Συζητήθηκε χθες η επίκαιρη ερώτηση του Ανδρέα Ξανθού, βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με το μέτρο της αναστολής της εργασίας των εργαζομένων στο ΕΣΥ που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο πρώην υπουργός Υγείας τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός των υγειονομικών είναι ηθική και επαγγελματική τους υποχρέωση, το μέτρο της αναστολής εργασίας με πλήρη στέρηση μισθού για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς είναι δυσανάλογα σκληρό και κοινωνικά επαχθές, ενώ ταυτόχρονα στερεί από τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας σημαντικό μέρος του προσωπικού τους προκαλώντας σημαντική δυσλειτουργία.
Ο Α. Ξανθός τόνισε ότι η εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής αργίας, είναι υπονομευτική για το ΕΣΥ σε μία περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Σε μια φάση που η χώρα είναι 2η στην Ευρώπη στο ρυθμό αύξησης κρουσμάτων (μετά την Αγγλία) και σε αναλογία θανάτων ως προς τον πληθυσμό της (μετά τη Βουλγαρία), που το 66% των πολιτών πιστεύει ότι το ΕΣΥ πηγαίνει απροετοίμαστο σε αυτό το τέταρτο κύμα, με το προσωπικό καταπονημένο και με προφανή την αδυναμία των δημόσιων δομών να διαχειριστούν την υπόλοιπη (πλην covid) νοσηρότητα του πληθυσμού. Υπάρχουν μεγάλα, ακόμη και πανεπιστημιακά νοσοκομεία, που αντιμετωπίζουν σοβαρές λειτουργικές παρενέργειες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας όπου 5 αναισθησιολόγοι και 7 νοσηλευτές χειρουργείου έχουν αποχωρήσει εξαιτίας αυτού του μέτρου και έχει ανασταλεί σε μεγάλο βαθμό η τακτική χειρουργική δραστηριότητα.
Χαρακτήρισε την παρέμβαση άδικη και μη αναλογική και κατηγόρησε την Κυβέρνηση για κοινωνική αγριότητα, καθώς στο όνομα προστασίας της υγείας στερεί από εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους χαμηλόμισθους, το δικαίωμα στην εργασία και στην επιβίωση.
Ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης, που μεταξύ άλλων επιβαρύνει δυσανάλογα και τους εμβολιασμένους υγειονομικούς. Επισήμανε ότι τα κενά που προκύπτουν δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε με τρίμηνες συμβάσεις, ούτε με την εξουθένωση των υπηρετούντων εργαζομένων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η επιμονή της κυβέρνησης ενέχει το στοιχείο του πολιτικού αυταρχισμού και της συνειδητής απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την άλωση του από ιδιωτικά συμφέροντα.
Ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να επιμείνει στην αναστολή εργασίας των μη εμβολιασμένων υγειονομικών, επισημαίνοντας επίσης ότι αποτελεί προγραμματική της δέσμευση η υλοποίηση Συμπράξεων Δημόσιου -Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο ΕΣΥ.
Γραφείο τύπου