Αυτοψία στην υπό κατασκευή νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, στην περιοχή Αμάρι Ρεθύμνης, πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κρήτη ο γενικός γραμματέας διαχείρισης αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος. Συνοδευόμενος στις εγκαταστάσεις από τον δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό, ο γενικός γραμματέας έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η αποπεράτωση του έργου θα έχει γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος, το έργο προχωρά με γοργούς ρυθμούς, τα μηχανήματα εργάζονται καθημερινά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό «Το κύτταρο του ΧΥΤΙ θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, ενώ η αποπεράτωση του εργοστασίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα γίνει τον Απρίλιο του 2021».
Υπενθυμίζεται ότι το έργο χρηματοδοτείται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η υλοποίησή του θα βελτιώσει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, θα αναβαθμίσει τις δομές διαχείρισης των απορριμμάτων και εντάσσεται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης. Με αυτό το έργο, η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων στο Αμάρι εκσυγχρονίζεται και χρησιμοποιώντας όλες τις προηγμένες μεθόδους, παράγεται όφελος για την κοινωνία.
Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά απορρίμματα, καθώς και η βιολογική σταθεροποίηση του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω της μηχανικής διαλογής. Το οργανικό κλάσμα, τόσο το προδιαλεγμένο, όσο και το διαχωρισμένο μέσω μηχανικής διαλογής, θα υφίσταται αναερόβια χώνευση με στόχο την παραγωγή βιοαερίου και τη σύγχρονη ενεργειακή αξιοποίησή του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατόπιν τα οργανικά θα οδηγούνται προς αερόβια βιολογική επεξεργασία με στόχο την παραγωγή κομπόστ. Πρόκειται για ένα έργο που βελτιώνει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τόπου.
Το έργο περιλαμβάνει μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων είναι συνολικής δυναμικότητας 35.600 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Επιπροσθέτως, επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών αποβλήτων, με χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας) καθώς και άλλων οργανικών αποβλήτων (πράσινα κλπ.), εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευασθεί και μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 7.400 τόνων ετησίως.
Επίσης περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού μετακομποστοποίησης και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες.
Το έργο περιλαμβάνει και τη λειτουργία της υποδομής για 60 μήνες, με δικαίωμα προαίρεσης 60 μήνες επιπλέον.
Το έργο θα κατασκευασθεί στη θέση «Κουλέ Μασχάλια» εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αμαρίου. Η θέση του έργου είναι αυτή όπου βρίσκεται ήδη εγκαταστημένος ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ Αμαρίου.
Δημοπρατούνται 3 μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα διαχείρισης αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, επισπεύδονται όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη δημοπράτηση εντός του 2020 τριών από τις 17 σε όλη τη χώρα, σύγχρονων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων.
Οι συγκεκριμένες μονάδες, αναμένεται να δημοπρατηθούν στο Ηράκλειο, τη Χερσόνησο και τη Σητεία.
Ο κ. Γραφάκος πραγματοποίησε αυτοψία και στον ΧΥΤΑ Ηρακλείου, στην περιοχή «Πέρα Γαλήνους» και στον ΧΥΤΑ Χερσονήσου, εντός του οποίου θα κατασκευαστεί η μία από τις τρεις νέες μονάδες επεξεργασίας.
Ο κ. Γραφάκος, κατά την περιοδεία του στην Κρήτη μετείχε σε ευρείες συσκέψεις με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, τον δήμαρχο Αρχάνων Αστερουσίων και πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης Μανώλη Κοκοσάλη, τον δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη, τον δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο και τον δήμαρχο Αγ. Νικολάου Αντώνη Ζερβό.
Κατά τη διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη, ο κ. Γραφάκος δήλωσε: «Στις συσκέψεις τέθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και φαίνεται ότι ο στόχος να δημοπρατηθούν οι μονάδες αυτές εντός του 2020 θα επιτευχθεί. Σε όλη την Επικράτεια, μέσα στο 2020 πρέπει να έχουν δημοπρατηθεί οι 17 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, ώστε μαζί με αυτές που σήμερα κατασκευάζονται, η χώρα να θωρακισθεί καλύτερα στη διαχείριση στων αστικών της απορριμμάτων».