Οι Βρεφικές Βιβλιοθήκες λειτουργούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο στην Ελλάδα μάλλον είναι άγνωστες. Με εξαίρεση την πόλη των Αθηνών όπου τις τελευταίες μέρες λειτουργεί η πρώτη Βρεφική Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό, υπό την ευθύνη του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για ένα μικρό «παράδεισο», διαμορφωμένος στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου η ανάγνωση του βρεφικού βιβλίου παροτρύνεται όλο και συστηματικότερα τα τελευταία χρόνια ως σημαντικό εργαλείο ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού.
Εξοπλισμένη με ειδικά στρώματα για βρέφη, πολυθρόνες για θηλασμό, παιδικά καθισματάκια φαγητού και αλλαξιέρα για μωρά, η Βιβλιοθήκη, στην οποία υπάρχει και μικρό αμφιθέατρο για εκδηλώσεις, απευθύνεται σε παιδιά από την πρώτη ημέρα εξόδου τους από το μαιευτήριο μέχρι την πρώτη ημέρα του σχολείου: Η αφή είναι το πρώτο βήμα στο μαγικό ταξίδι της ανάγνωσης.
«Στόχος μας είναι να γνωρίσουν τα παιδιά το βιβλίο ως αντικείμενο, να εξοικειωθούν με τη χρήση του και να τα κάνουμε να περνούν ωραία διαβάζοντας. Στοχεύουμε στους αναγνώστες του μέλλοντος», λέει στο «Έθνος» η κυρία Άβα Χαλκιαδάκη, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και υπεύθυνη για την εν λόγω πρωτοβουλία. «Παράλληλα θέλουμε να βοηθήσουμε γονείς χωρίς οικονομική δυνατότητα να δανειστούν ένα βιβλίο για το παιδί τους, αλλά και να εμφυσήσουμε τη φιλοσοφία της ανάγνωσης σε όσους έχουν χρήματα, αλλά δεν αγοράζουν βιβλία. Και όλα αυτά σε έναν πολύ ευχάριστο χώρο, η μελέτη του οποίου έγινε δωρεάν από τους αρχιτέκτονες Γιώργο Παπαδάκη, Ειρήνη Φιλιπποπούλου, Γιάννη Παπαγιαννάκη και Σωτήρη Κουβόπουλο».
Και η κυρία Χαλκιαδάκη προσθέτει:
«Στόχος μας είναι να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να γίνουν με τον καιρό κριτικοί αναγνώστες. Δεν θέλουμε να τα καθοδηγούμε στην επιλογή βιβλίου. Όλα τα βιβλία εδώ μέσα είναι ελεγμένα και διαλεγμένα από ειδικούς. Όμως δεν μας ενοχλεί αν το παιδί πάρει ένα βιβλίο που δεν είναι για την ηλικία του ή που δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια των γονέων, αν το διαλέγει επειδή έχει έντονο χρώμα ή ακόμη και αν παίρνει ξανά και ξανά το ίδιο βιβλίο. Ας το παίρνει και για δύο μήνες. Αν αφεθεί ελεύθερο, σταδιακά θα αναπτύξει το δικό του κριτήριο», λέει η κυρία Χαλκιαδάκη.
Ήδη από τις πρώτες μέρες λειτουργίας, το ενδιαφέρον και η ανταπόκριση του κοινού για τη Βρεφική Βιβλιοθήκη είναι αξιοσημείωτο. Αρκετά άτομα επισκέπτονται τον χώρο και η Βιβλιοθήκη απέκτησε τα πρώτα της μέλη.
Παιδική ανάγνωση και με… εντολές παιδιάτρων
Ήταν τη δεκαετία του ’90 στην Αμερική, όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά η εφαρμογή προγραμμάτων για τη διάδοση του διαβάσματος μέσα στην οικογένεια. «Την εποχή εκείνη οι παιδίατροι των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι τα παιδάκια που προέρχονταν από πιο ευάλωτα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα, εμφάνιζαν μεγαλύτερο περιορισμό στην έκφρασή τους και ήταν αρκετά πιο πίσω σε αρκετούς δείκτες από τα άλλα παιδιά», εξηγεί η κυρία Χαλκιαδάκη και προσθέτει. «Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι στο σπίτι είτε τους μιλούσαν πολύ λίγο, είτε άκουγαν φτωχότερο λεξιλόγιο και συνήθως εκπεφρασμένο με διαφορετικό ύφος, κυρίως σε προστακτική.
Έτσι, ξεκίνησαν στα δημόσια Κέντρα Υγείας να ενημερώνουν τους γονείς ότι θα πρέπει να παίρνουν αγκαλιά τα παιδιά και να τους διαβάζουν μια ιστορία, άρχισαν να τους παροτρύνουν να μιλούν στα παιδιά τους και να τους τραγουδούν. Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι αυτές οι πρακτικές ειδικά σε παιδιά ηλικίας έως τριών ετών, βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, στην ψυχική ωρίμανση και στην κοινωνικοποίηση».
Από την εφημερίδα «Έθνος»