Βιωματικό εργαστήριο με θέμα το χαρούπι με τη μέριμνα του γνωστού Έλληνα μάγειρα Γιάννη Μπαξεβάνη φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο «MINOS BEACH» στον Άγιο Νικόλαο.
Το βιωματικό εργαστήριο έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη Μεσόγειο και στο έργο με τίτλο «MD.net» ∆ιατροφή στη Μεσόγειο-Όταν το Brand Name συναντά τους πολίτες».
Στο πλαίσιο της παρουσίασης, το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου προχώρησε σε αναλυτική περιγραφή των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών και της θρεπτικής αξίας του προϊόντος, ενώ ο κτηνίατρος-υγιεινολόγος τροφίμων Στάθης Γραφανάκης και μέλος της ομάδας διαχείρισης του προγράμματος ανέλυσε παραδοσιακές μεθόδους συντήρησης των τροφίμων.
Ο Γιάννης Μπαξεβάνης ανέλυσε τα μοναδικά χαρακτηριστικά των ελληνικών και κρητικών προϊόντων αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες χρήσης τους στον χώρο ενός ξενοδοχείου, ενώ υπήρξε συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των επιχειρήσεων που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση και των ομιλητών, με τον διακεκριμένο μάγειρα να παρουσιάζει φαγητά με βάση το χαρούπι.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης και ο διευθυντής του ξενοδοχείου Στράτος Πατσάκης, ενώ για το πρόγραμμα μίλησε η συντονίστρια του Ρούλα Παπαδοπούλου, αναπληρώτρια προϊσταμένη τμήματος εμπορίου Π.Ε. Λασιθίου.
2ο Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας
Η Περιφέρεια Κρήτης, το πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο προσκαλούν τις ενδιαφερόμενες γυναίκες επιχειρηματίες να δηλώσουν συμμετοχή στο 2ο Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας που θα διεξαχθεί στον Άγιο Νικόλαο, 29 και 30 Νοεμβρίου 2019 από το τμήμα Κοινωνιολογίας (Εργαστήριο Φύλου) του πανεπιστημίου Κρήτης, στο πλαίσιο υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης «Δράσεις προώθησης της ισότητας των φύλων στην Περιφέρεια Κρήτης 2018-2020».
Η συγκεκριμένη δράση έχει ως κύριο στόχο να καταρτίσει γυναίκες επιχειρηματίες ιδιαίτερα του αγροτικού/αγροτοδιατροφικού τομέα στις βασικές αρχές λειτουργίας επιχείρησης και προώθησης προϊόντων. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής θα αναπτυχθούν βασικά θέματα οργάνωσης, διοίκησης και λογιστικής παρακολούθησης των επιχειρήσεων, εντοπισμού οικονομικών πόρων για την υλοποίηση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, κατανόησης του κυκλώματος μεταφοράς των προϊόντων από τη βιοτεχνία στο ράφι, κυρίως δε της σημασίας των τεχνικών προώθησης πωλήσεων με σύγχρονους τρόπους μάρκετινγκ.
Στο Εργαστήριο θα καλυφθούν μεταξύ άλλων οι εξής θεματικές:
1. Βασική λειτουργία επιχειρηματικής μονάδας (έσοδα-έξοδα)
2. Στοιχεία οικονομικού προφίλ επιχειρήσεων-προσδιορισμός προτεραιοτήτων
3. Είδη και διακρίσεις νομικών προσώπων – κύρια χαρακτηριστικά τους
4. Εργαλεία διοικητικής οργάνωσης και διαχείρισης πόρων
5. Εποπτεία και χρονικός προγραμματισμός εργασιών
6. Στρατηγικός σχεδιασμός και υιοθέτηση της πρακτικής «Management by Objectives»
Θα αναδειχθούν επίσης, καλές πρακτικές επιχειρηματικότητας.
Το 2ο Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια δύο (2) εξάωρων συναντήσεων
την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, ώρες 09:00-15:00.
Γυναίκες οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στον αγροτικό/αγροτοδιατροφικό τομέα και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://forms.gle/ojyZ5Cyy3fqs68kd8 μέχρι τη Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι συμμετέχουσες θα ενημερωθούν εγκαίρως για της αίθουσα διεξαγωγής του εργαστηρίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το gender@social.soc.uoc.gr.