Στο ζενίθ της βρίσκεται, όπως παραδοσιακά συμβαίνει κάθε Αύγουστο, η τουριστική κίνηση στην πόλη. Η αύξηση των αφίξεων τόσο των ξένων, όσο και των Ελλήνων τουριστών δίνει μια ανάσα στους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα είχαν δεχθεί ισχυρό πλήγμα στα έσοδά τους από το κλείσιμο των τραπεζών, αλλά και από τα σημάδια δυσκαμψίας που παρουσιάζονταν στις προμήθειες των καταστημάτων τους. Αν και τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα με προηγούμενες χρονιές, ικανοποιημένοι δηλώνουν οι επιχειρηματίες από την προσέλευση πελατών στα καταστήματά τους το τελευταίο δεκαήμερο, τονίζοντας ωστόσο ότι οι παραγγελίες είναι σαφώς μειωμένες, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτελεί και η παρουσία ελλήνων, που παραδοσιακά αποτελούν την καλύτερη πελατεία για ταβέρνες και εστιατόρια.
Η θετική ωστόσο εικόνα, που παρουσιάζεται από την αρχή του μήνα, συνοδεύεται και από τον προβληματισμό για το διάστημα το οποίο θα κρατήσει και για το κατά πόσον αυτό θα σταθεί ικανό να μειώσει τις απώλειες που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Η ανησυχία αυτή σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, το οποίο, όπως δηλώνουν, κατά ένα μεγάλο μέρος έχουν απορροφήσει οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, δημιουργεί αίσθημα αβεβαιότητας για το κλίμα στον συγκεκριμένο κλάδο από τη νέα τουριστική σεζόν. Eκφράζεται φόβος για το ενδεχόμενο κάποιες επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο βάρος και να βρεθούν σε αδυναμία συνέχισης της λειτουργία τους και την επόμενη χρονιά.
Την ικανοποίηση του για τη «ζωηρή» εικόνα που παρουσιάζουν τα εστιατόρια και οι ταβέρνες της πόλης τις τελευταίες μέρες, εξέφρασε, μιλώντας στα «Ρ.Ν» ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Συναφών επαγγελμάτων, Ανδρέας Κλαψινός, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην παρουσία ελλήνων τουριστών, που αν και πιο περιορισμένα φέτος, ανεβάζουν τον τζίρο των καταστημάτων τους.
Συγκεκριμένα ο κ. Κλαψινός επεσήμανε: «Υπάρχει βελτίωση και μάλιστα μεγάλη στον κλάδο μας το τελευταίο διάστημα. Θα έλεγα ότι από αρχές του μήνα η εικόνα στην εστίαση είναι πάρα πολύ καλή, o κόσμος είναι πολύς και αυτό που μάς χαροποιεί είναι ότι έχουν έρθει και Έλληνες, τους οποίους δεν περιμέναμε λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Τα μεγέθη βέβαια δεν είναι συγκρίσιμα με άλλες χρονιές αλλά η εστίαση πηγαίνει αρκετά καλά. Όχι άριστα, αλλά σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι. Φυσικά, δεν μπορούμε να πούμε ότι ένα μήνας θα μάς καλύψει ολόκληρη τη σεζόν, καθώς οι δύο τελευταίοι μήνες κύλησαν άσχημα. Το μεγάλο όπλο της εστίασης τον Αύγουστο είναι οι έλληνες, αυτοί είναι που παραδοσιακά αφήνουν λεφτά στα μαγαζιά. Φέτος, αν και πιο φειδωλοί στις παραγγελίες τους, εξακολουθούν να βγαίνουν γιατί το έχουν ανάγκη, απλά δεν ξοδεύουν όσα χρήματα ξόδευαν πριν κάτι που είναι λογικό. Παραγγέλνουν πια λιγότερα, κυρίως κάποια πιάτα στη μέση, έχουν σταματήσει οι μεγάλοι λογαριασμοί».
Αναφερόμενος στην πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% ο κ. Κλαψινός, υπογράμμισε πως οι περισσότεροι επιχειρηματίες προσπαθούν να κρατήσουν στα ίδια επίπεδα τις τιμές, απορροφώντας οι ίδιοι την αύξηση του φόρου. Οι όποιες αυξήσεις έχουν προκύψει, κυρίως στο αλκοόλ και σε κατεψυγμένα είδη, ανταποκρίνονται στην ανάγκη διατήρησης λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν πια πολύ μεγαλύτερα κοστολόγια, τόνισε. «Σκοπός μας ήταν να μην αυξήσουμε τις τιμές με το 23% και να τις κρατήσουμε στα ίδια επίπεδα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι προμηθευτές αύξησαν την ίδια μέρα τις τιμές τους, αναγκαστικά λοιπόν, οι περισσότεροι συνάδελφοι ακολούθησαν αυτή την αύξηση αλλά σε ελάχιστα φαγητά δεν έχουμε κάνει μεγάλη αναπροσαρμογή στους καταλόγους μας γιατί προσπαθούμε να κρατήσουμε την πελατεία μας. Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι οι επιχειρηματίες έχουμε απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ΦΠΑ και δεν το έχουμε μετακυλήσει στον πελάτη. Έχει γίνει μια μικρή αύξηση στο αλκοόλ και κάποια κατεψυγμένα προϊόντα όλα τα υπόλοιπα τα έχουμε κρατήσει σταθερά. Βλέπουμε και εμείς τι γίνεται και καταλαβαίνουμε τον καταναλωτή. Αν πάτε σε οποιοδήποτε μαγαζί θα δείτε πως θα πληρώσετε σχεδόν όσο πληρώνατε και πριν, δεν υπάρχουν δραματικές αλλαγές και δεν έχουμε παράπονα από τους πελάτες, καταλαβαίνουν και εκείνοι ότι έχουμε πολλά λειτουργικά έξοδα και πρέπει να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Επαγγελματιών Εστίασης εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, το μέλλον για πολλές εποχιακές επιχειρήσεις εστίασης, προδιαγράφεται μάλλον δυσοίωνο, καθώς τα έσοδα δεν ανταποκρίνονται στα έξοδα τους, αναγκάζοντας πολλές από αυτές να βάλλουν λουκέτο.
