Η Ελλάδα απέφυγε το grexit, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο έχοντας την στήριξη της πλειοψηφίας της Βουλής επέτυχαν την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους, με τους χειρότερους όρους που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα εκτός ευρωζώνης και κατά συνέπεια στην απόλυτη καταστροφή. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν απέφυγε ένα ισχυρό ρήγμα οι επιπτώσεις του οποίου θα φέρουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Η αναγκαιότητα να ψηφιστούν από τη Βουλή μέσα στις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εταίρων, τα πρώτα νομοσχέδια που αφορούν τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία, θα φέρει τα πάνω κάτω στην κυβέρνηση εξαιτίας της άρνησης υπουργών αλλά και μεγάλου αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να τα ψηφίσουν.
Η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τους υπόλοιπους ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης, ύστερα από 17 ώρες δραματικών διαβουλεύσεων με εκβιαστικά διλήμματα και απειλές των δεύτερων προς τον πρώτο, αναμφίβολα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με όσα προεκλογικά υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του καθιστώντας τον σήμερα «απολογούμενο» στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα η οποία έχει διαρραγεί, κάτι που φάνηκε από την ψηφοφορία, τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Βουλή, ενώ η κρίση στο κόμμα συνεχίστηκε τις επόμενες ώρες και κορυφώθηκε χθες με μεγάλο αριθμό βουλευτών να ετοιμάζονται για απόσχιση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αυτό προεξοφλεί την απώλεια της δεδηλωμένης του κ. Τσίπρα που καλείται τώρα να λύσει το σοβαρό πολιτικό πρόβλημα που προέκυψε.
Εντός της ημέρας και αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. που θα ξεκινήσει στις 8:00 το πρωί, αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός. Ο οποίος ναι μεν έχει τη δέσμευση των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης (Ν.Δ.-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ) ότι θα στηρίξουν τη συμφωνία και θα ψηφίσουν τα νομοσχέδια, όμως γίνεται σαφές ότι είναι αναγκασμένος εν αρχή να κάνει ευρύ ανασχηματισμό αντικαθιστώντας πρώτα πρώτα τους υπουργούς που αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή, αλλά όπως φαίνεται δεν θα μείνει μόνο σε αυτούς.
Μέσα σε ελάχιστες ώρες ο Αλέξης Τσίπρας εκτός του θέματος των υπουργών και των βουλευτών πρέπει να διαχειριστεί και το ζήτημα της Προέδρου της Βουλής, η οποία καθώς είναι αντίθετη με τη συμφωνία των Βρυξελλών υπάρχει ο φόβος να μπλοκάρει την αυριανή κοινοβουλευτική διαδικασία που επείγει.
Δεν μπορεί να παραβλεφθεί από τον κ. Τσίπρα και το ζήτημα με τον κυβερνητικό του εταίρο, καθώς η στάση του Π. Καμμένου δεν είναι σαφής και εντός της ημέρας πρέπει να ξεκαθαριστεί και αυτό το θέμα.
Ο πρωθυπουργός ύστερα από τον δραματικό μαραθώνιο των Βρυξελλών καλείται να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων σε ασφυκτικά μικρό χρονικό περιθώριο εν όψει τεσσάρων νομοσχεδίων που πρέπει να περάσουν αύριο από τη Βουλή.
Υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις μένουν ανοιχτά διάφορα σενάρια με επικρατέστερο εκείνο που κάνει λόγο για σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με πρωθυπουργό πάντως τον Αλέξη Τσίπρα.
Αναλυτικότερα:
«Κραδασμοί» στην κυβέρνηση μετά τη συμφωνία
ΜΑΡΑΘΩΝΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΙΧΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Πολύωρη σύσκεψη με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και τη σύναψη συμφωνίας με τους εταίρους. Για μη αποδεκτή συμφωνία και εκβιασμό του πρωθυπουργού έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ενώ όπως έγινε γνωστό, την παραίτησή του υπέβαλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής. Τα σενάρια για την επόμενη μέρα είναι ανοιχτά, με κάποιες πληροφορίες να μιλούν για άμεσο ανασχηματισμό, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν εκλογές ή κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
Διαφωνεί με τα μέτρα αλλά στηρίζει τον πρωθυπουργό ο Π. Καμμένος
Τη διαφωνία του με τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες κατέστησε σαφή ο Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος όπως είπε εκβιάστηκε και ήρθε αντιμέτωπος με «γερμανικό πραξικόπημα» στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα πάντως δήλωσε ότι οι ΑΝ.ΕΛ. θα στηρίξουν την κυβέρνηση.
