Μετά την καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας που άφησε πίσω της ρημαγμένο τοπίο και στους πέντε δήμους του Νομού ξεκίνησε ήδη από χθες σταδιακά η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια μηχανικών και αντιδημάρχων των δήμων του Ρεθύμνου. Εικόνες βομβαρδισμένου τοπίου καταγράφονται από άκρη σε άκρη του Νομού, με κατεστραμμένους δρόμους κυρίως αγροτικούς αλλά και δημοτικούς, ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, γεφύρια παραδομένα στη μανία της βροχής, λάσπες και φερτά υλικά στους δρόμους, δεκάδες ποιμνιοστάσια αποκλεισμένα, ενώ σοβαρά προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζουν αρκετά χωριά.
Ο Νομός Ρεθύμνου στο σύνολό του έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες και πλέον από χθες ξεκίνησαν οι αυτοψίες, ώστε να γίνει μια πλήρη καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί και να συνταχθούν οι φάκελοι για να ακολουθήσει στην συνέχεια ο δρόμος των χρηματοδοτήσεων έργων και μελετών, που είναι απαραίτητα για να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους οι κάτοικοι. Αντίστοιχα έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία, ενώ αντίστοιχη διαδικασία ξεκινά από κάθε δήμο χωριστά και για τα νοικοκυριά που επλήγησαν.
Σημειώνεται ότι επτά βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν τροπολογία στο ν/σ του υπ. Ανάπτυξης, για την ενίσχυση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές στην Κρήτη, με αναλογική εφαρμογή του νόμου 4728/20 για τον «Ιανό» και για τους Δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνου, τον Δήμο Οροπεδίου της Π.Ε. Λασιθίου και τους Δήμους Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδας και την Δημοτική Ενότητα Νέας Αλικαρνασσού της Π.Ε. Ηρακλείου.
Δύσκολη η κατάσταση στον Δήμο Ρεθύμνου – Σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας
Για μια δύσκολη κατάσταση από άκρη σε άκρη του μητροπολιτικού δήμου κάνει λόγο ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, αναφέροντας τα προβλήματα που άφησε πίσω το νέο κύμα κακοκαιρίας. Χωρίς να έχει λάβει ούτε ένα ευρώ για έργα αποκατάστασης της κακοκαιρίας του 2019 ο Δήμος Ρεθύμνου μετρά πληγές. Το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται σε ανατολικό και δυτικό Ρέθυμνο με κατεστραμμένο οδικό δίκτυο και πλήρη διάλυση της αγροτικής οδοποιίας. Σε σχετικές δηλώσεις του, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε: «Έχουμε το μεγαλύτερο δίκτυο αγροτικών δρόμων στο Νομό. Έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό χωριών, έχουμε τις περισσότερες πληγείσες περιοχές. Έχει αποδειχτεί ότι όπου υπήρξε πρόνοια παρελθόντος και έργα υποδομής τα πράγματα πήγαν εξαιρετικά και έχει αποδειχτεί πλέον τι μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον. Αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα, θα δούμε τι θα γίνει και τι βοήθεια θα έχουμε και από το κράτος και από την περιφέρεια. Ελπίζω να έχουμε για άμεσες επενέργειες. Η εικόνα είναι πάρα πολύ δύσκολη αλλά δεν μας τρομάζει γιατί είχαμε τρομάξει πριν από δυο χρόνια. Είναι επίσης γεγονός ότι εκεί που είχαν γίνει ζημιές από φυσικές καταστροφές και δεν υπήρξε ποτέ επούλωση, διότι δεν ήρθαν ποτέ τα χρήματα και τώρα θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα».
Όπως είπε τη Δευτέρα θα γίνει συνάντηση με στελέχη της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. προκειμένου να κατατεθεί ένα σχέδιο δράσης για την αντιπλημμυρική προστασία του δήμου: «Η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. απέδειξε ότι με τον τρόπο που δούλεψε στο παρελθόν έχει καταφέρει αυτή την στιγμή το Ρέθυμνο να είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
Παράλληλα, συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και με τον περιφερειάρχη Κρήτης στον οποίο θα καταθέσουν προτάσεις έργων και μελετών, ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, ανέφερε: «Έχουμε χωριστεί σε ομάδες προκειμένου σε σύντομο χρόνο να καταγράψουμε συνολικά τις ζημιές και τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία της Τρίτης σε όλες τις περιοχές του μητροπολιτικού δήμου. Η κατάσταση είναι δύσκολη, οι ζημιές πολλές και σοβαρές σε υποδομές του Δήμου, καθώς και στο δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο. Πολλοί οικισμοί σε ανατολικό και δυτικό Ρέθυμνο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις υποδομές τους. Βάζουμε σε προτεραιότητα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των κατοίκων μας και άρση του αποκλεισμού δρόμων. Για τον Δήμο Ρεθύμνης ένα τεράστιο ζήτημα που προέκυψε είναι αυτό της αγροτικής οδοποιίας, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε σε περιοχές που είναι κοντά σε ρέματα, οι οποίες επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δεν είναι μόνο ζήτημα να καταγράφουμε τις ζημιές αλλά να λάβουμε και τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις ώστε άμεσα αυτές να αποκατασταθούν και να γίνουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα και έμφαση θα δώσουμε και στον τομέα της πρόληψης».
