Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση της παγκρήτιας ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε συμβολικά στην Ιερά Μονή Αρκαδίου με θέμα «Συνιστώσες στην διαμόρφωση του σύγχρονου κρητικού πολιτισμού». Οι βασικοί άξονες μέσα από τους οποίους οι ομιλητές άντλησαν την θεματολογία τους, είχαν συνταχθεί με σκεπτικό την ανίχνευση και ανάδειξη όλων εκείνων των διαχρονικών στοιχείων που διαμορφώνουν την εικόνα και το επίπεδο του σύγχρονου Κρητικού Πολιτισμού, καθώς και των συνθηκών ανάπτυξης και λειτουργίας των Πολιτιστικών Συλλόγων.
Αρχές, φορείς και πολιτιστικοί σύλλογοι έδωσαν το «παρών» στην πρώτη αυτή εκδήλωση, εκφράζοντας ενεργά την στήριξη στην προσπάθεια που ξεκίνησε η παγκρήτια ένωση για την διατήρηση και ανάδειξη του πολιτισμού του νησιού.
Ειδικότερα, ο κ. Χαρωνίτης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σισσάρχων, μιλώντας για την εκδήλωση αυτή ανέφερε: «Για εμάς όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης, είναι πολύ σημαντική αφετηρία το συνέδριο αυτό. Είναι σημαντική αφετηρία, γιατί είναι το αποτέλεσμα μιας 14μηνης πορείας συναντήσεων όλων των πολιτιστικών συλλόγων από την μια μεριά της Κρήτης έως την άλλη. Με αυτή την έννοια η συνάντηση αυτή είναι η πρώτη των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού, και το θέμα μας είναι ο πολιτισμός της Κρήτης. Να τον ξαναδούμε. Το Αρκάδι είναι ένα σύμβολο αντίστασης, ελευθερίας, ιδεών. Ο συμβολισμός αυτός μας ταιριάζει και με πολύ μεγάλη ικανοποίηση δεχτήκαμε αυτή την αγκαλιά του ιερού αυτού χώρου, που πραγματικά είναι συγκινητική και από την μεριά του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και από τη μεριά του Ηγούμενου της Μονής. Αυτούς τους συμβολισμούς τους θέλουμε, τους χρειαζόμαστε».
Από την πλευρά του ο κ. Βαγγέλης Μαραγκάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βενεράτου και πρόεδρος της διοργάνωσης τόνισε: «Είναι η πρώτη μας δημόσια παρουσία. Κάναμε ένα συνέδριο για να επιβεβαιώσουμε τη θέλησή μας μετά από κοινές αποφάσεις που πήραμε για τη δημιουργία Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων, που θα διεκδικεί πόρους και θα διοργανώνει συνέδρια για να βοηθά τους πρωτοβάθμιους πολιτιστικούς συλλόγους».
Συνδιοργανώτρια στην εκδήλωση ήταν και η Περιφέρεια Κρήτης και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μ. Λιονή, σε δηλώσεις εξέφρασε την στήριξή της στην προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε από τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Στο ιερό τόπο της Μονής του Αρκαδίου η υπό σύσταση Ενωση Πολιτιστικών συλλόγων Κρήτης, διοργάνωσε ένα διήμερο συνέδριο με πολύ ενδιαφέροντες και επιφανείς ομιλητές. Στο συνέδριο αυτό συνδιοργανώτρια είναι και η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία όχι μόνο ενισχύει, αλλά και θα συνεχίζει να στηρίζει αυτή την προσπάθεια, ώστε να ευοδωθεί και να ενωθεί η Κρήτη, διότι ο πολιτισμός μας είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης, ο οποίος μας δίδει την ιδιαίτερη ταυτότητά μας, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ειδικά τους πολιτιστικούς συλλόγους που γνωρίζουν πολύ καλά την ιστορία και τις τοπικές κοινωνίες, τους θέλουμε συμπαραστάτες και βοηθούς στο έργο της Περιφέρειας για να μπορούμε να προσφέρουμε και εμείς τα καλύτερα στον τόπο και να μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτά, τα οποία μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας και να τα μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές».
