Μπορεί να είναι Αυστραλοί και οι γονείς των περισσοτέρων να έχουν καταγωγή από την χώρα μας, εντούτοις, δεν γνώριζαν ούτε καν την ελληνική γλώσσα. Στην διάρκεια όμως των τριών εβδομάδων που μένουν στο Ρέθυμνου, εξακολουθούν να διψούν να μάθουν όχι μόνο την γλώσσα μας, αλλά και τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς και την ιστορία της Κρήτης.
Ο λόγος για μια ομάδα φοιτητών από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, οι οποίοι παραμένουν ακόμα στην πόλη μας, όπου σε συνεργασία με το εργαστήριο διαπολιτισμικών και μεταναστευτικών μελετών του παιδαγωγικού τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης, υλοποιούν το θερινό σχολείο.
Το θερινό σχολείο μαθημάτων της νέας ελληνικής, υλοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης και του κέντρου «logοs» του Πανεπιστημίου Flinders της Νότιας Αυστραλίας.
Η εν λόγω συνεργασία χρόνια τώρα στέφεται με επιτυχία, καθώς όπως υποστήριξε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου και διευθύντρια του εργαστηρίου διαπολιτισμικών και μεταναστευτικών μελετών του ιδρύματος, Ασπασία Χατζηδάκη, δίνει την ευκαιρία σε πολλούς φοιτητές ελληνικής καταγωγής και μη, να περάσουν λίγο χρόνο στην Κρήτη, να βιώσουν τον ελληνικό πολιτισμό και την κουλτούρα και να μάθουν τα ελληνικά.
Σκοπός του προγράμματος, σύμφωνα με την ίδια, είναι να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία εκμάθησης της γλώσσας, της ελληνικής παράδοσης και της κουλτούρας, ενώ όπως σημείωσε, το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τους ίδιου τους φοιτητές.
«Ελπίζουμε στο μέλλον, το εν λόγω πρόγραμμα να διευρυνθεί. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον και άλλων φοιτητών που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τα ελληνικά τους ή να μάθουν ελληνικά και να ζήσουν στην Ελλάδα και προς αυτή την κατεύθυνση θα σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα του θερινού σχολείου», πρόσθεσε μεταξύ άλλων η κα Χατζηδάκη.
Ιδιαίτερη μνεία στην πολύχρονη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων -της Κρήτης και της Αυστραλίας- έκανε στην τοποθέτησή του και ο λέκτορας του τμήματος νέων ελληνικών του πανεπιστημίου Flinders, Αντώνης Λίτινας.
Ο κ. Λίτινας μίλησε για την παράδοση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, όπου φοιτητές από την μακρινή Αυστραλία επισκέπτονται το Ρέθυμνο για να διευρύνουν τις γνώσεις τους στη γλώσσα αλλά και στον πολιτισμό, καθώς επίσης και για να πάρουν στοιχεία του πολιτισμού της Κρήτης.
«Αυτό το πρόγραμμα, που διαρκεί τρεις εβδομάδες, είναι πάρα πολύ εντατικό για τα παιδιά που έρχονται από την Αυστραλία. Πρόκειται δηλαδή για 4ωρα μαθήματα σε καθημερινή βάση και δύο εκπαιδευτικές εκδρομές. Μια στο συμμαχικό νεκροταφείο στη Σούδα και άλλη μία στην Κνωσό και στο Μουσείο του Ηρακλείου. Στην Σούδα πηγαίνουμε γιατί οι δεσμοί της Αυστραλίας με την Κρήτη είναι πάρα πολύ γνωστοί από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Και ιδιαίτερα φέτος μου έκανε εντύπωση ότι κάποια παιδιά συγκινήθηκαν τόσο πολύ στο συμμαχικό νεκροταφείο που είδα και δάκρυα να τρέχουν από τα μάτια τους, αυτό ήταν πολύ συγκινητικό και για μένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας ωστόσο, πρόσθεσε και τα εξής: «Η συνεργασία μας με το ΕΔΙΑΜΕ είναι πάρα πολύ καλή εδώ και πέντε χρόνια. Η ιδέα του να αρχίσουμε αυτή τη συνεργασία ξεκίνησε το 2013. Τότε το σκεφτόμασταν και το σχεδιάζαμε και πρώτη φορά που ήρθαμε εδώ ήταν το 2015. Και από τότε ερχόμαστε κάθε χρόνο. Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι -και αυτό είναι προς τιμήν των φοιτητών και των φοιτητριών που έρχονται- ότι έρχονται εδώ τα παιδιά στη διάρκεια των διακοπών τους. Δηλαδή τώρα στην Αυστραλία είναι οι διακοπές ανάμεσα στο χειμερινό και στο θερινό εξάμηνο, που σημαίνει ότι δεν ξεκουράζονται και διαλέγουν να έρθουν στην Κρήτη για να κάνουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εμπειρία των Αυστραλών φοιτητών
Στην εμπειρία που έχει αποκομίσει από το Ρέθυμνο -κατά την διάρκεια των τριών εβδομάδων που παραμένει στην πόλη μας- αναφέρθηκε ο φοιτητής Πύρρος Ραδιμίσης, που σπουδάζει αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αν και έχει ελληνικές ρίζες και από τους δύο γονείς του, εντούτοις, το «ταξίδι» που του προσέφερε το θερινό σχολείο, είναι μοναδικό.