Η ίδια εικόνα αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του γραμματέα του Σωματείου Εστίασης, Χάρη Αυγουστάκη. Σχολιάζοντας την κίνηση του τελευταίου δεκαημέρου είπε πως είναι μεν αυξημένη αλλά αυτή η εικόνα δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ και δεν είναι εφικτό να σβήσει τα προβλήτα που έχουν ήδη δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις. «Έχουμε αρχίσει να χαμογελάμε γιατί υπάρχει αύξηση το τελευταία διάστημα στον τουρισμό γενικότερα, αλλά πιστεύω ότι αυτή η αύξηση θα κρατήσει μέχρι τις 25 Αυγούστου, για τους έλληνες τουλάχιστον. Είναι θετικό ότι έχει έρθει μεν κόσμος, αλλά έχει έρθει με μικρότερο πορτοφόλι λόγω της κατάστασης. Οι ξένοι τουρίστες είναι χαμηλής οικονομικής επιφάνειας και δεν ξοδεύουν έτσι και αλλιώς πολλά. Αν υπολογίσουμε και τις πληροφορίες που λένε ότι στα μέσα Οκτωβρίου θα τελειώσει η σεζόν, δεν μας δίνεται το περιθώριο να ισοσκελίσουμε το χάσιμο των προηγούμενων μηνών», επεσήμανε μιλώντας στην εφημερίδα.
Απαραίτητες για την επιβίωση των επιχειρήσεων εστίασης, χαρακτήρισε τις ανατιμήσεις σε ορισμένα προϊόντα των καταλόγων των εστιατορίων ο κ. Αυγουστάκης, αν και υποστήριξε πως αυτές είναι περιορισμένες κατά το δυνατόν. «Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ΦΠΑ το έχουν επωμιστεί οι καταστηματάρχες, είναι η μοναδική φορά που όποιος δεν κάνει έστω και μια μικρή αύξηση στις τιμές του θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολύ αρνητικές εξελίξεις για το μέλλον της επιχείρησής του. Βέβαια είναι μειωμένες αυτές οι αυξήσεις για να μπορέσει και ο κόσμος να τα καταφέρει να βγει. Μην ξεχνάμε όμως ότι αυτομάτως από την εφαρμογή του μέτρου της αύξησης στο 23%, υπάρχει ένα μεγαλύτερο κόστος διαχείρισης ενός εστιατορίου, πρέπει να γίνει συνετή διαχείριση για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και αναγκαστήκαμε να κάνουμε μικρές αυξήσεις. Ξέρω ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν ξεπέρασαν το 10% αλλά και αυτοί που το έφτασαν τους καταλαβαίνω» δήλωσε ειδικότερα.
Πιο συγκρατημένος στα όσα δήλωσε στην εφημερίδα ήταν ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Όθωνας Χριστουλάκης. Όπως σημείωσε, αν και υπάρχει μια αύξηση, αυτή δεν αναφέρεται κατά κύριο λόγο στις ταβέρνες και στα εστιατόρια, αλλά σε καταστήματα που προσφέρουν πιο πρόχειρο φαγητό. «Τα πράγματα λίγο πριν το τέλος του Ιουλίου και από όσο μπορούμε να διαπιστώσουμε από το πρώτο διάστημα του Αυγούστου, είναι σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από το προηγούμενο διάστημα , αλλά αυτό δεν σβήνει την ανησυχία για τον κλάδο μας. Η προσέλευση είναι καλύτερη από το προηγούμενο και υπάρχει και μια ανάκαμψη του εσωτερικού τουρισμού, αλλά για τον χώρο της ταβέρνας που παρέχει υπηρεσίες σε καθήμενους πελάτες , η διαφορά δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή, όσο είναι στα σουβλάκια ή στα παγωτά για παράδειγμα. Επιπλέον, υπάρχει και μια ανησυχία για το πώς θα κυλήσει περεταίρω η τουριστική σεζόν, μιας και όπως ακούγεται η χρονιά θα έχει τελειώσει στα μέσα του Οκτώβρη από κει που τέλειωνε τον Νοέμβριο».
Επιπλέον, εξέφρασε και την ανησυχία του για την αύξηση του ΦΠΑ και για το πώς αυτό θα επηρεάσει τον χώρο της εστίασης.«Έχουμε απορροφήσει τον κραδασμό της αύξησης του ΦΠΑ αλλά ταυτόχρονα έχουμε δεχτεί και αυξήσεις στα είδη που προμηθευόμαστε. Άρα οι επιχειρήσεις μας αντιμετωπίζουν μεγάλη αύξηση των εξόδων τους χωρίς να υπάρχει ανάλογη αύξηση των εσόδων και αυτό δημιουργεί πρόβλημα για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων» τόνισε.