Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από τις προκρατήσεις για τον νομό Ρεθύμνου την ερχόμενη τουριστική περίοδο και οι επιχειρηματίες του κλάδου εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής μπορεί να μην είναι επαρκή, αφού είναι νωρίς και το αριθμητικό δείγμα είναι μικρό και ευμετάβλητο, ωστόσο η εικόνα που έχουν πράκτορες και ξενοδόχοι δείχνει ότι είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Παραδοσιακές αγορές όπως αυτές της Γερμανίας και της Αγγλίας συνεχίζουν να καταγράφουν ανοδική πορεία ενώ σε αυτές έρχονται να προστεθούν οι αγορές της Αυστρίας, του Ισραήλ, της Σκανδιναβίας ενώ και οι κρατήσεις από τη Ρωσία αποτυπώνουν ξεκάθαρα το καλό κλίμα που επικρατεί μετά και την οριστική διευθέτηση του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί την περσινή χρονιά με τις καθυστερήσεις στην έκδοση και θεώρηση βίζας.
Την ίδια στιγμή αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα από τις τουριστικές εκθέσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό στις οποίες συμμετέχουν οι τουριστικοί παράγοντες του Ρεθύμνου είτε αυτόνομα, είτε μέσω της περιφέρειας Κρήτης.
Στην πρόσφατη έκθεση στο Λονδίνο έγινε γνωστό ότι οι προκρατήσεις για τη νέα τουριστική περίοδο κινούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ αναμένονται περισσότερες προγραμματισμένες πτήσεις από τη Μ. Βρετανία τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Ειδικότερα σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης ανέφερε: «Τα μηνύματα είναι θετικά και εκτός απροόπτου όλα θα πάνε λίγο καλύτερα από πέρυσι. Μέχρι στιγμής αναγνωρίζουμε ότι το δείγμα είναι μικρό και τα στοιχεία είναι ευμετάβλητα ωστόσο υπάρχει μια καλή εικόνα από την Αγγλία, τη Γερμανία, τις σκανδιναβικές χώρες, την Αυστρία, την Ελβετία, το Ισραήλ, η Γαλλία και τη Ρωσία που έχουν θετικό πρόσημο. Δεν σας κρύβω ότι σε ορισμένες αγορές βλέπουμε και διψήφιο θετικό πρόσημο όμως είναι νωρίς για συμπεράσματα γιατί το δείγμα είναι μικρό. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Σε ότι αφορά το brexit δεν έχουμε ακόμα στοιχεία που θα δείξουν αν μας επηρεάσει ή όχι καθώς οι προκρατήσεις που έχουμε από τη βρετανική αγορά είχαν γίνει πολύ νωρίς, δηλαδή πριν το brexit».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης τόνισε: «Υπάρχει μια αύξηση στις προκρατήσεις σε όλες τις αγορές. Σε ότι αφορά το brexit γνωρίζω ότι έχει γίνει μια έρευνα στην Αγγλία σύμφωνα με την οποία το 70% των ταξιδιωτών δεν έχει επηρεαστεί και θα ταξιδέψει κανονικά και επίσης η Ελλάδα βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις τους. Επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα πέφτει νωρίς 16 Απριλίου και συμπίπτει το καθολικό με το ορθόδοξο οπότε και ο Απρίλιος δείχνει ότι θα πάει καλύτερα από πέρσι».
Εν τω μεταξύ την εκτίμηση ότι το 2017 οι αφίξεις τουριστών θα ξεπεράσουν τα 27 εκατομμύρια εξέφρασε χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και η προσέλκυση τουριστών από περισσότερες χώρες ενισχύει αυτή την εκτίμηση, σημείωσε η υπουργός
Αγκάθι ο φόρος διανυχτερευσης
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων παρά το θετικό κλίμα που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί για την επόμενη σεζόν «αγκάθι» εξακολουθεί να αποτελεί ο φόρος διανυκτέρευσης. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το τοπίο και δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο αυτό θα επιβληθεί. «Εμείς δεν ξέρουμε πως θα επιβληθεί αυτός ο φόρος και με ποιο τρόπο θα αρχίσουμε να κλείνουμε τα συμβόλαια με τους τουρ οπερέιτορς από τον Φλεβάρη. Μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό που ανέρχεται στο μισό εκατομμύριο σε ένα μεσαίο ξενοδοχείο και κανείς δεν ξέρει πως θα τα βγάλουν πέρα οι επιχειρηματίες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτό τον φόρο δεν θα τον αντέξουν πολλές μονάδες και θα οδηγηθούν σε λουκέτο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλάκης.