Αύξηση του ωραρίου των σχολικών καθαριστριών με επιπλέον χρηματοδότηση από τον Δήμο Ρεθύμνου αποφάσισε χθες ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου.
Το θέμα της καθαριότητας των σχολείων απασχόλησε την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου, όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της σχολικής κοινότητας, αλλά και γονείς στο σύνολό τους εξέφρασαν την αγωνία τους και την ανησυχία τους με δεδομένη την έξαρση της πανδημίας, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων επισημαίνοντας την ανάγκη για αποτελεσματική καθαριότητα και τήρηση των υγειονομικών μέτρων στις σχολικές αίθουσες.
Στο πλαίσιο αυτό η αντιδήμαρχος παιδείας, Άννα Ελευθεριάδου, περιέγραψε το πρόβλημα που προέκυψε φέτος λόγω της υποχρηματοδότησης από πλευράς κράτους για την πληρωμή των σχολικών καθαριστριών. Όπως εξήγησε πέρυσι είχε δοθεί μια μεγάλη χρηματοδότηση στον Δήμο για πλήρες ωράριο των καθαριστριών, γεγονός που δημιούργησε ένα καλό προηγούμενο, όπου όλες οι σχολικές καθαρίστριες ήταν με σύμβαση εργασίας 6,5 ωρών συν 6 ακόμα που είναι οι μόνιμες.
Φέτος, όπως είπε η κρατική χρηματοδότηση ήταν η μισή σε σχέση με πέρυσι. Ο Δήμος Ρεθύμνου διέθεσε από ιδίους πόρους το ποσό των 75.000 ευρώ και χθες αποφασίστηκε η διάθεση επιπλέον κονδυλίων ύψους 56.000 ευρώ (σύνολο 130.000 ευρώ), ώστε να αυξηθεί το ωράριο των καθαριστριών προκειμένου να διασφαλίσει την αποτελεσματική καθαριότητα στους σχολικούς χώρους.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε οι καθαρίστριες ήταν 62 τετράωρες και 32 τρίωρες και πλέον με τη επιπρόσθετη χρηματοδότηση οι καθαρίστριες θα είναι 100: 37 πεντάωρες, 29 τρίωρες και 28 τετράωρες.
«Έχουμε μοιράσει τις καθαρίστριες, ώστε να είμαστε όσο γίνεται ακριβοδίκαιοι στο χρόνο εργασίας τους και εκτιμώ ότι θα βελτιωθεί η καθαριότητα τω σχολείων» ανέφερε από την πλευρά του ο προϊστάμενος του τμήματος παιδείας κ. Σπαντιδάκης.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, Γ. Γεωργαλής, υποστήριξε ότι μέχρι και το 2020 οι καθαρίστριες ήταν υπερεργολάβοι καθαριότητας χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Έκτοτε, όπως συμπλήρωσε, έγινε μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, έγιναν σχεδόν μόνιμες, οι παλιές καθαρίστριες, καθώς μοριοδοτήθηκαν με 17 μόρια το μήνα, με αποτέλεσμα όλες οι παλιές να έχουν από 1.500 μόρια και πάνω. «Το 2020-2021 πολλές ήταν με πλήρες ωράριο και δημιουργήθηκε η ψευδαίσθηση ότι θα μονιμοποιηθούν. Φέτος το υπουργείο ενέκρινε τρίωρες και δίωρες καθαρίστριες, άρα ο Δήμος έδωσε επιπλέον χρήματα και αύξησε το ωράριο μετατρέποντάς τις σε τρίωρες και τετράωρες. Το απαράδεκτο ήταν ότι το ΥΠΕΣ είπε ότι αν θέλετε να αυξήσετε το ωράριο να το κάνετε με ιδίους πόρους. Η επιβάρυνση του Δήμου φτάνει τις 200.000 ευρώ για την καθαριότητα των σχολείων».
Ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του υπερθεμάτισε επισημαίνοντας πως ο Δήμος κάνει διαρκώς παραπάνω από όσα μπορεί καλύπτοντας τις ελλείψεις του κράτους.
