Η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει ενεργό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στο Φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της Ε.Ε.», στα Χανιά.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι «το Φόρουμ, πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, στην Κρήτη στο όνομα ενός θαλάσσιου έθνους, του οποίου πολλά νησιά και νησίδες στο Αιγαίο συνθέτουν τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο κ Τσιπρας αφού αναφέρθηκε στη δέσμευση της Ευρώπης να επιταχυνθεί η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στα νησιά, σημείωσε ότι αυτή η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ξεκινά σε μια χώρα της οποίας η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει γρήγορα και πλήρως τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και να αναλάβει ενεργό ρόλο στην παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. «Η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος αποτελεί προτεραιότητα για εμάς» τόνισε πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει το σύστημα εγγυημένων τιμών και την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Επίσης, ότι συμπληρώνει τη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα σχέδιο ανταγωνιστικής υποβολής προσφορών για όλες τις μορφές ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια ή, εάν υπάρχει ενδιαφέρον, βιομάζα και μικρές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
Παράλληλα, η χώρα προωθεί ένα σύγχρονο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ύπαρξη των οποίων θα βοηθήσει στην αποφυγή χρονοβόρων νομικών συνεπειών.
Σε συνεργασία με την Επιτροπή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα προχωρά επίσης με τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου περιβαλλοντικών αδειών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργείας.
Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα παραγωγής λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πιέζει για την υιοθέτηση αυστηρότερων ορίων όσον αφορά τις εκπομπές. Επισήμανε τις πολύπλευρες προσπάθειες και τη συμβολή της στη μετάβαση στην καθαρής ενέργειας. Είπε ότι η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για το 2020, αναφορικά με την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.
Στο πλαίσιο του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας επικέντρωσε στο όραμα της κυβέρνησης για τα «έξυπνα νησιά», τη μετάβαση σε συστήματα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Σημείωσε ότι «τα έξυπνα νησιά με υψηλή διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και μείωση του κόστους ενέργειας είναι το όραμα και η φιλοδοξία μας», για να προσθέσει τη δέσμευση της κυβέρνησης για το σκοπό αυτό μέσα από την υλοποίηση καινοτόμων έργων στα ελληνικά νησιά, «μια προσπάθεια που θα επιταχυνθεί».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε μια -έως σήμερα απούσα- οργανωμένη μακροπρόθεσμη διαδικασία ενεργειακού προγραμματισμού, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση στην ενέργεια.
Στ. Αρναουτάκης: «Θέλουμε η Κρήτη να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης και καθαρής ενέργειας»
Στις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, στην σημαντική Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση, καθώς και στις πρωτοβουλίες και δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης να αποτελέσει πρότυπο αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης και καθαρής ενέργειας, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του νησιού, το περιβάλλον και τον πολιτισμό της, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο ίδιος μίλησε για την σημαντικότητα του συνεδρίου και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας την δέσμευση της Περιφέρειας Κρήτης ότι, θα συμμετέχει ενεργά και θα προωθήσει αποφασιστικά τους στόχους της πρωτοβουλίας για τα Ευρωπαϊκά νησιά, ώστε η Κρήτη να αποτελέσει πρωτοπόρο παράδειγμα επιτυχημένης επίδειξης, για την βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση και για την αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον στρατηγικό ρόλο του ενεργειακού κέντρου Κρήτης.
Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης στο χαιρετισμό του είπε:
«Η προσέλκυση επενδύσεων και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων, στην τοπική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην αποθήκευση, στη διαχείριση της ζήτησης, στις διασυνδέσεις των νησιών και στην εφαρμογή «έξυπνων» χρηματοδοτικών εργαλείων, είναι οι κύριες προτεραιότητες αυτής της πρωτοβουλίας και σίγουρα εναρμονίζονται με την ενεργειακή στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης. Καθώς γνωρίζετε ότι η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών ενεργειακών σχεδιασμών και επενδύσεων. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη δυναμική του νησιού. Τη δυνατότητά του να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο. Διακρατικά και ευρωπαϊκά έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Μεσογείου καθιστούν το νησί μας σημαντικό παράγοντα στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι άλλοι από:
• Την ενεργειακή ένωση.
• Τη διασύνδεση των ευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων.
• Την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
Παράλληλα, τα έργα αυτά αλλά και τα έργα διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα που έχουν δρομολογηθεί, επιλύουν οριστικά το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και του εφοδιασμού του νησιού, καθώς το νησί της Κρήτης αποτελεί το μεγαλύτερο μη διασυνδεδεμένο δίκτυο της χώρας, με έντονη εποχιακή διακύμανση στη ζήτηση και κατανάλωση ενέργειας λόγω του τουρισμού, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία του νησιού. Βρισκόμαστε στο μέσο των ενεργειακών εξελίξεων, για το λόγο αυτό και προκειμένου να διερευνήσουμε όλα τα πιθανά σενάρια για να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις μελλοντικές ενεργειακές εξελίξεις, αναθέσαμε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τη μελέτη του ενεργειακού σχεδιασμού. Στη μελέτη αυτή αναλύονται τα διάφορα σενάρια, η εισαγωγή του φυσικού αερίου, η περαιτέρω ανάπτυξη και διείσδυση ΑΠΕ, η πλήρης απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ αναλύονται διεξοδικά οι απαραίτητες διασυνδέσεις, ώστε να εξασφαλιστούν πρωτίστως η ενεργειακή ασφάλεια του νησιού και ο ενεργειακός εφοδιασμός με στόχευση στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης. Υλοποιούμαι, παράλληλα, τρία ευρωπαϊκά έργα που αποσκοπούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, πολιτική που αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των προσπαθειών εξοικονόμησης ενέργειας. Παράλληλα, μέσα από τη Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης για την ενεργειακή καινοτομία και έρευνα στις επιχειρήσεις και στα Πανεπιστήμια, δίνουμε έμφαση για δραστηριότητες επιμόρφωσης στις νέες ενεργειακές τεχνολογίες, για αντιμετώπιση της «ενεργειακής φτώχειας» και για νέες μορφές κοινωνικής επιχειρηματικότητας στον ενεργειακό τομέα, όπως οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί.
Σε αυτή τη στρατηγική για την Ενέργεια καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το Ενεργειακό μας Κέντρο, καθώς είναι ο τοπικός συντονιστής της σπουδαίας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας του «Συμφώνου των Δημάρχων» όπου 16 Δήμοι του νησιού -σε σύνολο 24- συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την πρωτοβουλία. Επιπλέον, η Περιφέρεια Κρήτης έχει υπογράψει -μαζί με 117 ευρωπαϊκά νησιά- την «Σύμβαση των Νησιών». Στο πλαίσιο αυτό, ευελπιστούμε η Κρήτη να αποτελέσει πρότυπο αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης και καθαρής ενέργειας, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του νησιού, το περιβάλλον και τον πολιτισμό της».