ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αυξητική τάση καταγράφει το τελευταίο χρονικό διάστημα η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων στην Κρήτη, καθώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα μπαίνουν ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητα των ασφαλισμένων, κυρίως λόγω της χαμηλής τιμής τους σε σύγκριση με τα πρωτότυπα.
Το αίσθημα της καχυποψίας στις τάξεις των πολιτών, έχει αρχίσει να υποχωρεί και η τοπική κοινωνία σε μεγάλο ποσοστό δεν αντιμετωπίζει πλέον με επιφυλακτικότητα τα γενόσημα φάρμακα, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί.
Η διείσδυσή τους έχει αυξηθεί και άνθρωποι της αγοράς φαρμάκου υποστηρίζουν ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να μειωθεί το «χάσμα» που υπάρχει ανάμεσα στα γενόσημα και στα πρωτότυπα φάρμακα όσον αφορά την κατανάλωση.
Μετά το αλαλούμ που επικράτησε αρχικά, μεταξύ γιατρών, ασθενών και φαρμακοποιών, οι Κρητικοί αρχίζουν να επιλέγουν δειλά δειλά- αναλογιζόμενοι και την οικονομική συγκυρία- τα γενόσημα φάρμακα και ειδικότερα εκείνα που απευθύνονται σε ήπιες παθήσεις.
Η χρήση των γενοσήμων ξεπερνά σε ποσοστό το 20%, ένα ποσοστό το οποίο καταγράφει αδιαμφισβήτητα ανοδική τροχιά. Στόχος άλλωστε του υπουργείου Υγείας είναι η χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων να ξεπεράσει το 60%, προκειμένου να επιτευχθεί η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
«Σε σχέση με το παρελθόν έχει αυξηθεί η χρήση γενοσήμων φαρμάκων, καθώς οι ασθενείς δείχνουν όσο περνά ο καιρός μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, αλλά πρέπει ακόμα να διανύσουμε αρκετό δρόμο.
Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν ούτε παρενέργειες, ούτε προβλήματα προκαλούν στην υγεία του ασφαλισμένου, ενώ πετυχαίνουν και το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα όπως τα πρωτότυπα φάρμακα», τονίζει το μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης.
Την ίδια στιγμή το αρμόδιο υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην παροχή κινήτρων τόσο στους γιατρούς όσο και στους φαρμακοποιούς, προκειμένου να προωθούν τα γενόσημα φάρμακα, ενημερώνοντας τους πολίτες για τα χαρακτηριστικά και την αποτελεσματικότητά τους.
Άλλωστε η χρήση γενοσήμων φαρμάκων αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, καθώς παρά την αυξητική τάση στη χρήση τους μόνο 2 στα 10 φάρμακα που χορηγούνται είναι γενόσημα.
«Τελευταία έχει υπάρξει μία προσπάθεια από την πολιτεία προκειμένου να καταγραφεί αύξηση στη χρήση των γενοσήμων φαρμάκων. Έχουν ληφθεί μία σειρά από μέτρα με στόχο να πειστεί και η ιατρική κοινότητα να συνταγογραφεί περισσότερο τα γενόσημα και οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους να τα χορηγούν. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει από το υπουργείο είναι μία εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών όσον αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων.
Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι μειωμένη και αναμένεται να μειωθεί περισσότερο. Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε το κατάλληλο φάρμακο στον ασθενή που το χρειάζεται θα πρέπει να στραφούμε στο ποιοτικό αλλά ταυτόχρονα και οικονομικό φάρμακο», επισημαίνει ο κ. Σκουντάκης.