«Η καθαριότητα των σχολείων μέχρι και το 2020 ήταν κρατική υποχρέωση. Χρυσώθηκε το χάπι πέρυσι, καθώς το κράτος διέθεσε 50% παραπάνω χρήματα. Πέρυσι διέθεσε 764.000 ευρώ. Το κράτος φέτος δεν μείωσε τα χρήματα αλλά έκανε άλλο υπολογισμό με άλλα κριτήρια και έτσι μειώθηκε η χρηματοδότηση του Δήμου κατά 194.000 ευρώ. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι αυτά τα 135.000 ευρώ τα διαθέτει ο Δήμος. Η λειτουργία των σχολείων δεν στηρίζεται στην κρατική χρηματοδότηση. Αν στηριζόταν στη κρατική χρηματοδότηση δεν θα είχαν ούτε ρεύμα ούτε νερό. Ο Δήμος κάνει πάντα παραπάνω από όσο μπορεί» είπε ο Γ. Μαρινάκης.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος, κάλεσε όλες τις πλευρές, εργαζόμενες, διευθυντές σχολείων και τμήμα παιδείας να συνεργαστούν, ώστε όπου υπάρχει πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνεται το κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της μείωσης των αμοιβών των εργαζομένων.
Ο Σταύρος Βουρβαχάκης, επικεφαλής της παράταξης Ρέθυμνο – Ενεργοί Πολίτες, ψήφισε θετικά, ωστόσο τόνισε ότι το πρόβλημα με την καθαριότητα των σχολείων είναι σοβαρό, όπως και το πρόβλημα του προσωπικού που υφίσταται μείωση στα εισοδήματά τους και κάλεσε τον Δήμο να καλύψει οικονομικά τη διαφορά που υπάρχει.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσος Μανουσογιάννης επεσήμανε ότι το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων είναι κρίσιμο γιατί συνδέεται άμεσα με τη διαφύλαξη της υγείας των παιδιών. Συμφώνησε με την προθήκη μιας επιπλέον ώρας στο ωράριο των καθαριστριών, διευκρίνισε ωστόσο ότι το πρόβλημα δεν λύνεται. «Πέρυσι το υπουργείο διέθεσε 764.000 ευρώ για 417,5 ώρες καθαρισμού την ημέρα στο Ρέθυμνο. Φέτος περιόρισε τις ώρες στις 310 και τα χρήματα στα 567.000 με την δικαιολογία ότι δεν έγινε καλή μοιρασιά. «Η διαφορά από πέρυσι μέχρι φέτος είναι ότι πέρυσι σχολεία με πρώτο κρούσμα η τάξη έμπαινε σε καραντίνα, ενώ φέτος η απόφαση είναι τα σχολεία να μένουν ανοιχτά. Πέρυσι δεν είχαμε μετάλλαξη δέλτα. Τίθεται το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, ωστόσο εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθούν τα χρήματα από τον Δήμο αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα του προβλήματος γιατί δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε διαφορετικά. Η προσθήκη μιας ώρας δεν θα λύσει το πρόβλημα και μάλιστα από Γενάρη. Πηγαίνοντας στις 12:00 ήδη το σχολείο θα λειτουργεί από τις 8:00, η καθαρίστρια κατά την γνώμη μας θα πρέπει να είναι στις 10:30 στο σχολείο. Θα συμφωνήσουμε όμως ότι θα εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά. Δεν είναι κόστος η υγεία. 55 καθαρίστριες που έπαιρναν 750 ευρώ πέρυσι βρέθηκαν με 450 ευρώ φέτος. Σε αυτό τον κόσμο είναι μεγάλο πρόβλημα, έχουν οικογενειακό προγραμματισμό».
