Έτσι αποκάλεσε τον κορωνοϊό ο πρωθυπουργός μας και δεν έχει άδικο, αφού δεν τον βλέπουμε ούτε μας δίνει περιθώρια να αντιδράσουμε όταν βρεθούμε κοντά του.
Τέτοιου είδους πανδημίες έχουν συμβεί πολλές στο παρελθόν και έχουν θερίσει άλλοτε με μερικές χιλιάδες και άλλοτε εκατομμύρια ανθρώπους, όπως την φονική γρίπη του 1918 που ξεκίνησε εν μέσω του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και πάλι από την Κίνα.
Η γρίπη ονομάστηκε ισπανική, επειδή έγινε ευρέως γνωστή από τον ισπανικό τύπο και υπήρξε πάρα πολύ φονική, αφού κατά τις εκτιμήσεις θέρισε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε Ευρώπη και Αμερική. Ένα τρομερά υψηλό νούμερο αν σκεφτεί κανείς όρος ότι εκείνη την εποχή ο πλανήτης είχε πολύ λιγότερο πληθυσμό από τον σημερινό και ότι οι επικοινωνίες των ανθρώπων με ταξίδια και εμπορικές επαφές ήταν επίσης πολύ λιγότερες.
Σήμερα όμως τα πράγματα είναι όντως όπως μας τα παρουσιάζουν; Είναι τόσο επικίνδυνος ο ιός που μπορεί να προκαλέσει τόσο τραγικά αποτελέσματα ή πίσω από αυτή την πανδημία παίζονται άλλα παιγνίδια, που όταν τα μάθουμε θα είναι πλέον αργά να αντιδράσουμε; Μια σοφή κουβέντα λέει ότι όταν παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα μυρμήγκια και εν προκειμένω τα βουβάλια είναι η Αμερική, η Ρωσία και η Κίνα.
Τρεις υπερδυνάμεις που προσπαθούν η κάθε μια για λογαριασμό της να επιβληθεί με οικονομικά προς το παρόν μέσα σε όλο τον πλανήτη. Ο καπιταλισμός στο βωμό του κέρδους έχει περιορίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τον σεβασμό του ανθρώπου προς την μητέρα φύση. Η αλματώδης ανάπτυξη της Κίνας τα τελευταία χρόνια έχει προβληματίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες που βλέπουν την επιρροή τους να μειώνεται, ενώ ο επίσης ισχυρός αντίπαλος που είναι η Ρωσία προσπαθεί να κατακτήσει εδάφη, που θα την κάνουν κυρίαρχο στην Μεσόγειο. Τα διεθνή χρηματιστήρια κατρακυλούν όπως η μπάλα στον κατήφορο, ενώ το πετρέλαιο σημειώνει ιστορική πτώση με τα επακόλουθά του σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η πανδημία λοιπόν ίσως είναι ένα πρόσχημα που θα καταστρέψει τις οικονομίες και θα φέρει το παγκόσμιο κραχ όπως είχε γίνει το 1929 και προηγήθηκε του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, πράγμα που είναι πολύ πιθανόν να ξανασυμβεί μια και όπως είθισται η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Η υπερχρεωμένες οικονομίες θα κάνουν επανεκκίνηση, οι ισχυρές χώρες που διαθέτουν σύγχρονα όπλα θα επικρατήσουν χωρίς όμως να γίνει πυρηνικός πόλεμος, διότι οι ηγέτες γνωρίζουν ότι τότε όλοι θα καταστραφούν και δύσκολα θα υπάρξει νικητής.
Απλά μετά το κραχ θα δώσει εντολή η κάθε υπερδύναμη σε κράτη που βρίσκονται στην επιρροή τους να πολεμήσουν με άλλα που βρίσκονται στην επιρροή των αντιπάλων τους, ώστε να κινηθεί η πολεμική βιομηχανία και να υπάρξουν τεράστιες υλικές καταστροφές, που θα αναλάβουν οι κατασκευαστικές εταιρείες τους να επανορθώσουν μετά το πέρας των πολέμων. Είμαστε κοντά στο τέλος της ειρηνικής περιόδου της Ευρώπης, η οποία βαστά για 75 χρόνια μετά το πέρας του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και ο οποίος έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους να δουλέψουν ώστε να ανοικοδομηθεί η Γερμανία και οι άλλες χώρες που καταστράφηκαν.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων του πλανήτη και η αλόγιστη σπατάλη των αγαθών πράγμα που πληρώνουμε ήδη ακριβά και στο μέλλον ακόμα ακριβότερα. Η παγκοσμιοποίηση που υλοποιείται από τη νέα τάξη πραγμάτων και η στέρηση των δικαιωμάτων της ελευθερίας των ανθρώπων μέσω της έξυπνης παρακολούθησης που συντελείται από την τεχνολογία, αυτή την εποχή βρίσκει τον αόρατο εχθρό απέναντι της. Οι λαοί θωρακίζουν τα σύνορά τους και συναισθανόμενοι τον κίνδυνο που απειλεί την υγεία τους, νιώθουν ότι η ανάμειξη λαών, πολιτισμών και θρησκειών μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει σε πείσμα κάποιων δήθεν ανθρωπιστών και ιδεολόγων.
Το ιδανικό και ιδεατό είναι να μην υπάρχουν πόλεμοι, όλοι οι λαοί να ζουν αγαπημένοι και να έχουν πλούσια υλικά αγαθά, ώστε να περνούν ζωή χαρισάμενη. Πέστε μου όμως πότε συνέβη αυτό για να μπορούμε να ελπίζουμε πως θα συμβεί στο μέλλον.
Κλείνοντας εύχομαι να μην συμβούν τα χειρότερα και τα πράγματα σιγά σιγά να καλυτερέψουν, ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα με τα λιγότερα δυνατόν θύματα.
Τελειώνω με μια μαντινάδα μου:
«Αόρατος ειν’ ο εχθρός για εμάς που δε θωρούμε
τα μάθια μας ν’ ανοίξουμε για να τον πολεμούμε».