Τα τροχαία δυστυχήματα έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα για το νησί και τα στοιχεία με τους νεκρούς, στην πλειοψηφία τους νέοι, που θυσιάζονται στο βωμό της ασφάλτου, έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν και σε αριθμούς την αιματοχυσία που συντελείται στο εθνικό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού.
Μια τραγωδία δίχως τέλος, που αποδεικνύεται και από την χειρότερη θέση που κατέχει η χώρα στην Ευρώπη, σε αριθμό συγκρούσεων, θανάτων και τραυματισμών από τροχαία, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ιδιαίτερα, η Κρήτη διατηρεί μια θλιβερή πρωτιά, καθώς στο επαρχιακό οδικό δίκτυό της έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, αναλογικά με τον πληθυσμό του νησιού. Από την 1η Ιανουαρίου 2001 έως τις 31 Μαΐου 2013, 1.506 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 23.381 τραυματίστηκαν σε τροχαία δυστυχήματα στην Κρήτη, εκ των οποίων οι 648 ήταν δικυκλιστές. Από την αρχή του 2013, 29 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, εκ των οποίων οι 19 ήταν αναβάτες μηχανών και οι 16 κάτω των 25 ετών. Στο νομό Ρεθύμνου από 1-1-2010 μέχρι 31-10-2013 έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο τριάντα οκτώ άνθρωποι, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των βαριά τραυματιών.
Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την ανθρωποθυσία στην άσφαλτο της Κρήτης τα τέσσερα Επιμελητήρια του νησιού πήραν πρωτοβουλίες διοργάνωσης δράσεων και εκδηλώσεων σε κάθε πόλη του νησιού, προκειμένου να αφυπνίσουν συνειδήσεις και να καταστήσουν σαφές, πως η βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Οι δράσεις στο Ρέθυμνο ξεκίνησαν χθες στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ ειδική εκδήλωση με θέμα «Πρώτη προτεραιότητα: οδική ασφάλεια» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Επιμελητήριο.
Αναλυτικά:
«ΜΗΝΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ»
Βαρύ πλήγμα για το νησί τα τροχαία δυστυχήματα
• Σειρά δράσεων και εκδηλώσεων για τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων και σήμερα στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη
Μηνύματα παιδείας, μηνύματα σωστής οδικής συμπεριφοράς μέσα από πραγματικές συνθήκες ενός τροχαίου ατυχήματος είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, αλλά και να βιώσουν, όλοι όσοι βρέθηκαν χθες στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο. Εκεί χθες αλλά και σήμερα πραγματοποιούνται σειρά δράσεων για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Μήνα Οδικής Ασφάλειας στην Κρήτη», που συνδιοργανώνουν τα τέσσερα Επιμελητήρια του νησιού σε συνεργασία με τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.) και τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.).
Προσομοιωτές πρόσκρουσης και ανατροπής, οδήγηση υπό την επήρεια μέθης ήταν μερικές μόνο από τις δυνατές και ζωντανές εμπειρίες, που απέδειξαν σε όσους τις δοκίμασαν τη χρησιμότητα πρόσδεσης με την ζώνη ασφαλείας, ακόμα και όταν κινούμαστε μέσα στην πόλη με χαμηλές ταχύτητες.
Σε ένα νησί που «ματώνει» κάθε χρόνο, βαθιά πληγωμένο από τη μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς το κόστος είναι δεκάδες ανθρώπινες ζωές, δράσεις προληπτικού χαρακτήρα χαρακτηρίζονται σπουδαίες. Γιατί μπορεί οι υποδομές του οδικού δικτύου να χρειάζονται χρόνο και όχι μόνο για να υλοποιηθούν, ωστόσο η κατάλληλη παιδεία για τη σωστή οδική συμπεριφορά μπορεί να συμβάλλει σε ένα βαθμό στον περιορισμό της ανθρωποθυσίας στην άσφαλτο της Κρήτης.
Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου ο Δημήτρης Προβιάς σε δηλώσεις του τόνισε: «Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο Ρέθυμνο το βιωματικό εξοπλισμό του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Είναι ο εξοπλισμός που εξομοιώνει τις συνθήκες ενός τροχαίου ατυχήματος. Μετά από πρωτοβουλία του επιμελητηριακού συνδέσμου μεταφορών σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Κρήτης και την Περιφέρεια καταφέραμε να φέρουμε αυτό το μοναδικό για τα δεδομένα της Κρήτης εξοπλισμό και να δώσουμε τη χαρά στον κόσμο να το χρησιμοποιήσει. Είναι μοναδική ευκαιρία για όλους να περάσουν από όλες τις διαδικασίες των προσομοιωτών. Είναι καλό για όλους μας να δούμε τις συνθήκες ενός τροχαίου ατυχήματος, αφού δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις υποδομές που έχουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να τις χρησιμοποιούμε σαν Κρήτη, καλό θα είναι να φτιάξουμε τουλάχιστον καλούς οδηγούς, σωστούς καινούριους οδηγούς. Γι’ αυτό έχουμε καλέσει τα σχολεία, τα μικρά παιδιά να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο χώρο και να καταλάβουν τις συνθήκες ενός τροχαίου ατυχήματος».
Ο διοικητής της Τροχαίας Ρεθύμνου Αντώνης Ρουτζάκης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη εκπαίδευσης των παιδιών ήδη από πολύ μικρή ηλικία, αλλά και στην υποχρέωση της πολιτείας να εντάξει το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Οι εκδηλώσεις στο Ρέθυμνο έχουν σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα οδικής ασφάλειας. Με το βιωματικό εξοπλισμό του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» που προσομοιάζει συνθήκες τροχαίου ατυχήματος μπορούμε όλοι να καταλάβουμε πόσο απαραίτητος είναι ο εξοπλισμός προστασίας όπως η ζώνη, το κράνος και τα παιδικά καθίσματα.
Για να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα πρέπει όλοι να κινούμαστε προσεκτικά, σύμφωνα με τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Να οδηγούμε με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.
Είναι πολύ σημαντικό η πόλη να δίνει το βάρος στα μικρά παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό η αγωγή για την οδική ασφάλεια να ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Πρέπει από το σπίτι οι γονείς να προσπαθούν να μαθαίνουν τα παιδιά κανόνες σωστής οδικής συμπεριφοράς. Εμείς από πλευράς μας θα θέλαμε να δούμε στα σχολεία το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας να μπαίνει μαζί με τα υπόλοιπα μαθήματα στο σχολικό πρόγραμμα. Είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια στα σχολεία της Βόρειας Ευρώπης και είδαμε ότι μακροπρόθεσμα κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των νεκρών από τροχαία ατυχήματα».
Ο κ. Γιώργος Καραβιώτης, από την Πρωτοβουλία Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Ρεθύμνου υποστήριξε: «Αν κοιτάξουμε το μήνυμα «προσέχω – κερδίζω» είναι ένα σημαντικό μήνυμα που αφορά τη ζωή όλων μας, όχι μόνο στην οδήγηση αλλά και στην καθημερινότητά μας. Να σκεφτούμε τι μας λέει η μητέρα μας κάθε φορά: πρόσεχε παιδί μου, πρόσεχε την παρέα σου, πρόσεχε τα μαθήματά σου, πρόσεχε στη θάλασσα. Έτσι και εμείς λέμε πρόσεχε όταν οδηγείς. Είναι πολύ σημαντικό, κάτι σαν χαλινάρι και μας επιτρέπει να κατευθύνουμε εμείς το αυτοκίνητο. Να γίνουμε εμείς ο αρχηγός του αυτοκινήτου και όχι το αυτοκίνητο να μας κάνει ό,τι θέλει και να μας σκοτώσει. Αυτά τα μηνύματα που περνάμε σήμερα εδώ στο Ρέθυμνο είναι μηνύματα παιδείας και ασχολιόμαστε με αυτά, γιατί έχει σχέση με τις ζωές των ανθρώπων. Ξέρετε τι είναι να μεγαλώνεις το παιδί σου, να το σπουδάζεις, να είσαι σε όλη του τη ζωή κοντά του και σε μια στιγμή να το χάνεις βίαια; Είναι κάτι που οι οικογένειες πολλές φορές και οι συγγενείς και φίλοι δεν το αντέχουν. Συγχαίρω λοιπόν εδώ όλους τους διοργανωτές, γιατί προσφέρουν κάτι σημαντικό. Προσφέρουν παιδεία ζωής στο Ρέθυμνο και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν «προσέχω – κερδίζω» για τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας».
«Πρώτη προτεραιότητα: Οδική Ασφάλεια» – Στην χειρότερη θέση της Ευρώπης η Ελλάδα
Η οδική ασφάλεια πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους χρήστες του οδικού δικτύου. Αν αυτό γίνει συνείδηση και πράξη από όλους μας, τότε θα μπορέσουν να περιοριστούν σημαντικά τα τροχαία δυστυχήματα στο νησί. Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου με θέμα «Πρώτη προτεραιότητα: Οδική ασφάλεια».