«Είναι η πρώτη φορά που ήρθα στην Ελλάδα και το ταξίδι αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα, καθώς μου αρέσει πολύ αυτή η εμπειρία, αλλά και οι εκδρομές που κάνουμε εδώ. Εκείνο που με εντυπωσίασε είναι το παλάτι της Κνωσού και μου αρέσει πολύ να μαθαίνω για τους αρχαίους Έλληνες και την καθημερινή ζωή τους. Γενικά έχω μάθει πολλές πληροφορίες για την Κρήτη, για την μορφολογία της, τον πολιτισμό της, την κουλτούρα της…, ενώ αυτό που με γοητεύει είναι ότι μέρα με την ημέρα βελτιώνω τα ελληνικά μου», είπε μεταξύ άλλων ο Αυστραλός φοιτητής.
Κάτι αντίστοιχο είπε και η Αλεξάνδρα Δεβρέλη, οι γονείς της οποίας έχουν επίσης καταγωγή από την Ελλάδα. Η ίδια εμφανίστηκε γοητευμένη από την ιστορία της Κρήτης, τα μνημεία της, την κουλτούρα των κατοίκων της, αλλά και τον πολιτισμό τους.
«Ήθελα να έρθω να γνωρίσω την Ελλάδα, να γνωρίσω τον τόπο καταγωγής των γονιών μου. Στην χώρα σας βέβαια έχω ξανάρθει, όμως στην πόλη σας είναι η πρώτη φορά και μου αρέσει πολύ. Στην Αυστραλία έχουμε μάθει πολλά για την ιστορία της Κρήτης και ειδικά για τον ρόλο που διαδραμάτισε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Στο Ρέθυμνο ωστόσο, αυτό που μου αρέσει πολύ είναι η παλιά πόλη. Όλα αυτά τα μνημεία που συναντάς καθημερινά στον δρόμο σου. Βέβαια με εντυπωσίασαν πολύ και οι άνθρωποι. Εδώ έχουν φιλότιμο και είναι πιο ζεστοί…», παρατήρησε μεταξύ άλλων η Αλεξάνδρα Δεβρέλη.
Σημειώνεται ότι πέρα από τον κ. Αντώνη Λίτινα, από τον πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στο θερινό σχολείο συμμετέχει και η κα Μαρία Σιαλή, ενώ οι διδάσκουσες από το πανεπιστήμιο Κρήτης, είναι οι κ.κ. Μαρία Παπαχατζάκη και Μαρία Αργυρούδη.
Τέλος, θα αξίζει να αναφερθεί ότι η κα Ασπασία Χατζηδάκη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους χορηγούς για την φετινή χρονιά, που είναι οι επιχειρηματίες κ.κ. Μανουκαράκης και Κλαψινάκης, καθώς επίσης και την διοίκηση του ΚΤΕΛ για την πολύτιμη, όπως είπε, αρωγή που προσέφεραν στην υλοποίηση του προγράμματος.