Ανάμεσα σ’ αυτά και η ανακοίνωση της ομάδας προώθησης εθελοντικής αιμοδοσίας και δωρεάς οργάνων «Φυλή εξ αίματος», σχετικά με τη χθεσινή εθελοντική αιμοληψία, που διοργάνωσε σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, στην αίθουσα ΕΚ-Κ1, δίπλα στο βιβλιοπωλείο της Πανεπιστημιούπολης.
Από τα ηχεία ακούγεται μουσική, ενώ έξω απ την αίθουσα υπάρχει τραπεζάκι με ενημερωτικό έντυπο υλικό. Σε κάποιο άλλο τραπέζι, μέλη της ομάδας κάνουν τις εγγραφές, όσων φοιτητών-φοιτητριών επιθυμούν να διαθέσουν ένα δεκάλεπτο δίνοντας αίμα για τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Δίπλα από την είσοδο της αίθουσας ένας οργανωμένος μπουφές με πορτοκαλάδες, βουτήματα, κουλούρια, από Ρεθεμνιώτες χορηγούς, παρέχεται στους αιμοδότες. Εκεί βρίσκεται κι ένα κουτί ενίσχυσης του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με υλικό που προσφέρουν οι προσερχόμενοι. Μέσα στην αίθουσα αιμοληψίας, έχει στηθεί μια μονάδα από ανθρώπους του Ερυθρού Σταυρού, φοιτητές και νοσοκομειακό προσωπικό, οπού η αιμοδοσία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Εκείνη τη στιγμή μία κοπέλα βγαίνει από την αίθουσα κρατώντας ένα τριαντάφυλλο. Είναι η συμβολική της «ανταμοιβή» για τη συνεισφορά της στη χθεσινή αιμοδοσία.
Σύμφωνα με όσα είπαν στα «Ρ.Ν.» τα μέλη της εθελοντικής ομάδας «Φυλή εξ’ αίματος», περίπου 70 άτομα εκδήλωσαν ενδιαφέρον και καταγράφηκαν στη λίστα ως εν δυνάμει αιμοδότες. Από αυτά κι έπειτα από τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο όλων των ενδιαφερόμενων θα προέλθουν οι 30-40 φιάλες αίματος που αναμενόταν να συγκεντρωθούν για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
«Όλοι μπορεί κάποια στιγμή να το έχουμε ανάγκη»
Η ιδέα δημιουργίας της εθελοντικής φοιτητικής ομάδας «Φυλή εξ’ αίματος», ξεκίνησε το 2008 από έναν φοιτητή που σπούδαζε στο Ρέθυμνο, με την πρώτη διοργάνωση αιμοδοσίας το Δεκέμβρη του ίδιου έτους. Πέντε χρόνια μετά, η ομάδα συνεχίζει τη δραστηριότητά της, διοργανώνοντας συνήθως δύο εθελοντικές αιμοδοσίες ανά έτος. «Το ελάχιστο είναι δύο αιμοδοσίες το χρόνο. Έχει συμβεί όμως και να έχουμε διοργανώσει και τρεις αιμοληψίες. Τότε είχαμε συνεργαστεί πανελλαδικά και με άλλες ομάδες κι είχαμε κάνει την ίδια ημερομηνία και περίπου τις ίδιες ώρες αιμοληψία σε όλη την Ελλάδα», λέει στα «Ρ.Ν.» ο Γιώργος Σαφαρίδης, μέλος της ομάδας, κατά την παράθεση του ιστορικού της.
Αναφορικά με την εθελοντική δομή και τα μέλη της, ο ίδιος στάθηκε στη δυσκολία της διατήρησής της όταν οι περισσότεροι φοιτητές είναι «διερχόμενοι» από την πόλη. «Εξακολουθούμε να τυπώνουμε καλέσματα για να προσελκύσουμε νέα μέλη, γιατί καλώς ή κακώς, δεν είμαστε από εδώ, ερχόμαστε για σπουδές και μετά φεύγουμε, οπότε κάποιος πρέπει να το συνεχίσει. Όλα τα μέλη της ομάδας είναι φοιτητές και φοιτήτριες του πανεπιστημίου. Υπάρχει μια ανακύκλωση στα μέλη, οι παλιοί φεύγουν, κάποιοι μπορεί να μην είναι τόσο ενεργοί, αλλά σήμερα είμαστε περίπου 17 άτομα», τόνισε σχετικά. «Οι αιμοδότες δεν είναι όλοι φοιτητές. Υπάρχουν κι άλλοι, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είτε καθηγητές, είτε γνωριμίες που έχουμε εκτός πανεπιστημίου οι οποίοι έρχονται και στηρίζουν σταθερά την προσπάθεια αυτή. Δεν είναι όμως μόνο όσοι έρχονται για να δώσουν αίμα. Υπάρχουν κι αυτοί οι οποίοι για λόγους υγείας δεν μπορούν να δώσουν. Αυτοί έρχονται για να προσφέρουν με την παρουσία τους και με όποιον άλλο τρόπο μπορούν στη διαδικασία. Οι άνθρωποι ζουν χάρη στο αίμα και έτσι όλοι μπορεί κάποια στιγμή να το έχουμε ανάγκη», πρόσθεσε.
«Ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας, όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι»
Ο Νίκος Μυθιμήτρης, είναι πρωτοετής του Πανεπιστημίου Κρήτης ο οποίος συμμετέχει για πρώτη φορά στην ομάδα. «Για μένα είναι πρώτη φορά φέτος καθώς είμαι πρωτοετής. Καταρχήν, για να κάνουμε κάτι τέτοιο πάει να πει ότι μας αρέσει. Είναι μια σύνθετη διαδικασία. Εγώ για παράδειγμα ήμουν υπεύθυνος για τις χορηγίες φέτος. Έπρεπε λοιπόν να εξηγήσω στους Ρεθεμνιώτες, ότι είμαστε φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου κι ότι είναι για καλό σκοπό. Ούτως ή άλλως ό,τι κάνουμε το κάνουμε τελείως αφιλοκερδώς», είπε στα «Ρ.Ν.» ο νεαρός σπουδαστής.
Στην ερώτηση περί του τι συμβολίζει για τον ίδιο το όνομα της ομάδας, απάντησε ότι «Ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας, όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι και θα πρέπει να σκεφτόμαστε ο ένας τον άλλο. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε τέτοιες πράξεις, όπως το να δώσουμε λίγο απ το αίμα μας, όσοι μπορούμε, για να προβάλουμε τις αξίες του εθελοντισμού και της προσφοράς».
«Από μας πρέπει να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια»
Αλλά και δύο φοιτήτριες, μέλη της ομάδας, στάθηκαν στη σημασία του εθελοντισμού και της προσφοράς, μέσω αντίστοιχων δραστηριοτήτων. «Κυρίως συμμετείχα περισσότερο επειδή συμμετείχαν οι φίλες μου. Όμως το θεωρώ πολύ σημαντικό, λόγω των ατυχημάτων που γίνονται, ή των ασθενών που έχουν ανάγκη από αίμα. Είναι σημαντικό κυρίως για τις νεαρές ηλικίες, γιατί από μας πρέπει να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια. Με μια λέξη για εμένα η ομάδα αυτή σημαίνει «Βοήθεια», τόνισε η Ράνια.
«Είναι ωραίο να βοηθάς, να δίνεις θάρρος σ’ αυτούς που δίνουν αίμα. Πολλές φορές σε κατηγορούν επίσης “γιατί δεν πήρες εμένα να δώσω αίμα; Εγώ θέλω να δώσω αίμα”. Όντως ξεκινήσαμε σαν παρέα και μπήκαμε, αλλά σιγά-σιγά διευρυνόμαστε. Εμείς σε λίγο καιρό θα φύγουμε, άρα είναι σημαντικό να μπαίνουν καινούργιοι. Δεν μπαίνουν εύκολα γιατί φοβούνται τις υποχρεώσεις. Είναι πολύ ωραίο όμως να συμμετέχεις γιατί νιώθεις ότι ασχολείσαι με κάτι και προσφέρεις σε έναν καλό σκοπό. Κάποιος πρέπει να οργανώνει κι αυτές τις αιμοδοσίες γιατί ο κόσμος δεν πηγαίνει εύκολα στο νοσοκομείο μόνος του για να δώσει αίμα», συμπλήρωσε η φίλη της Στέλλα.
Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα προγραμματίζει κι άλλη ημέρα αιμοδοσίας μέσα στη χρονιά, σε συνεργασία αυτή τη φορά με το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, προκειμένου, όσοι δεν μπόρεσαν χθες, να καταφέρουν την επόμενη φορά αφιερώνοντας δέκα λεπτά από την καθημερινότητά τους, να συνεισφέρουν ουσιαστικά στις ζωτικές ανάγκες κάποιου συνανθρώπου τους.