Για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, που θα αφορά την προμελέτη για την κατασκευή του νέου αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου, δεσμεύτηκε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού σε συνάντηση που είχε πρόσφατα στην Αθήνα η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Αναστασία Τζιγκουνάκη.
Ο περιφερειάρχης έχει δεσμευτεί για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της προμελέτης, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ενώ, όπως ανέφερε η κ. Τζιγκουνάκη, αυτό που ζητήθηκε από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου για να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός, είναι πρόσθετα στοιχεία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου, που βρίσκεται στον χώρο που σήμερα στεγάζεται του ΚΤΕΛ, όπου έχει σχεδιαστεί να αναγερθεί το νέο αρχαιολογικό μουσείο καθώς και ένα τοπογραφικά.
Μετά τη συνάντηση η κ. Τζιγκουνακη ενημέρωσε εγγράφως τον δήμαρχο για τα στοιχεία που ζητά, ώστε να διευθετηθεί η εκκρεμότητα αυτή και σταδιακά βήμα-βήμα να δρομολογηθούν και οι υπόλοιπες διαδικασίες.
Σε ότι αφορά το κόστος των μελετών, όπως αυτό είχε εκτιμηθεί πριν ένα εξάμηνο, το οποίο ανέρχονταν σε 2.8 εκ ευρώ, ποσό απαγορευτικό δεδομένης της συγκυρίας αλλά κι υπερβολικό όπως χαρακτηρίστηκε από τις τοπικές αρχές, όπως εξήγησε η κ. Τζιγκουνάκη, οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν με την προμελέτη που κοστολογείται περί τις 600-800 χιλιαδες ευρώ και αυτή η προμελέτη είναι που θα υποδείξει στη συνέχεια τι ακριβώς απαιτείται.
Σε σχετικές δηλώσεις η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αναστασία Τσιγκουνάκη στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Κάναμε τη σύσκεψη στη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων με διευθυντή τον Φρισήρα Κωνσταντίνο, ο οποίος μάς είπε ότι η διεύθυνση αυτή θα αναλάβει να τρέξει τον διεθνή διαγωνισμό για την αρχιτεκτονική προμελέτη, την προμελέτη ηλεκτρομηχανολογικών και τη στατική προμελέτη. Μετά την προμελέτη μπορούμε να προχωρήσουμε με μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη -γιατί θα έχουμε έναν σχεδιασμό- και μετά μπαίνουμε στην κανονική μελέτη για την κατασκευή. Όλο το πακέτο των μελετών μας το είχαν κοστολογήσει περί τα 2.8 εκ. ευρώ. Τώρα η προμελέτη που ξέραμε ότι κάνει 150.000, κοστολογείται περίπου στις 260.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως μας είπαν, χρειάζονται προμελέτες Η/Μ και στατικές και το κόστος ανεβαίνει στα 600.000 ευρώ, χρήματα που θα μας διαθέσει η περιφέρεια Κρήτης, όπως με διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης σε συνάντηση που είχαμε. Παράλληλα, έχουμε στα υπόψη και τις εκπτώσεις που θα προκύψουν από τον διαγωνισμό. Αυτή η διαδικασία της προμελέτης θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της κανονικής μελέτης θα προχωρήσουμε σε μουσειολογική και μουσειογραφική. Από τα 2,8 εκ. ευρώ, λοιπόν, που μας είχαν πει, τα 600.000 είναι προμελέτες. Τα υπόλοιπα ευελπιστούμε ότι θα βρεθούν. Μέσα στο 2019 πιστεύουμε ότι θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός. Στη σύσκεψη που έγινε παρουσία της κ. Βλαζάκη και της γενικής διευθύντριας πολιτισμού και της διεύθυνσης μουσείων βάλαμε ουσιαστικά έναν μπούσουλα για να προχωρήσει το πράγμα, να γίνουν τα τεχνικά δελτία και να προχωρήσει η πρώτη φάση και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Άρα είχα τη δέσμευση της αρμόδιας υπηρεσίας ότι θα αναλάβει τον διαγωνισμό της προμελέτης, είχα συνάντηση με τον περιφερειάρχη για να εξασφαλίσουμε τα κονδύλια για την προμελέτη και είμαστε σε διαρκείς επαφές με την αντιπεριφερειάρχη Μαρία Λιονή. Ωστόσο ο κ. Φρισήρας, ο διευθυντής μου, μάς είπε να ελέγξουμε το ιδιοκτησιακό του οικοπέδου και να του παραθέσουμε ένα τοπογραφικό διάγραμμα.
Έχω ενημερώσει σχετικά και τον δήμο ώστε να αποστείλουν τα στοιχεία. Πρέπει να το κυνηγάμε συνέχεια το θέμα για να μπορεί να εξελίσσεται με όλες τις καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία που υπάρχει».
Παράλληλα, όπως είπε η κ Τζιγκουνάκη, η Εφορεία Αρχαιοτήτων ετοιμάζεται για τη δεύτερη φάση της μελέτης, που αφορά τη στατική επάρκεια του παλαιού μουσείου ώστε, όπως είπε, με πλαφόν δεκαετίας να γίνουν εκεί τα εργαστήρια συντήρησης των αρχαίων, για να προετοιμάζεται το υλικό που θα στεγαστεί στο νέο μουσείο.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου, επισημαίνοντας ότι ο δήμος θα συνδράμει όπου χρειαστεί: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα με το ιδιοκτησιακό. Υπάρχει διαχωρισμός οικοπέδου και ήταν ξεκάθαρη η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την παραχώρηση του στο ελληνικό δημόσιο. Έχουμε παραλάβει το έγγραφο της κ. Τζιγκουνάκη και το έχω αναθέσει στις υπηρεσίες του δήμου για να το διεκπεραιώσουν. Δεν υπάρχει κανένα θέμα από πλευράς μας. Το ζήτημα είναι αν θέλει το υπουργείο να κάνει το έργο αυτό. Εμείς είμαστε σε συνεχή επαφή με την κ. Κελέκη, που είναι μέλος στον σύλλογο φίλων αρχαιολογικού μουσείου και με την πρόεδρο του, την κ. Χαλκιαδάκη, και ο δήμος θα κάνει ότι χρειάζεται για να προχωρήσουν οι διαδικασίες».
Υπενθυμίζεται ότι η απουσία ενός νέου σύγχρονου μουσείου, που θα μπορέσει να στεγάσει στους χώρους του τον πλούσιο πολιτιστικό θησαυρό του νομού προβάλλοντας το σύνολο του αρχαιολογικού πλούτου, αποτελεί ένα μεγάλο έλλειμμα για τον νομό.
Εδώ και δυο χρόνια ως προσωρινή λύση λειτουργεί στην αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου ένας μουσειακός χώρος, όπου οι Ρεθεμνιώτες και οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μέρος των συλλογών, αφού ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών παραμένει κλεισμένος σε αποθήκες.