Με τρία βιβλία-φυλλάδια έκαμε αισθητή την παρουσία του το Σχολικό Μουσείο Ρεθύμνου, παρά τα εμπόδια της πανδημίας.
Το Σχολικό Μουσείο λειτουργεί τώρα και 21 χρόνια, έχει την έδρα του στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Αμνάτου και οι δραστηριότητές του εξακτινώνονται σε όλη την Κρήτη.
Ιδιαίτερο και αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό του Μουσείου είναι η λειτουργία του με βάση την εθελοντική προσφορά. Εμπνευστής για τη δημιουργία και την εξελικτική λειτουργία του είναι ο Χάρης Στρατιδάκης, συνταξιούχος Σχολικός Σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το πρώτο βιβλιαράκι 66 σελίδων με τον τίτλο: Δεν μόχθησαν ματαίως – Φόρος τιμής στον αφανή δάσκαλο και δασκάλα της Κρήτης,είναι ο καρπός μιας ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Μουσείου, με την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων ενός γλυπτού αφιερωμένου στη ζωή του δασκάλου και της δασκάλας στα χωριά.
Οι οκτώ ανακοινώσεις των ομιλητών αναφέρονται στην προσφορά του δασκάλου, σε έργο εκπαιδευτικό και κοινωνικό, κατά το παρελθόν, στα χωριά ιδίως, μέσα σε αντίξοες συνθήκες και στο συχνά μεταβαλλόμενο εκπαιδευτικό σύστημα, για τον αλφαβητισμό παιδιών και μεγάλων. Είναι μια υπόμνηση και ένας ύμνος στην προσφορά του δασκάλου, του παπαδασκάλου και της δασκάλας στην κοινωνία της Κρήτης, την κλειστή, την συντηρητική και απαιτητική κοινωνία του χωριού.
Το δεύτερο βιβλιαράκι είναι Τετράδιο του Σχολικού Μουσείου, που περιέχει ξενάγηση στο Μουσείο της Αμνάτου, το οποίο δέχεται κάθε χρόνο ομάδες μαθητών-επισκεπτών για να δουν τα εκθέματα και τις συλλογές του Μουσείου, τα οποία συνεχώς διευρύνονται με δωρεές εθελοντών.
Το τρίτο βιβλίο 55 σελίδων περιέχει, όπως μαρτυρεί ο τίτλος του, Περιηγήσεις στην εκπαιδευτική ιστορία του Ρεθύμνου, της πόλης και της υπαίθρου. Οι έγχρωμες φωτογραφίες του ζωντανεύουν ακόμα και τα κλειστά Σχολεία, που περιμένουν την αξιοποίησή τους από τις τοπικές κοινωνίες.
Εύχομαι υγεία και έμπνευση στο Χάρη Στρατιδάκη και τους εθελοντές για συνέχιση και παραγωγή νέων δράσεων στο Σχολικό Μουσείο Αμνάτου, όταν θα απαλλαγούμε από την πανδημία.