«Σε αυτήν τη συμφωνία η οποία φέρνει πολύ νέα δεδομένα, μιλάει για 50 δισ. εγγυήσεις της δημόσιας περιουσίας, μιλάει για διατάξεις αλλαγών νόμου, όπως τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που θα οδηγήσει σε κατασχέσεις σπιτιών, αναφέρεται σε πλήρη κατάρρευση ακόμα και των συνταγματικών αξιών, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Ο Π. Καμμένος είπε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε η Σύνοδος τα ξημερώματα σήμερα, είναι πέρα και έξω από τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τη συμφωνία για την οποία έδωσε έγκριση διαπραγμάτευσης η Βουλή τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.
Ωστόσο ο Π. Καμμένος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο σε αυτό το εκβιαστικό δίλημμα το οποίο του βάλανε χθες τη νύχτα οι εταίροι».
Υπογράμμισε επίσης ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα παραμείνουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για να αγωνιστούν, «δεν πρόκειται όμως να δεχθούν να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση δήθεν ”εθνικού σκοπού”, με εταίρους εκείνους που την ώρα που ο πρωθυπουργός διαπραγματευόταν σκληρά για την Ελλάδα, τα δίνανε όλα».
Δεν θα ψηφίσει τη νέα συμφωνία η Αριστερή Πλατφόρμα
Πολιτικές ανατροπές προκαλεί η νέα συμφωνία που έφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ να προσανατολίζεται στη μη στήριξή της. Νωρίς το απόγευμα χθες, έγινε και επίσημα πλέον η ανοιχτή αντίθεση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη συμφωνία με τους εταίρους. Ο υπουργός τόνισε σε δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα που θα έρθουν την Τετάρτη στη Βουλή.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλης, που ψήφισε «παρών» στην εξουσιοδότηση προς την κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αλλά και οι βουλευτές που κινούνται στον ίδιο χώρο, δεν θα ψηφίσουν τη νέα συμφωνία, ενώ αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του καθένα να επιλέξει πώς θα εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτήν, αν δηλαδή θα ψηφίσει «όχι», ή «παρών», ή θα απέχει από την ψηφοφορία.
Την ίδια στιγμή ο κ. Λαφαζάνης δεν φέρεται πρόθυμος να παραιτηθεί αυτοβούλως από υπουργός εκτός, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, εάν του το ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Οι εξελίξεις τις επόμενες ώρες αναμένονται ραγδαίες στο κυβερνόν κόμμα και τείνουν να λάβουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας, καθώς είναι πολλοί οι βουλευτές που αντιδρούν στην οδυνηρή συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες.
Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ν. Χουντής παραιτήθηκε από βουλευτής.
Μεγάλο ερωτηματικό είναι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την αρχή της θητείας της ως πρόεδρος της Βουλής, αλλά τα ξημερώματα του Σαββάτου με το «παρών» στην ψηφοφορία στη Βουλή δημιούργησε ρωγμή στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενη πρόταση μομφής για την κ. Κωνσταντοπούλου, αυτή τελικά δεν κατατέθηκε χθες, κάτι που αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συμβεί πλέον την Πέμπτη, οπότε είναι και η επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Δηλαδή, μία ημέρα μετά την ψήφιση των μέτρων.
Όμως, ταυτόχρονα εντείνονται οι φήμες ότι ίσως σήμερα η κ. Κωνσταντοπούλου θα παραιτηθεί από τη θέση της και την Τετάρτη θα προεδρεύσει στη βουλή ο Αλέξης Μητρόπουλος. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος της Βουλής έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.
Συνεδριάζει σήμερα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδριάζει σήμερα στις 8:00 το πρωί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με δύο κρίσιμα θέματα προς συζήτηση.
Το πρώτο είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στις Βρυξέλλες και, το δεύτερο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της μετά τη διαφοροποίηση 32 βουλευτών της. Η συνεδρίαση θα είναι κλειστή, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πέραν της συζήτησης για τη συμφωνία, αναμένεται να διευκρινιστεί η στάση των βουλευτών, κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας, αν, δηλαδή, προτίθενται να επαναλάβουν το «παρών» ή να επιλέξουν το «όχι» ή και να απουσιάσουν ή αν θα επιλέξουν να αλλάξουν την ψήφο τους.