Ενδεικτικό της δυσάρεστης εικόνας που παρουσιάζει ολόκληρη η χώρα σε ότι αφορά τα τροχαία δυστυχήματα είναι και το γεγονός ότι αυτή βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη σε ζητήματα που αφορούν την οδική ασφάλεια. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία των ομιλητών του τμήματος Υποδομών και Συγκοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οφείλεται στην επιθετική οδήγηση του Έλληνα, στα υψηλά ποσοστά δικυκλιστών, στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αλλά και στην οδήγηση χωρίς ζώνη ή κράνος.
Η Κρήτη δυστυχώς διατηρεί μια θλιβερή πρωτιά, καθώς στο επαρχιακό οδικό δίκτυό της έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, αναλογικά με τον πληθυσμό του νησιού. Από την 1 Ιανουαρίου 2010 έως τις 31 Μαΐου 2013, 1.506 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 23.381 τραυματίστηκαν σε κάποιο τροχαίο δυστύχημα στην Κρήτη, εκ των οποίων οι 648 ήταν δικυκλιστές. Από την αρχή του 2013, 29 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, εκ των οποίων οι 19 ήταν αναβάτες μηχανών και οι 16 κάτω των 25 ετών.
Ειδικότερα σε δηλώσεις του ο κ. Παναγιώτης Παπαντωνίου υποψήφιος διδάκτορας στον τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακών Υποδομών του Ε.Μ.Π. ανέφερε: «Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στις χειρότερες θέσεις στα θέματα οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη των 27. Δεν εξαιρείται ούτε η Κρήτη, που παρουσιάζει λίγο καλύτερη εικόνα από την Αττική και την Πελοπόννησο. Σύμφωνα με έρευνες, όπου έχουμε κάνει, είναι τέσσερις οι κύριες αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων: α) η επιθετική οδήγηση δηλαδή οι οδηγοί ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας, β) υψηλά ποσοστά δικυκλιστών, γ) οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και δ) οδήγηση χωρίς ζώνη ή κράνος.
Η κα Λαΐου Αλεξάνδρα, επιστημονικός συνεργάτης στον τομέα Μεταφορών Συγκοινωνιών και Δικτύων του Ε.Μ.Π., έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε θύματα τροχαίων από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι μοτοσικλετιστές, πεζοί και ποδηλάτες, τα οποία σε τοπικό επίπεδο είναι αυξημένα: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα των μοτοσικλετιστών είναι μεγάλο και στο Ρέθυμνο. Ποδηλάτες δεν έχουμε πολλούς νεκρούς και τραυματίες, ωστόσο πρέπει να λάβουμε μέτρα προληπτικά και όχι να περιμένουμε να αυξηθούν οι αριθμοί και μετά να τους μειώσουμε. Γενικά στην Κρήτη υπάρχει πρόβλημα και με τους βαριά τραυματίες μοτοσικλετιστές. Στην πλειοψηφία τους νέοι κάτω των 25, ενώ πεζοί-θύματα της ασφάλτου είναι κατά κύριο λόγο παιδιά κάτω των 10 ετών και ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών».
Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Μ.Π. που αφορούν στους μοτοσικλετιστές η εικόνα έχει ως εξής:
Για την Κρήτη οι μοτοσικλετιστές Για το Ρέθυμνο οι μοτοσικλετιστές
2007
Νεκροί 32% 29%
Βαριά τραυματίες 42% 50%
Ελαφρά τραυματίες 33% 29%
2008
Νεκροί 34% 44%
Βαριά τραυματίες 47% 67%
Ελαφρά τραυματίες 34% 32%
2009
Νεκροί 43% 22%
Βαριά τραυματίες 40% 54%
ελαφρά τραυματίες 29% 27%
2010
Νεκροί 27% 19%
Βαριά τραυματίες 53% 50%
Ελαφρά τραυματίες 40% 38%
2011
Νεκροί 30% 18%
Βαριά τραυματίες 50% 50%
Ελαφρά τραυματίες 36% 58%
Σε ότι αφορά τα θύματα της ασφάλτου στο νομό Ρεθύμνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, έχουν ως εξής:
Στο νομό Ρεθύμνου
2010 16 νεκροί
2011 11 νεκροί
2012 6 νεκροί
2013μεχρι 31/10 5 νεκροί