Ημέρα αντάξια του ιστορικού και πολιτιστικού του παρελθόντος έζησε ο Άγιος Ιωάννης Αμαρίου με την παρουσίαση του βιβλίου «Αϊγιαννιώτικες Αναδρομές» που υπογράφει ο επιφανής συντοπίτης κ. Σταύρος Εμμ. Φωτάκης.
Κατάμεστο από κόσμο το Πνευματικό Κέντρο του χωριού το απόγευμα της Δευτέρας 14 Αυγούστου, τιμούσε έναν συγγραφέα που χάρις στις μελέτες και στις παρουσιάσεις του έβγαλε το χωριό του από τα τείχη της αφάνειας και μας το γνώρισε γωνιά γωνιά αναδεικνύοντας και τις σημαντικές μορφές του, που δεν είναι λίγες.
Από τα δραστήρια μέλη του Συλλόγου Αγίου Ιωάννη, που ανέλαβε την οργάνωση, είχαν όλα διευθετηθεί στην εντέλεια, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει την αίσθηση ότι παρακολουθεί εκδήλωση σε πνευματικό κέντρο μεγαλούπολης.
Με τον άρτιο συντονισμό του προέδρου του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Ο ΚΥΜΙΝΑΡΗΣ» κ. Μιχάλη Καπαρού, χαιρέτισαν την εκδήλωση με ιδιαίτερα θερμά λόγια ο δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου.
Ένας σπουδαίος ερευνητής
Αναφερόμενος στον συγγραφέα ο συντονιστής κ. Καπαρός εστίασε σε χρήσιμα βιογραφικά στοιχεία που αναδεικνύουν την προσωπικότητά του.
Ο Σταύρος Εμμ. Φωτάκης γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη Αμαρίου Ρεθύμνου. Παντρεμένος με τη Νίτσα Δουκάκη, νηπιαγωγό, από Μέλαμπες, έχει δυο κόρες και τρία εγγόνια. Στρατηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, εν αποστρατεία. Συγγραφέας και εκδότης πέντε βιβλίων, με «Επαίνους» της Ακαδημίας Αθηνών, στα τρία. Συγγραφέας και εκδότης ενός ανάτυπου επιστημονικής εργασίας, στο 11ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο. Συγγραφέας, υπό έκδοση δύο νέων βιβλίων, με ισάριθμους «Επαίνους» της Ακαδημίας Αθηνών. Στιχουργός, με πολλά Βραβεία, Επαίνους και Διακρίσεις. Αρθρογράφος, ημερήσιου και περιοδικού τύπου. Έχει συμμετάσχει σε τρία Επιστημονικά Συνέδρια με ισάριθμες ανακοινώσεις. Ερευνητής και ερμηνευτής του ριζίτικου τραγουδιού, έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκδηλώσεις πολιτιστικών Συλλόγων, αλλά και σε κορυφαίους πνευματικούς φορείς, όπως στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Διετέλεσε: πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης, πρόεδρος του Συλλόγου Αϊγιαννιωτών Αμαρίου και μέλος άλλων κοινωνικών φορέων.
Είναι: επικεφαλής της Παρέας Ριζίτικου Τραγουδιού «Αμαριώτες» και μέλος πολλών Πολιτιστικών Σωματείων, Επιστημονικών και Λογοτεχνικών Ενώσεων.
Έχει εκδώσει τα παρακάτω βιβλία
1. Επιλογή Ριζίτικων Τραγουδιών – Αθήνα 1993.
2. Το χωριό μου Άγιος Ιωάννης Χλιαρός Αμαρίου Ρεθύμνου-Ρέθυμνο 2006.
3. Ριζίτικα και Μαντινάδες (με Τοπικό Λεξιλόγιο) – Ρέθυμνο 2007.
4. Στη βορεινάδα μιας κορφής, γράφω, τα που θυμούμαι – Ρέθυμνο 2015.
5. Αϊγιαννιώτικες Αναδρομές – Ρέθυμνο 2016.
Έχει εκδοθεί επίσης ένα ανάτυπο επιστημονικής εργασίας του συγγραφέα, ως εισηγητής, στο 11ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, με τίτλο: Τρεις διακεκριμένοι Μοναχοί της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Αμαρίου, καταγόμενοι από τον Άγιο Ιωάννη Χλιαρό Αμαρίου Ρεθύμνου – Ρέθυμνο 2017.
Υπό έκδοση βιβλία:
1. Κρητική Λαϊκή Ποίηση. Τραγούδια, μαντινάδες-ρίμες.
2. Μεταγραφή ριζίτικων τραγουδιών, από τα Αμαριώτικα χωριά (Αφηγητές Αμαριώτες).
Να σημειωθεί επιπλέον ότι, εκτός του παραπάνω συγγραφικού έργου, έχουνε ήδη κυκλοφορήσει δύο CD και ένα DVD με ριζίτικα τραγούδια, που τραγουδεί – πρωτοτραγουδιστής ο Σταύρος Φωτάκης και τον συνοδεύει η Αμαριώτικη Παρέα.
Εύστοχες οι παρουσιάσεις από εξαίρετους ομιλητές
Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου από τους Αϊγιαννιώτες εκπαιδευτικούς: Καλλιόπη Α. Παραδεισανού, φιλόλογο – Κώστα Α. Παραδεισανό διευθυντή Δημοτικού Σχολείου – Ειρήνη Π. Παραδεισανού, φιλόλογο και Αδάμ Ι. Παραδεισανό συνταξιούχο εκπαιδευτικό. Η παρουσίαση συνοδεύτηκε με προβολή και ανάλυση πολλών φωτογραφιών από το βιβλίο του συγγραφέα.