Πολιτικοί αρχηγοί: «Στόχος επετεύχθη, αποφύγαμε το Grexit-Tώρα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα»
«Ο στόχος επετεύχθη, αποφύγαμε το Grexit πρέπει τώρα να κινηθούμε γρήγορα, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα λάθη», λένε με μια φωνή οι αρχηγοί των κομμάτων.
Ικανοποίηση για το γεγονός ότι με τη συμφωνία αποφεύχθηκε η καταστροφή εκφράζεται στη Ν.Δ., με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πάντως, να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας σε γραπτή του δήλωση πως «δυστυχώς καταλήξαμε στο «και πέντε» να έχουμε επιλογή ανάμεσα σε συμφωνία ή μη συμφωνία, που θα οδηγούσε στην απόλυτη καταστροφή».
Ο κ. Μεϊμαράκης τονίζει πως «με την επιλογή της συμφωνίας, η Ελλάδα πήρε μία ανάσα, ώστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να προσπαθήσει να ξαναβρεί τον βηματισμό της μέσα στην Ευρώπη».
«Ο στόχος επετεύχθη. Η χώρα κρατήθηκε στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε την τελευταία του υπόσχεση, σε πείσμα όλων αυτών που ήθελαν να επιστρέψουμε στη δραχμή», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, για τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής.
Επίσης, ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε: «Ελπίζουμε, κυβέρνηση, Κοινοβούλιο και κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, και χωρίς καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις να πάρουν τις αποφάσεις που τους αναλογούν, έτσι ώστε να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε μία νέα εποχή».
«Η συμφωνία άργησε πολύ, περιλαμβάνει επώδυνες ρυθμίσεις και θα απαιτήσει, δυστυχώς, νέες θυσίες από τον ελληνικό λαό. Αυτή τη φορά, όμως, ας το κάνουμε με σχέδιο, αποφασιστικότητα και δικαιοσύνη. Για την Ελλάδα και τα παιδιά μας» κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Την ανάγκη να κινηθεί γρήγορα η κυβέρνηση υπογραμμίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τη συμφωνία για την Ελλάδα.
«Αποφύγαμε το Grexit, υπάρχει συμφωνία. Την αξιολογούμε. Η Κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα, δεν έχει περιθώρια για άλλα λάθη», έγραψε σε μήνυμά της στο twitter.
Τόνισε ακόμη ότι ανεξάρτητα από τις δυσκολίες της συμφωνίας, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές σημείωσαν «νίκη έναντι των ακραίων συντηρητικών κύκλων».
«Το νέο μνημόνιο Τσίπρα είναι δυσβάσταχτο» λέει το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ με ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του «για τη νέα συμφωνία-μνημόνιο» καλεί τους εργατοϋπαλλήλους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τους νέους, να πουν το πραγματικό, ανυποχώρητο, μεγάλο «ΟΧΙ» στη συμφωνία-μνημόνιο, που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και ν’ αντιπαλέψουν στο δρόμο και τους χώρους δουλειάς τα μέτρα – φωτιά που περιέχει, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα βάρβαρα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων.
Καλεί να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους για να μην οδηγηθεί ο λαός στην ολοκληρωτική χρεοκοπία και να δυναμώσουν το εργατικό κίνημα τη λαϊκή συμμαχία, έτσι ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για να μπορέσει ο λαός ν’ απαλλαγεί οριστικά και τελεσίδικα από την εξουσία του κεφαλαίου και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις που τον οδηγούν όλο και σε μεγαλύτερη βαρβαρότητα.
