Βαρόμετρο και καθοριστικός παράγοντας για την αγορά του Ρεθύμνου χαρακτηρίζεται από τον εμπορικό κόσμο ο τουρισμός.
Μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία στην τοπική οικονομία με τους τζίρους των καταστημάτων να παραμένουν για μήνες καθηλωμένοι, οι ελπίδες όλων στρέφονται στην τουριστική κίνηση ευελπιστώντας πως η φετινή σεζόν θα είναι καλύτερη από την περσινή.
Το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού ήδη από σήμερα αλλά και η χαλάρωση των μέτρων με την άρση των χρονικών περιορισμών, την κατάργηση του sms αλλά και των μεθόδων click in shop και click inside, γεμίζουν ελπίδες τον εμπορικό κόσμο για σταδιακή επιστροφή στη κανονικότητα. Ταυτόχρονα η εξέλιξη των εμβολιασμών τόσο στη χώρα μας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η αποκλιμάκωση της πανδημίας γεννούν αχτίδα αισιοδοξίας για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης και της τοπικής οικονομίας γενικότερα.
Μια καλή τουριστική σεζόν ισοδυναμεί με ενίσχυση του τζίρου στα τοπικά εμπορικά καταστήματα, πολλά εκ των οποίων είναι αμιγώς τουριστικά. Οι καλοκαιρινοί μήνες κάθε χρόνο είναι οι καλύτεροι από πλευράς τζίρων για τον εμπορικό κόσμο, πόσο δε μάλλον φέτος, όπου αφενός τα ταμεία είναι ήδη άδεια και αφετέρου οι έμποροι καλούνται να αρχίσουν ήδη από τον επόμενο μήνα να κάνουν λογαριασμό για τα συσσωρευμένα χρέη και τις υποχρεώσεις που έρχονται ως το πρώτο αποτύπωμα της πανδημίας.
Ο εμπορικός κόσμος του νησιού έχει «ματώσει» οικονομικά το τελευταίο εννεάμηνο, ενώ στο τέλος της σεζόν θα αρχίσουν να καταμετρούν τα λουκέτα των επιχειρήσεων, οι οποίες στο τέλος θα αποδειχτεί ότι δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.
Ο εμπορικός κόσμος περιμένει το δεύτερο πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης από την Περιφέρεια Κρήτης. Με επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ζητούν να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ώστε να ενισχυθεί ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, που έχει αδικηθεί σε σχέση με τον τουρισμό και την εστίαση. «Βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο με πολλά χρέη τη στιγμή που άλλοι κλάδοι της οικονομίας εντάσσονται στα Προγράμματα Επανεκκίνησης της αγοράς όπως η Εστίαση, ο Τουρισμός κλπ. Τα συναρμόδια υπουργεία κρίνουν -χωρίς να εξηγούν επαρκώς το «γιατί» – ότι το λιανεμπόριο δεν χρήζει ανάλογης στήριξης, δημιουργώντας για μια ακόμη φορά αίσθημα αδικίας στους μικρομεσαίους εμπόρους.
Πλέον οι αντοχές έχουν εξαντληθεί, οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στους συναδέλφους δεν είναι μόνο για την κάλυψη των υποχρεώσεων των μικρών επιχειρήσεών τους, αλλά και του ίδιου του βιοπορισμού τους.
Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες με την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα αυτή την δύσκολη περίοδο, για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων ΠΕΠ Κρήτης και αυτή τη φορά θα πρέπει να ενισχυθεί το λιανικό εμπόριο που είναι αδικημένο σε σχέση με τον τομέα του τουρισμού και της εστίασης, για να αποφύγομε τα λουκέτα» αναφέρουν χαρακτηριστικά στη επιστολή τους.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ικανοποιημένοι από την άρση των περιορισμών και την χαλάρωση των μέτρων και αισιοδοξούμε ότι σε συνδυασμό με τον τουρισμό που ανοίγει, η εικόνα στην αγορά θα βελτιωθεί. Για εμάς είναι σημαντικό τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες μας να κάνουν απρόσκοπτα τις αγορές τους. Ο εμπορικός κόσμος από την πρώτη στιγμή έχει αντιληφτεί το διακύβευμα της πανδημίας και για το λόγο αυτό τηρούμε με ευλάβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν προβλεφθεί για τις επιχειρήσεις μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού».