Συγκίνηση και ευχαριστίες
Μετά το πέρας των ομιλιών συγκινημένος πήρε το λόγο ο κ. Φωτάκης αναφέροντας μεταξύ άλλων:
Έχουνε περάσει αρκετά χρόνια από τότε, που πήρα την πρωτοβουλία να συγκεντρώσω φωτογραφίες, από όλες ανεξαιρέτως τις οικογένειες του χωριού μας, ανεξάρτητα αριθμού, κατά την κρίση και κατ’ επιλογή του καθενός, αντιπροσωπευτικές προσώπων και θεματολογίας, με τη σκέψη να διασωθούνε, να αναδειχθούνε και να αξιοποιηθούνε ανάλογα.
Ζήτησα από όλους τους χωριανούς Αϊγιαννιώτες, μόνιμους και απόδημους, παλιές κυρίως φωτογραφίες από τη ζωή του χωριού μας (γάμοι, βαφτίσια, γλέντια, καλλιέργειες, πολέμους και άλλες δραστηριότητες) ή ατομικές – οικογενειακές φωτογραφίες των προγόνων μας και συγγενών τους, μαζί με πληροφορίες για τα στοιχεία των εικονιζόμενων προσώπων, χρονολογία κ.λπ.
Φιλοδοξία μου ήτανε η συλλογή, διαφύλαξη και ανάδειξη όλων των φωτογραφικών κειμηλίων που υπάρχουνε, είτε με την έκδοση ειδικού λευκώματος μαζί με τις απαραίτητες για κάθε φωτογραφία πληροφορίες, είτε με την έκδοση μελλοντικών ημερολογίων, είτε με τη διαφύλαξή τους σε ενιαίο άλμπουμ.
Ομολογώ ότι, η ανταπόκριση στο κάλεσμά μου ήτανε συγκινητική με συμμετοχή σχεδόν στο 100%, χωρίς καμιά διακοπή. Ανταποκριθήκανε περίπου 80 άτομα – οικογένειες και συγκεντρωθήκανε περίπου 1100 φωτογραφίες. Κατέβαλα ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην μείνει καμιά οικογένεια του χωριού μας έξω από αυτή την σημαντική, κατά την άποψή μου, συλλογή και καταγραφή.
Όλες οι φωτογραφίες αντιγραφήκανε και επιστραφήκανε αμέσως στους κατόχους τους, χωρίς να υποστούνε την παραμικρή φθορά. Στη συνέχεια καταχωρηθήκανε σε ατομικό φάκελο εκείνου που τις παρέδωσε, για να φαίνεται η προέλευσή τους και έτσι κατά την άποψή μου τηρήθηκε μια σωστή και έντιμη διαδικασία. Είναι γεγονός ότι, η όλη διαδικασία δεν ήτανε καθόλου εύκολη.
Πρέπει επίσης να ομολογήσω ότι, αν και κοπίασα αρκετά και ήξερα τι ακριβώς είχα κάνει, δεν περίμενα αυτή την ενθουσιώδη αποδοχή από όλους σχεδόν τους συγχωριανούς και τα επαινετά σχόλια, προφορικά και γραπτά, της προσπάθειάς μου. Ε, αυτή είναι η καλύτερη πλερωμή μου. Βέβαια όση προσπάθεια και αν καταβάλει κάποιος, η τελειότητα είναι άπιαστη. Δεν θα σας κουράσω όμως άλλο.
Θέλω να ευχαριστήσω πολλούς και φοβούμαι πως κάποιον ίσως ξεχάσω και αν αυτό συμβεί ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη, γιατί θα γίνει χωρίς τη θέλησή μου.
Θα ξεκινήσω από τον χρηματοδότη αυτής της έκδοσης, τον συγχωριανό μας επιχειρηματία τον Γιώργο Γαζοράκη, του Πολύδωρου και της Λαμπρινής, που χωρίς την δική του εξ ολοκλήρου οικονομική κάλυψη, δεν ήταν δυνατόν να εκδοθεί το βιβλίο. Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου, πηγαίνουν όλα για την ενίσχυση των Συλλόγων μας. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα, όπως φαντάζομαι όλοι οι χωριανοί, γιατί έδειξε για άλλη μια φορά την αγάπη του για τον τόπο του, παρά το γεγονός ότι οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις, δεν του επιτρέπουνε να τον επισκέπτεται συχνά. Όμως, η απλόχερη οικονομική του συμβολή, σε κάθε περίπτωση, τον καταγράφει στους αθόρυβους μα σημαντικούς ευεργέτες του χωριού μας.
Και αφού ευχαρίστησε όλους τους υπόλοιπους συντελεστές της εκδήλωσης κατέληξε:
Τελειώνοντας, θέλω να αφιερώσω αυτή την τιμή στους γονέους μου, που μου χαρίσανε την αναπνοή και την ανατροφή μου, αλλά και σε όλους τους ανώνυμους και επώνυμους, που μου προσφέρανε απλόχερα, τον πλούτο των γνώσεών τους και τη σοφία τους. Θεωρώ πως, δεν έκαμα τίποτε παραπάνω, από αυτό που έπρεπε να κάμω. Έκαμα «το πρώτο μου χρέος εχτελώντας τη θητεία μου στη ράτσα..», όπως λέει ο Νίκος Καζαντζάκης. Έκαμα τα πρέποντα, προς τον τόπο μου, προς τους προγόνους μου και ελπίζω προς τους επόμενους. Έκαμα λίγα από τα πολλά, που μπορούμε και πρέπει να κάνομε όλοι.
Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση που τιμά και την περιοχή αλλά και το Ρέθυμνο των παραδόσεων στα Γράμματα και στις Τέχνες.
Φωτορεπορτάζ: Κωστής Παραδεισανός