«Το νέο μνημόνιο Τσίπρα αποτελεί ένα πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, που έρχεται να πολλαπλασιάσει τα ήδη αβάσταχτα βάρη των προηγούμενων μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Έχει ήδη τη σφραγίδα της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, γιατί με το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν και με την ψήφο τους στη βουλή έδωσαν εντολή και εν λευκώ εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να διαμορφώσει τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, που συνοδεύουν τη συμφωνία» αναφέρει, μεταξύ άλλων το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ προσθέτει ότι η κυβέρνηση επιστράτευσε ενάντια στον λαό ψεύτικα διλήμματα, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εκμεταλλεύτηκε συνειδητά τον λαϊκό πόθο για κατάργηση των συνεπειών των 2 μνημονίων, που ισοδυναμούσε τουλάχιστον με ανάκτηση απωλειών για τα λαϊκά στρώματα» και ότι «εμπορεύτηκε τα οράματα και τα όνειρα αριστερών και ριζοσπαστών που ποθούσαν μια «αριστερή», «φιλολαϊκή κυβέρνηση».
Ντάισελμπλουμ: Διορία μέχρι την Τετάρτη στην κυβέρνηση
«Εξαιρετικά πολύπλοκη» χαρακτήρισε τη χρηματοδότηση-γέφυρα για την Ελλάδα, ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης, σημειώνοντας πως τεχνικά κλιμάκια εξετάζουν το θέμα, ενώ έδωσε διορία μέχρι την Τετάρτη το αργότερο για να εγκρίνει το ελληνικό Κοινοβούλιο τη συμφωνία και τέσσερα συγκριμένα νομοθετήματα που εμπεριέχονται σε αυτήν.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ που επανεξελέγη στη θέση του προέδρου και η δεύτερή του θητεία θα διαρκέσει δυόμισι χρόνια, είπε πως αν οι κινήσεις που συμφωνήθηκαν με την ελληνική κυβέρνηση ολοκληρωθούν επιτυχώς, θα γίνει την Πέμπτη το πρωί μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά την οποία θα δοθεί το πράσινο φως στους υπουργούς που χρειάζεται να ζητήσουν με τη σειρά τους την έγκριση των δικών τους Κοινοβουλίων για τη συμφωνία με την Ελλάδα.
Εξήγησε επίσης, ότι μετά από όλα αυτά, πιθανότατα στο τέλος της εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup η οποία θα πάρει την τελική απόφαση να δώσει την εντολή στους θεσμούς να ξεκινήσουν τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση του προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση-γέφυρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως «αποφασίστηκε σήμερα η σύσταση μιας ομάδας εργασίας που ανέλαβε να εξετάσει τους πιθανούς τρόπους άντλησης των κεφαλαίων που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα. Είναι πολύ περίπλοκη η εύρεση λύσης για λόγους νομικούς, τεχνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως η χθεσινή συμφωνία με την Ελλάδα επιτρέπει από τη μια να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, και από την άλλη να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Αυτός ήταν ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε – και σχολίασε πως πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της «υπευθυνότητας» και της «αλληλεγγύης».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είπε πως τα 82-86 δισ. που θα χρειαστεί η Ελλάδα, δεν θα προέλθουν εξολοκλήρου από τον ESM. Σε αυτά θα συνδράμει και το ΔΝΤ, μόλις αποπληρωθούν προς αυτό οι δόσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις. Εξέφρασε επίσης την άποψη, πως αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος.
ΔΝΤ: «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές»
«Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους για να συμβάλει στην προώθηση αυτής της σημαντικής προσπάθειας».
Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις μετά την ενημέρωση που έκανε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
Το Eurogroup υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί την επόμενη τριετία νέο δάνειο της τάξης των 82 με 86 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 7 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν έως τις 20 Ιουλίου ώστε να αποπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις προς το εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η κυβέρνηση θα περάσει τους νόμους που τίθενται ως προαπαιτούμενα. Το ποσό αυτό καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα χρόνια του προγράμματος (ύψους 47 δισ. ευρώ), τις ανάγκες για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (εκτίμηση για έως και 25 δισ. ευρώ), εκείνες για την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (7-8 δισ. ευρώ) και επιστροφή των ταμειακών διαθεσίμων των κρατικών φορέων που έχουν αξιοποιηθεί από το Δημόσιο τους τελευταίους μήνες (επιστροφή περί των 6-8 δισ. ευρώ). Το ποσό κυμαίνεται από τα 82 δισ ευρώ έως τα 86 δισ. ευρώ, καθώς ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το μέγεθος των κεφαλαίων που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τι θα αποφασιστεί για τις δύο εσωτερικές υποχρεώσεις του Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 82 – 86 δισ. ευρώ, τα 70 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθουν από την Ευρωζώνη, ενώ τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.