Αρχηγός της ισχυρής και ενωμένης οικογένειάς του.
Εγώ προσωπικά από φοιτητής έχω δεθεί με την ιστορική αυτή οικογένεια και θυμάμαι συγκεκριμένα ότι από τα πρώτα κέρδη που είχε ο αείμνηστος Νικόλαος Βαρδινογιάννης διέθεσε τότε 1.000.000 δραχμές διά την ανάπλασιν και ανακαίνισην της αιθούσης και του χώρου του Αγίου Φραγκίσκου στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου.
Είμαι υπερήφανος που όταν ήμουν πρόεδρος του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι»… στο ξενοδοχείο Ρίθυμνα οργάνωσα μια μεγάλη εκδήλωση και ετιμήσαμε τους αείμνηστους αδελφούς του Παύλο και Νικόλαο, έχοντας τοποθετήσει μπροστά δύο κενές πολυθρόνες με την έννοια ότι υπήρχε η πνευματική παρουσία τους. Είπα τότε στην ομιλία συγκεκριμένα δύο κενά καθίσματα τοποθετημένα για την πνευματική παρουσία του Παύλου και του Νίκου.
Αλλά τι να αναφέρει κανείς για τον Βαρδή μας. Το πρώτο και βασικότερο ότι κράτησε την οικογένεια ενωμένη και πανίσχυρη, μέσα στις δοκιμασίες και δυσκολίες που πέρασε μέχρι να φθάσει στο ζενίθ της δημιουργίας του.
Τι να πρωτοαναφέρει; Τα καμένα χωριά που ξανάκτισε στην Πελοπόννησο; Το κοινωφελές ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη «Ελπίδα»; Τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (ΜΜΜΟ), τον ξενώνα «Ελπίδα», το πρώτο Παιδιατρικό Ογκολογικό Νοσοκομείο στην Ελλάδα;
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σ’ αυτόν τον χαρισματικό συμπολίτη μας, τις χορηγίες σε φιλανθρωπικά ιδρύματα; Σε εκκλησίες, σε αθλητικά σωματεία, σε άτομα με ειδικές ανάγκες, σε εκδηλώσεις βιβλίων, σε ενίσχυση ανθρώπων που έχουν ανάγκη, σε νέους που σπουδάζουν, σε υποτροφίες σε αρρώστους κλπ., κλπ.
Γι’ αυτό πάντα μιλάω και ισχυρίζομαι ότι οι βιογραφίες μικρών και μεγάλων ευεργετών, πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία για να εξάπτουν την φαντασία και το ενδιαφέρον των μαθητών για μίμηση.
Με την ευκαιρία αυτής της ταπεινής μου γραφής, ζωντανεύω στη μνήμη μου τα αείμνηστα αδέλφια του Αμαλία, Παύλο, Νίκο, Θοδωρή, Σήφη με τα οποία είχα πάντοτε στενή φιλική σχέση. Θα μου επιτρέψει ο αγαπητός μου Βαρδής να του αφιερώσω ένα πίνακα με τις αναφορές αυτές που θα τοποθετηθεί στο «Αετουδάκειο Πάρκο Πολιτισμού και Ιστορίας» που βρίσκεται δίπλα στα νέα σχολεία του Ατσιποπούλου για να μαθαίνουν οι επισκέπτες και οι μαθητές την οδοιπορία αυτής της ιστορικής οικογένειας.
* Δημήτριος Εμ. Αετουδάκης, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών