Η απάντηση της δημοκρατίας στο τέρας του φασισμού δόθηκε με την καταδίκη του κόμματος της Χρυσής Αυγής, που στιγμάτιζε την χώρα μας με την εμετική ιδεολογία που αντιπροσώπευε.
Ο ανεξάρτητος θεσμός της ελληνικής δικαιοσύνης με μια ιστορική απόφαση, χαρακτήρισε το νεοναζιστικό μόρφωμα ως μια εγκληματική οργάνωση αποφορτίζοντας την κοινωνία από ένα τοξικό κατάλοιπο.
Με αίσθημα ευθύνης, παρείχε την απαραίτητη εγγύηση προστασίας σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα και διασφάλισε την ομαλή εξέλιξή του, απαλλάσσοντάς το από τον κίνδυνο εξάπλωσης απάνθρωπων ιδεολογιών.
Η απόφαση αυτή, διέπεται από τρεις οικουμενικές αρχές της σύγχρονης νομικής σκέψης και ακολουθεί την εξελικτική πορεία για την περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού:
- Προβλεψιμότητα δικαστικής κρίσης για πρόληψη και αποτροπή ακραίων φαινομένων, 2. Αναγκαιότητα ενέργειας για επίτευξη του ως άνω σκοπού 3. Δυνατότητα πρόσβασης στο περιεχόμενο της απόφασης.
Αυτές οι αρχές, διαχέουν το αίσθημα δικαίου και το δημοκρατικό πνεύμα στους πολίτες με την αμερόληπτη εφαρμογή κανόνων ορθοκρισίας που καθορίζουν το μέλλον μιας ευνομούμενης κοινωνίας.
Μέσα από αυτή την διαδικασία αναπτύσσεται ένα κράτος με κατευθυντήριο στόχο την πρόοδο και ευημερία προς όφελος της κοινωνίας με την οποία συμπορεύονται και συνδιαμορφώνουν την πολιτική.
Τίθενται τρία ζητήματα: 1. Αιτία γέννησης της εγκληματικής οργάνωσης «χρυσή αυγή» υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος 2. Αντιμετώπιση των χιλιάδων υποστηρικτών της και 3. Θυσία του Παύλου Φύσσα και η αξιέπαινη στάση της μητέρας του.
Το πρώτο, κατά τη γνώμη μου, οφείλεται, στην ελλειμματική λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος της Ελλάδας με την προκλητική συμπεριφορά των πολιτικών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα κενά του συστήματος και αυθαιρετούν σε βάρος της κοινωνίας.
Ένα απλό και ουσιαστικό παράδειγμα είναι η απουσία δημοσίευσης ενοποιημένου ισολογισμού του ελληνικού κράτους, ώστε να ενημερώνεται επίσημα κάθε πολίτης για την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας.
Τα επιμέρους γραφεία προϋπολογισμού και οι επιτροπές ελέγχου, βασίζονται σε κατακερματισμένες εκθέσεις και αποσπασματικά στοιχεία δίχως επιβεβαίωση της αξιοπιστίας τους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την αγανάκτηση μέρους των πολιτών, οι οποίοι απαξιώνουν την έννοια της δημοκρατίας και στρέφονται εναντίον της εκφράζοντας θυμό μέσω υιοθέτησης ακραίων πολιτικών πεποιθήσεων.
Για αυτό το λόγο, επιβάλλεται μια ριζική αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος, όπου θα εγκαθιδρύσει την διαφάνεια την λογοδοσία και τον αυτοέλεγχο ως τα κύρια συστατικά στοιχεία του.
Κατά ακολουθία συμβάλει στην επίλυση του δεύτερου ζητήματος για την διαπαιδαγώγηση υποστηρικτών της εγκληματικής οργάνωσης, ώστε να συνειδητοποιήσουν την καταστροφική ιδεολογία και να μετανοήσουν.
Τέλος, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τεκμηριώνει ότι αν δεν γινόταν το εν λόγω έγκλημα, ενδεχομένως η χρυσή αυγή θα συνέχιζε απερίσπαστα την εξάπλωση της απεχθής ιδεολογίας της.
Έπρεπε να γίνει κάτι συνταρακτικό ώστε να ενεργοποιηθεί η ελληνική πολιτεία και να πράξει το αυτονόητο της απαγόρευσης λειτουργίας μιας απάνθρωπης οργάνωσης που απειλεί το θεμέλιο της δημοκρατίας;
Η κοινωνία μας έχει ωριμάσει ώστε να δομήσει μηχανισμούς πρόληψης και αποτροπής ανάλογων ακραίων φαινομένων που καταβαραθρώνουν θεσμούς και αμαυρώνουν τις δημοκρατικές αξίες. Δίχως αίμα αθώων και τον σπαραχτικό πόνο μιας μάνας που με απαράμιλλο κουράγιο, άκουσε την δικαστική απόφαση καρτερώντας την καταδίκη της χρυσής αυγής κι αποδέχτηκε την θυσία του παιδιού της προς τιμή εξαγνισμού ενός νοσηρού συστήματος.