Ολοκληρωτική η καταστροφή στον Δήμο Μυλοποτάμου
Για ολοκληρωτική καταστροφή στον Δήμο Μυλοπόταμου κάνει λόγο ο δήμαρχος, Δημήτρης Κόκκινος. Οι υποδομές του Δήμου τόσο σε ό,τι αφορά το δημοτικό και αγροτικό δίκτυο όσο και οι γεωτρήσεις και τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης έχουν αφανιστεί, με αποτέλεσμα χωριά να μην έχουν νερό, ενώ αποκλεισμένα είναι αρκετά ποιμνιοστάσια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αφού λόγω των ζημιών είναι αδύνατη η πρόσβασή τους. Χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκινος, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Προσπαθούμε να ξεκινήσουμε αλλά δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε. Για μας το σημαντικότερο θέμα είναι η αγροτική οδοποιία, η όποια είναι διαλυμένη καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των ανθρώπων στις περιούσιες τους. Δεν ξέρουμε πως θα γίνει άμεση αποκατάσταση του προβλήματος αυτού. Έχουμε πρόβλημα ακόμα με την υδροδότηση στα Αγγελιανά, όπου δεν έχουν καθόλου νερό άλλα και στην Αλφά τα προβλήματα υδροδότησης είναι σοβαρά. Πρέπει να γίνουν έργα αποκατάστασης όπως είναι το γήπεδο του Περάματος, που έχουν καταστραφεί και οι κτιριακές εγκαταστάσεις, είναι έργα που αφορούν τις προσβάσεις στις γέφυρες, τις οποίες η κακοκαιρία τις εξαφάνισε, είναι δρόμοι παράλληλοι των ποταμών που είναι κομμένοι, είναι έργα άρδευσης που έχει διακοπεί. Έχουμε πρόβλημα με τις γεωτρήσεις που στα Αγγελιανά ήταν δίπλα στον πόταμο και καταστράφηκαν, έχουν ξηλωθεί στύλοι της ΔΕΗ. Τα προβλήματα είναι τεράστια και δεν μπορώ ακόμα να γνωρίζω την έκταση των προβλημάτων. Έχουμε 93 χωριά και στα περισσότερα είναι αδύνατη η πρόσβαση μέχρι και σήμερα (χθες). Δεν έχουμε ακόμα πρόσβαση σε πολλούς δρόμους».
Κατεστραμμένο αγροτικό δίκτυο στον Δήμο Αγίου Βασιλείου
Για σοβαρές καταστροφές στον Δήμο του κάνει λόγο ο δήμαρχος Άγιου Βασίλειου, Γιάννης Ταταράκης, ο οποίος παρέδωσε ήδη χθες φάκελο με αναλυτικά στοιχεία για τις ζημιές που προκλήθηκαν στον Δήμο του στον υφυπουργό Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιο και τον υφυπουργού Υποδομών, Γ. Κεφαλογιάννη. Όπως φαίνεται οι σοβαρότερες ζημιές εντοπίζονται στο αγροτικό δίκτυο εξαιτίας του οποίου παρέμεναν και χθες αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια, ενώ πολύ σοβαρά είναι τα προβλήματα σε δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με αποτέλεσμα μέχρι και χθες να έχουν πρόβλημα υδροδότησης κάποια σπίτια σε Παλέ και Ροδάκινο.
Ο Γιάννης Ταταράκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε παραδώσει φακέλους στους υφυπουργοί Εσωτερικών και Υποδομών με αναλυτικά στοιχεία και φωτογραφίες με όλες τις ζημιές που υπάρχουν στον Δήμο μας. Έχουμε σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του Δήμου, έχει καταστραφεί εντελώς το αγροτικό δίκτυο, οι κάτοικοι δεν μπορούν να πάνε στις περιούσιες τους. Μεγαλύτερες ζημιές κατεγράφησαν στην Δημοτική Ενότητα Φοίνικα. Δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές και έχουμε προβλήματα υδροδότησης σε κάποια σπίτια ακόμα σε Ροδάκινο και Παλέ και γίνονται προσπάθειες για να αποκατασταθούν και εκεί τα προβλήματα. Επιπλέον στο Πλακιά διέλυσε η πεζογέφυρα, καθώς υπέστη καθίζηση το τοιχίο».
Διαλύθηκε το οδικό δίκτυο στο Αμάρι
Εικόνες διάλυσης παρουσιάζει το οδικό δίκτυο στο Αμάρι, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Παντελής Μουρτζανός, ανέφερε: «Έχουμε τεράστια προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ειδικά στην δημοτική ενότητα Συβρίτου, όπου έχουμε καταστροφές σε δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης και περιμετρικά του φράγματος έχουν πάθει τεράστιες ζημιές η αγροτική και δημοτική οδοποιία. Στο Φράγμα των Ποταμών, μέσα σε 18 ώρες έπεσαν 320 χιλιοστά βροχής, αντιλαμβάνεται κανείς τις ποσότητες νερού που έπεσαν στην περιοχή μας. Ευτυχώς στο εργοτάξιο του ΧΥΤΑ δεν υπήρξε πρόβλημα. Μηχανικοί κάνουν αυτοψία για να καταγράψουν τις ζημιές και να ετοιμάσουμε το φάκελό μας. Παρά το ότι δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι ζημιές του 2019 και ζητούσαμε επιπλέον χρηματοδοτήσεις για πλήρη αποκατάσταση είχαμε νέα προβλήματα με την προχθεσινή κακοκαιρία και θα ζητήσουμε την βοήθεια από την κεντρική πολιτεία, το υπουργείο Υποδομών και Εσωτερικών».