Η μεσαία τάξη, που για δεκαετίες ήταν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση.
Η αποκαλυπτική έκθεση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse δείχνει με χαρακτηριστικό τρόπο την αλλαγή που υπέστησαν τα μεσαία στρώματα της Ελλάδας που μέχρι το 2007 θεωρούνταν από τα πλουσιότερα του κόσμου.
Συγκεκριμένα, από το 2008 έως σήμερα περίπου 1,2 εκατομμύρια έλληνες υποβαθμίστηκαν σε χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα ενώ η αξία των περιουσιακών τους στοιχείων μειώθηκε κοντά στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για μείωση της τάξης του 43% και άνω, αν αναλογιστεί κανείς ότι η σημερινή αξία των περιουσιακών στοιχείων της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα αγγίζει τα 678 δισ. δολάρια, από σχεδόν 1,2 τρισ. δολάρια που άγγιζε στην κορυφή του 2007.
Αναλυτικά, από την αρχή της κρίσης (2007) μέχρι σήμερα, ο πλούτος των ελλήνων έχει υποχωρήσει κατά 40,5%. Εντούτοις, το 2015 ο πλούτος του μέσου έλληνα ήταν υψηλότερος από εκείνον του 2000. Συγκεκριμένα, πριν από 15 χρόνια υπολογιζόταν σε 57.716 δολάρια ανά ενήλικο, το 2007 εκτινάχθηκε σε 136.751 δολάρια, για να φτάσει τον Ιούνιο του 2015 σε 81.342 δολάρια.
Η πτώση του πλούτου, όπως τον υπολογίζει η Credit Suisse σε δολάρια ανά ενήλικο, το τελευταίο 12μηνο είναι αναμφίβολα μεγάλη (-17%), ωστόσο βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο των απωλειών που καταγράφηκαν και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Φινλανδία.
Η κατάρρευση της αξίας των ακινήτων, η βουτιά του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιοποίησης των μετοχών, αλλά και το σημαντικό έδαφος που έχασε το ευρώ είναι οι βασικοί «υπεύθυνοι» για τον αφανισμό του πλούτου.
Η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ από τα μέσα του 2014 και μετά μείωσε τον πλούτο των ελληνικών νοικοκυριών. Ακόμη χειρότερα ήταν τα πράγματα όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, η οποία μειώθηκε κατά 55% το επίμαχο χρονικό διάστημα, μείωση που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στον κόσμο. Τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως, κατά 5,2%, υπέστη η αξία των ελληνικών ακινήτων. Μόνο τα πολωνικά ακίνητα μειώθηκαν περισσότερο το ίδιο διάστημα, κατά 5,5%, ενώ την τρίτη χειρότερη επίδοση καταγράφει η Κίνα με 4,8%. Η δεύτερη αρνητική εξέλιξη αφορά την αριθμητική συρρίκνωση της ελληνικής μεσαίας τάξης από τα 4,7 εκατ. ανθρώπους το 2000 στα 4,6 εκατ. ανθρώπους. Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες μόνο που γνώρισαν συρρίκνωση της μεσαίας τάξης τους τον 21ο αιώνα (οι υπόλοιπες είναι Αργεντινή, Αίγυπτος, Ρωσία και Τουρκία). Υπάρχει όμως και ένα θετικό στοιχείο: Το χρέος ανά έλληνα ενήλικο μειώθηκε κατά 28,1% σε σχέση με το 2007 και κατά 19,9% σε σχέση με το 2014.