Πάνω από 230.000 πολίτες αποτελούν ενεργά κρούσματα κορονοϊού, δηλαδή το 2,5% του πληθυσμού, όπως τονίστηκε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στο υπουργείο Υγείας, όπου έγινε ιδιαίτερη αναφορά για την αύξηση των κρουσμάτων σε επίπεδο Κρήτης.
Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, πάνω από το 1/3 των νέων μολύνσεων εντοπίζεται στην Αθήνα, ενώ πρόσθεσε πως «παρατηρείται μία σταθερή πορεία, με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων».
Η ίδια ανέφερε πως το 2,5% του πληθυσμού της Ελλάδας αποτελούν ενεργά κρούσματα. Όπως εξήγησε, ο μέσος όρος είναι 31.000 κρούσματα ανά ημέρα.
«Την ίδια ώρα, με βάση τον μεγάλο όγκο κρουσμάτων έχουμε σταθεροποίηση της θετικότητας με πτωτικές τάσεις», σημείωσε.
Σύμφωνα με την ίδια, δύο είναι τα χαρακτηριστικά της πανδημίας στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Το πρώτο αφορά τη μετακίνηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες (με διάμεση ηλικία τα 49 έτη) και το δεύτερο χαρακτηριστικό έχει να κάνει με τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον σε άλλες περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα στα νησιά, την Κρήτη, την Ξάνθη, τη Φωκίδα, τον Έβρο, την Καστοριά και τη Φθιώτιδα.
Όπως ανέφερε, η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει σταθεροποίηση και για περίπου δύο εβδομάδες θα παραμείνει περίπου στους 600 ασθενείς.
Η κ. Παπαευαγγέλου, τόνισε πως δεν απασχολεί μόνο η μετάλλαξη Όμικρον γιατί «η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα μας και εξακολουθεί να δίνει κρούσματα».
Επιπλέον, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση κατά 40% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Επτά στους δέκα που εισήχθησαν στα νοσοκομεία ήταν άνω των 55 ετών και έξι στους δέκα ανεμβολίαστοι».
Όπως τονίστηκε «η κάλυψη κλινών ΜΕΘ covid είναι στο 88%, ο αριθμός των διασωληνώσεων παραμένει σταθερός, ενώ πάνω από το 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη είναι ανεμβολίαστοι».
1517 τα νέα κρούσματα στην Κρήτη
Σε 1517 ανέρχονται σήμερα τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Κρήτη. Από αυτά τα 671 καταγράφονται στο Ηράκλειο, τα 458 στα Χανιά, τα 260 στο Ρέθυμνο και τα 128 στο Λασίθι.
Στο Ρέθυμνο χθες από τα 414 rapid test που έγιναν σε Άγιο Κωνσταντίνο και Άγιο Γεώργιο αντίστοιχα τα 34 ήταν θετικά.
Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται συνολικά 24 ασθενείς. Από αυτούς οι 22 στην κλινική και δυο διασωληνωμένοι στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 20.409, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.612.869 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 49.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 621 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.336 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 80, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.732 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 664 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 554 (83.43%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 110 (16.57%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.863 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 587 (ημερήσια μεταβολή -10.24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 577 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Μελέτες για Όμικρον
Αναφερόμενη σε μελέτες για τη νοσηρότητα της Όμικρον, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βανα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως επιβεβαιώνονται οι αρχικές προβλέψεις για ηπιότερη νόσο. Παράλληλα, ανέφερε πως είναι σημαντικό το εύρημα ότι η Όμικρον σχετίζεται και με εξαιρετικά βραχύτερη περίοδο νοσηλείας, ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής καθόλου δεδομένα σχετικά με τη long covid.
Στο σημείο αυτό, η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός και καμία αναβολή εμβολιασμού δεν δικαιολογείται.
Για τα σχολεία, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ανέφερε πως λόγω του αυξημένου τέστινγκ είναι αναμενόμενη και η αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο, -όπως είπε- ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι στο 1,4%, χαρακτηρίζοντάς τον «εξαιρετικά χαμηλό».
Ειδική αναφορά στα εργαστηριακά τεστ έκανε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό. Ακόμα και το μοριακό τεστ είναι πιθανό να μην μπορεί να διαγνώσει ένα μικρό ποσοστό ασθενών, είτε γιατί ο ιός δεν ανιχνεύεται στην μύτη που έχει γίνει λήψη, είτε γιατί ο πολλαπλασιασμός του ιού δεν έχει φτάσει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα». Πρέπει να καταλάβουμε, προσέθεσε, ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδώσουν τον ιό. Ο ρόλος των τεστ σε αυτή τη φάση της επιδημίας, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, είναι να ανιχνευθούν και να απομονωθούν οι πιο μεταδοτικοί φορείς του ιού και έτσι να επιβραδυνθεί η διασπορά.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, «τα αντιγονικά τεστ, είτε rapid είτε self, παίζουν καθοριστικό ρόλο, διότι ανιχνεύουν τον ιό στην μολυσματική του μορφή και σε επίπεδο που είναι πιθανό να γίνει μετάδοση. Οπότε η συμπεριφορά μας και η χρήση της μάσκας σε αυτή την εξαιρετικά επιδημική φάση παίζει καθοριστικό ρόλο».
Ο κ. Μαγιορκίνης, είπε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τα αντιγονικά τεστ πριν πάμε σε κοινωνική συνεύρεση και να χρησιμοποιούμε την μάσκα.
Δεν έχουμε επαναμόλυνση με «Όμικρον»
Ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε επίσης ότι όταν μιλάμε για επαναμόλυνση δεν εννοούμε «Όμικρον» και πάλι «Όμικρον», διότι ο χρόνος κυκλοφορίας της στην Ελλάδα είναι περίπου ένας μήνας και χρειάζεται πάνω από 60 μέρες για να υπάρξουν συμπεράσματα.
«Δεν έχουμε ενδείξεις επαναμόλυνσης «Όμικρον» από «Όμικρον» προς το παρόν. Έχουμε όμως ενδείξεις ότι κάποιος είχε κολλήσει «Δέλτα» και κόλλησε «Όμικρον», όπως και «Δέλτα» μετά από «Δέλτα» έχει παρατηρηθεί διότι έχει περάσει αρκετός χρόνος από την εμφάνισή της».
Η πορεία της πανδημίας
Σημαντική βελτίωση έδειξε την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια, της τάξης του 20%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός όμως των θανάτων έδειξε επιδείνωση της τάξης του 10%. Υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με μικρή υποχώρηση στις εισαγωγές και μικρή επιδείνωση στους σκληρούς δείκτες.
Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις μονάδες εντατικής θεραπείας, έδειξε αύξηση 5%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με covid έδειξε σημαντική επιδείνωση της τάξης του 20%, ωστόσο φαίνεται μία επιτάχυνση των εξιτηρίων -ενδεικτικό της «Όμικρον»- της τάξης του 30%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων μειώθηκε ελαφρώς στο 1,3.
Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 94 εκατ. συσκευές σε περίπου 7,8 εκατ. πολίτες. Οι δηλώσεις που έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι 70 εκατ. και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία υγείας είναι 325.000.