Παράλληλα ο κ. Πολιουδάκης τόνισε πως τα οικονομικά δεδομένα είναι άσχημα για την πλειοψηφία των επιχειρηματιών, με την έλλειψη ρευστότητας να είναι το μεγαλύτερο αγκάθι. Για αυτό όπως υποστήριξε είναι αναγκαία η οικονομική ενίσχυση των εμπορικών επιχειρήσεων και επέκταση των φοροελαφρύνσεων. Ειδικότερα, είπε: «Μετά την τόνωση της αγοραστικής κίνησης που καταγράφηκε την περίοδο των γιορτών του Πάσχα τις τελευταίες ημέρες δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Πλέον στρέφουμε τις ελπίδες μας στον τουρισμό ευελπιστώντας τα πράγματα να είναι καλυτέρα από πέρυσι. Υπάρχει αγωνία, υπάρχει προβληματισμός γιατί πλέον οι όποιες διευκολύνσεις και απαλλαγές είχαν δοθεί ολοκληρώνονται αυτό το μήνα και πλέον θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια σειρά υποχρεώσεων. Έχουμε τις επιταγές που έχουν ανασταλεί από τον περασμένο Νοέμβριο και ουσιαστικά τώρα θα κληθούμε να πληρώσουμε επιταγές σχεδόν ενός έτους. Με άδεια ταμεία δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τις τρέχουσες πόσο μάλλον τις προηγούμενες υποχρεώσεις. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι έμποροι πρέπει να προμηθευτούν και ένα εμπόρευμα. Θεωρούμε απαραίτητο να επεκταθούν οι διευκολύνσεις για να μπορέσει ο εμπορικός κόσμος να ανταποκριθεί και να μην δούμε στο τέλος της σεζόν κύμα λουκέτων».
Ανοιχτά προαιρετικά τα καταστήματα την Κυριακή
O Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνης, ενημερώνει τους συναδέλφους εμπόρους και τους καταναλωτές, ότι την Κυριακή 16 Μαΐου 2021 μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά τα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, petshop) και τα κομμωτήρια.
Άμεση ενίσχυση της ρευστότητας στο λιανεμπόριο για ισόρροπη επανεκκίνηση της αγοράς
Εν τω μεταξύ τις στοχευμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις που είναι άμεσα απαραίτητες στο μείζον θέμα ενίσχυσης της ρευστότητας των πληττόμενων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, ώστε να υπάρξει ισόρροπη και βιώσιμη επανεκκίνηση του λιανεμπορίου έθεσε αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Γιώργο Καρανίκα σε συνάντηση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 10 Μαΐου με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξήγησε ότι οι ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά τόσο εξαιτίας των χαμηλών τζίρων της πασχαλινής περιόδου όσο και λόγω των περιορισμών που, σε μικρότερο βαθμό, θα επικρατήσουν και στον τουρισμό για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι, δεν επιτρέπουν τη δημιουργία ενός ασφαλούς «διαδρόμου μετάβασης» του εμπορίου στη νέα κανονικότητα της «επόμενης μέρας». Επισήμανε μάλιστα ότι οι συνέπειες της πανδημίας και οι αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών αναμένεται ότι τους επόμενους μήνες θα εγκλωβίσουν τις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας». Τόνισε μάλιστα τον κίνδυνο πολλές εξ’ αυτών να μη καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους μετά την «αποσωλήνωσή» τους από τα ήδη γνωστά μέτρα στήριξης της Πολιτείας.
Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου αναφέρθηκαν, με στοιχεία και παραδείγματα από όλη την Ελλάδα, στα ασφυκτικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν περισσότερο οι υπο-κλάδοι του εμπορίου που πωλούν εποχικά προϊόντα, όπως η ένδυση, η υπόδηση και το κόσμημα.
Για τους λόγους αυτούς, η ΕΣΕΕ επανάφερε μετ’ επιτάσεως την ανάγκη να υπάρξει άμεσα ένα Πρόγραμμα Επανεκκίνησης του Λιανεμπορίου, ανάλογο των προγραμμάτων που ήδη έχουν ανακοινωθεί μέσω ΕΣΠΑ για την εστίαση, τους παιδότοπους και τα γυμναστήρια.
Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεσμεύτηκε να εξετάσει τη δυνατότητα στήριξης των πληττόμενων κλάδων του λιανεμπορίου.
Πλέον το στοίχημα για την αγορά είναι ο τουρισμός και η σταδιακή επιστροφή του εμπορικού κόσμου σε μία κανονικότητα, χωρίς άλλους περιορισμούς. Εν κατακλείδι, οι επιχειρήσεις αναμένουν πλέον το καθολικό άνοιγμα του εμπορίου, που σε συνδυασμό με το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις ανάκαμψης της αγοράς και της οικονομίας συνολικά.