Βάλτε όρια στα παιδιά αλλά δίχως αυστηρότητα. Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα μετέφεραν στους γονείς ειδικοί επιστήμονες σε εκδήλωση, που οργάνωσε χθες το Κέντρο Πρόληψης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και στο οποίο συμμετείχαν πολλοί γονείς και παιδιά. Στην εκδήλωση που είχε τη μορφή ανοιχτής συζήτησης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματά που τους απασχολούν στον παιδοψυχίατρο και οικογενειακό θεραπευτή κ. Αχιλλέα Προκοπίου.
Η συζήτηση περιστράφηκε αρχικά γύρω από τα όρια και το πως αυτά πρέπει να θέτονται στα παιδιά από τους γονείς και επεκτάθηκε σε ειδικότερα θέματα, που αποτελούν τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες στη σύγχρονη εποχή. «Όρια σημαίνει κανόνες. Ξέρουμε ότι για όλες τις παθήσεις και για τις ψυχικές, όπως είναι τα ναρκωτικά διασαλεύονται τα όρια. Αν το μόνο που κάνουμε είναι να θέσουμε τα όρια σε ένα σύστημα, τα όρια δηλαδή στον ίδιο τον άνθρωπο και το περιβάλλον του όπως είναι η οικογένεια και μόνο αυτό, αρκεί για να αρθεί η ψυχική νόσος», ανέφερε ο κ. Προκοπίου.
Στο ερώτημα εάν η οικογένεια από μόνη της αρκεί για να εξασφαλίσει μέσω της διαπαιδαγώγησης τις προϋποθέσεις για μια καλή ποιότητα ζωής του παιδιού, λόγω του επηρεασμού που έχουν οι νεαροί από εξωτερικούς, εξωοικογενειακούς παράγοντες, αλλά και τον μεγάλο όγκο πληροφοριών που δέχονται από μικρή ηλικία, ο παιδοψυχίατρος τόνισε: «Αυτό είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Μπορεί; Θα πρέπει κάθε οικογένεια να αναρωτιέται συνεχώς και δεν υπάρχει μία λύση για όλους για να πούμε στους γονείς «αυτό θα κάνετε». Εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες που μεταβάλλονται. Χρειάζεται μια διαρκής συζήτηση με το παιδί κι αν πραγματικά τα πράγματα φθάσουν σε σοβαρότερες καταστάσεις, που δεν μπορεί να επιλύσει η οικογένεια, τότε καλό θα ήταν να απευθυνθούνε στον ειδικό».
«Το να είσαι γονιός δεν σπουδάζεται, θέλει διαρκή προσπάθεια και επαφή με το παιδί», υποστηρίζει ο κ. Αχιλλέας Προκοπίου και συνεχίζει: «Είναι επικίνδυνο να λέει κανείς αποφθέγματα γιατί και παρεξηγούνται και γενικεύσεις δεν υπάρχουν. Θα μπορούσα όμως να πω ότι το να βάζει κανείς τα όρια είναι εντελώς απαραίτητο, αλλά να τα βάζει με τρυφερότητα, ζεστασιά και σταθερότητα. Ούτε με αυστηρότητα και κακία, ούτε με τιμωρίες αλλά ούτε και με πολλές εξηγήσεις. Τα όρια οι γονείς πρέπει πρώτα απ’ όλα να τα βάζουν στον εαυτό τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικοί άρα αυτοί οι κανόνες. Τα όρια τα βάζουμε πρώτα στον εαυτό μας, με τρυφερότητα και σταθερότητα».
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στο Σπίτι του Πολιτισμού, η όποια προσέγγιση επιχειρήσουν οι γονείς θα πρέπει να γίνεται σε ήρεμο κλίμα και δίχως ιδιαίτερες εντάσεις. «Η αυστηρότητα φέρνει αντίδραση και είναι τελείως περιττή και μαθαίνουμε ταυτόχρονα στο παιδί να δρα κι αυτό αυστηρά, απέναντι στον εαυτό του, στους άλλους και σε μας. Όμως επειδή οι γονείς είναι κι αυτοί παιδιά και έχουν αναπτυχθεί με έναν ορισμένο τρόπο και δρουν αυτόματα, ιδίως όταν έχουν ένταση, θα δράσουν με πολλούς τρόπους λάθος. Αρκεί πάντως όταν καταλάβουνε το λάθος τους, να το διορθώσουνε χωρίς τύψεις, χωρίς ενοχές και συγνώμες. Να το παραδεχθούν και να το διορθώσουν, έτσι να μάθουν να συμπεριφέρεται και το παιδί», συμβουλεύει ο γνωστός παιδοψυχίατρος.
Να σημειωθεί ότι στην χθεσινή ομιλία του κ. Προκοπίου στο Ρέθυμνο, η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχουν στη σημερινή εποχή για γονείς και παιδιά τα θέματα των οικογενειακών σχέσεων. Γεγονός που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο παιδοψυχίατρος, ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Η οικογένεια σήμερα στην Ελλάδα περνά μια τεράστια κρίση γιατί είναι πολύ ρευστή η εποχή και κανείς δεν ξέρει πώς να είναι γονιός, όλοι ψάχνουν και μαθαίνουν. Σεμινάρια δεν θα χρειαζόντουσαν σε άλλες εποχές, όχι γιατί ήταν τότε καλύτεροι οι γονείς, αλλά γιατί ήταν σταθερή η κοινωνία και λίγο πολύ όλοι ενστερνίζονταν παρόμοιες αξίες. Ιδίως στα χωριά και στις κοινωνίες όπου δεν υπήρχαν μεγάλες αλλαγές. Σήμερα όμως ο καθένας δεν ξέρει τι αξίες να πρεσβεύει και μόλις βλέπει τα προβλήματα αναρωτιέται για τα πάντα. Πολλές φορές αναρωτιέται ακόμη και για τα σωστά πράγματα που κάνει. Χρειάζεται συνέχεια να αναρωτιόμαστε οι γονείς και να συζητάμε, πρέπει κάθε τι που ακούμε από τους ειδικούς ή μη να το δοκιμάζουμε στην πράξη», κατέληξε ο κ. Προκοπίου.