Εκ μέρους του δήμου ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου Γιώργος Σκορδίλης, στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό και χρήσιμο το γεγονός ότι αυτή η διήμερη περιπλάνηση στα μονοπάτια της Παράδοσης και του Πολιτισμού της Κρήτης διαδραματίζεται σ’ ένα ιστορικό χώρο, τον οποίο επιτυχώς εντάξατε στην ευρύτερη κοινωνική λειτουργία της πόλης μας, είναι προσιτή αφού απευθύνεται στο ευρύ κοινό, προσφέρεται με γενναιοδωρία και προσηνή τρόπο στον καθένα από μας που ενδιαφέρεται να εντρυφήσει στον πλούτο ενός Πολιτισμού από τους πιο δημοφιλείς στον κόσμο, και τέλος, είναι μια διαδρομή που χαρακτηρίζεται από επαρκή ενασχόληση με κάθε έκφραση αυτού του Πολιτισμού. Αυτή τη διαπίστωση την αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς αρκεί να διατρέξει τη θεματολογία του Συνεδρίου. Αναμφίβολα συνιστά μια σφαιρική προσέγγιση του Κρητικού Πολιτισμού που εξελίσσεται στο Παρελθόν, αγγίζει το Παρόν και προσανατολίζεται στο Μέλλον με σκέψεις και προτάσεις που θ’ αποτελέσουν τον ακροτελεύτιο λόγο των εργασιών του Συνεδρίου.
Οι διακεκριμένοι ομιλητές που υποστηρίζουν αυτό το ωραίο εγχείρημα, είναι άνθρωποι του νησιού μας, άξιοι εκπρόσωποι του πολιτιστικού και πνευματικού δυναμικού του τόπου μας αλλά και άλλοι επιστήμονες που έχουν έρθει από πνευματικά ιδρύματα εγνωσμένου κύρους, τους οποίους καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο, εγγυώνται την επιτυχή έκβαση των εργασιών και την αποτελεσματικότητα του Συνεδρίου».
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι ανέπτυξαν θέματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό του νησιού.
Ειδικότερα, ο κ. Δημήτρης Ξενάκης, καθηγητής του Π.Κ. στην εισήγησή του τόνισε τη σημασία της διαπολιτισμικής συνεργασίας στην Μεσόγειο και σε σχετικές δηλώσεις του σημείωσε: «Είναι μια εξαιρετική προσπάθεια που γίνεται από τους πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης και ελπίζουμε σύντομα να θεσμοθετηθεί, διότι υπάρχει λαμπρό μέλλον για συνεργασία σε όλο το φάσμα της Μεσογείου και στο πλαίσιο της Ε.Ε. Ας μην ξεχνάμε, ότι είμαστε ένα απολύτως ευρωμεσογειακό μέρος, όπου δεν έχουμε εκμεταλλευτεί την γεωγραφική μας θέση και τον πολιτισμικό μας πλούτο. Νομίζω ότι μέσα από αυτό το εξαιρετικό συνέδριο, θα αναδειχτούν τόσο ο πολιτιστικός πλούτος που διαθέτουμε όσο και οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για τον καλύτερο συντονισμό και την αποδοτικότερη συνεργασία μεταξύ των φορέων των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης, της Ελλάδας και όλης της Μεσογείου. Νομίζω είναι μια ευκαιρία η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί και σε περιφερειακό επίπεδο και σε εθνικό και πρέπει να συμπεριλάβει όλους τους φορείς που μπορούν να συνεισφέρουν, όπως είναι το Πανεπιστήμιο και η Περιφέρεια και όλους τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς της Κρήτης. Ο τόπος ο οποίος γίνεται το συνέδριο είναι ιδιαίτερα συμβολικός για τον ευρωμεσογειακό χαρακτήρα αυτής της εκδήλωσης και νομίζω ότι πάνω σε αυτό το μεγάλο ατού που λέγεται πολιτισμός, θα πρέπει να στηρίξουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ανάπτυξης».
Ο καθηγητής του Π.Κ. Γιώργος Νικολακάκης μίλησε για την παράδοση του γλεντιού στον πολιτισμό της Κρήτης, επισημαίνοντας την ανάγκη διαφύλαξης της έννοιας του τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το γλέντι συνήθως το αντιμετωπίζουμε σαν κάτι ελεύθερο, χαλαρό και αφορά μόνο τη διασκέδαση. Η τοποθέτησή μου αναφέρεται περισσότερο στην σοβαρότητα του γλεντιού, πως λειτούργησε στην μακρόχρονη παράδοση του πολιτισμού της Κρήτης και που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να φθείρεται, να γίνεται περισσότερο φολκλορικό, καταναλωτικό και ενδεχομένως να γεννά και μια νομική κατάσταση. Θα πρέπει να το προσέξουμε, γιατί το γλέντι σαν ένα συμβολικό παράδειγμα αντανακλά την ποιότητα ενός πολιτισμού και προσέχοντάς το προσέχουμε την ταυτότητα του πολιτισμού μας».