Αγωνία η σχολική κοινότητα
Στη χθεσινή συνεδρίαση παρενέβησαν και εκπρόσωποι της σχολικής κοινότητας. Ο Χρήστος Σουρουλής, πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ, τόνισε: «Δεν είμαστε σίγουροι ότι η μια ώρα θα λύσει το πρόβλημα. Η όποια καλή εικόνα υπάρχει στα σχολείο οφείλεται και στο φιλότιμο των καθαριστριών. Θεωρούμε ότι αν υπάρχει ευθύνη από κυβέρνηση και υπουργείο Εσωτερικών είναι κάτι που πρέπει να καταγγελθεί στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε τα προβλεπόμενα κονδύλια. Η ουσία είναι ότι όντως υπάρχει ψαλίδι στη χρηματοδότηση μιας σειράς δημοσίων δαπανών και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που θα πρέπει να δούμε όλοι μαζί, νομίζω λοιπόν χρειάζεται κάτι περισσότερο. Είναι εντελώς απαραίτητο να έχουμε περισσότερες ώρες και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τις καθαρίστριες».
Ο Στέλιος Ορφανουδάκης, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, σημείωσε: «από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσαμε εξελίξεις για ασφαλές άνοιγμα σχολείων και έχουμε θέσει όλα τα ζητήματα στο υπουργείο. Ζητούσαμε καθαρίστριες όλο το σχολικό ωράριο από 7:00 πρωί έως 4:00 μ.μ., δυστυχώς παρά τα αιτήματα των δυο τελευταίων ετών τίποτα δεν έγινε αποδεκτό. Εν μέσω 4ου κύματος πανδημίας βλέπουμε ότι τα σχολειά μας δεν είναι ασφαλή και αποτελούν υγειονομικές βόμβες. Υπάρχει τεράστια πολιτική ευθύνη, η οποία μεταφέρεται στον Δήμο. Εμείς ζητάμε από την δημοτική αρχή αναγνωρίζοντας ότι έχει καταβάλλει προσπάθεια να στηρίξει εμπράκτως τους συνεργάτες μας, το προσωπικό καθαριότητας και ζητάμε να βρείτε την καλύτερη λύση για ασφάλεια σχολείων μας».
Έντονα προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο Αντώνης Σταυρουλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, «είμαστε πολύ προβληματισμένοι για το θέμα, καθώς η καθαριότητα είναι το βασικό που αφορά τα παιδιά μας. Συμφωνώ με την προσθήκη μιας ώρας αλλά σίγουρα απαιτείται παραπάνω. Όπως μπορεί ο Δήμος να βοηθήσει. Αν δεν αυξηθούν οι ώρες το πρωί θα έχουμε πρόβλημα. Η καθαριότητα στα παιδιά εν μέσω πανδημίας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για αυτό και στηρίζουμε το αίτημα των σχολικών καθαριστριών» είπε.
Η Μανωλία Κοτζαμπασάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Σχολικών Καθαριστριών εξέφρασε στην αγωνία για την ίδια και τους συναδέλφους της που βρεθήκαν όπως είπε ξαφνικά με μισό εισόδημα, ενώ και η καθαριότητα των σχολικών μονάδων δεν μπορεί με αυτά τα δεδομένα του περιορισμού του ωραρίου να είναι άρτια. Μεταξύ άλλων είπε: «το θέμα είναι σοβαρό, μας αφορά όλους. Όπως και ο κορονοϊός που θερίζει τα σχολεία. Φέτος τα σχολεία είναι πιο βρόμικα από πέρυσι από τη στιγμή που οι συνολικές ώρες καθαριότητας έχουν μειωθεί πολύ σε σχέση με πέρυσι. Ακόμα και με προσθήκη 37ωρών εργασίας που έγιναν δεκτές (από τα Χριστούγεννα και μετά), πάλι δεν φτάνουμε τις περυσινές ώρες. Φέτος καλούμαστε να καθαρίσουμε με μειωμένο ωράριο τους ίδιους χώρους που δεν προλαβαίναμε πέρυσι με πλήρες ωράριο. Και δεν γίνονται απολυμάνσεις παρά μόνο στις τουαλέτες μετά το σχόλασμα. Ενώ η πανδημία είναι φέτος πιο εκτεταμένη. Ζητάμε για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και να μετατραπούμε όλες σε πλήρους απασχόλησης. Έχουμε υποστεί ένα σοκ, διότι 55 οικογένειες που πέρυσι ήμασταν πλήρους απασχόλησης οδηγηθήκαμε σε βίαιη μείωση εισοδήματος. Είμαστε οι περισσότερες ευπαθείς ομάδες».