Αισιοδοξία: Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα -σε μια περίοδο κρίσης, όπου η καθημερινότητά μας σκιαγραφείται μέσα από τις αποχρώσεις του γκρι. Τα παιδιά πρέπει να είναι αισιόδοξα για να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους και να κατανοήσουν ότι αξίζει να ζουν. Αυτό επεσήμανε στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων Ρεθύμνου ο παιδοψυχίατρος-οικογενειακός θεραπευτής Αχιλλέας Προκοπίου περιγράφοντας την δύσκολη ψυχοσύνθεση των παιδιών που δεν μένουν ανεπηρέαστα από την δύσκολη καθημερινότητα.
Ζητούμενο για τους ειδικούς είναι να καταφέρουν να εμπνεύσουν αισιοδοξία στα παιδιά για ν’ αναπτύξουν τις δυνάμεις τους, παράγοντας ο οποίος όμως αναγκαστικά, όπως είπε, περνά από τα χέρια των ίδιων των γονέων, οι οποίοι και είναι οι καλύτεροι θεραπευτές των παιδιών τους.
«Το να παραμείνουν αισιόδοξα τα παιδιά είναι δύσκολο, ειδικά όταν αυτοί που τα διδάσκουν δεν είναι αισιόδοξοι. Το
παιδί λειτουργεί με ταυτίσεις. Μπορεί να ταυτιστεί με ένα γονιό αισιόδοξο. Ο γονιός όμως μπορεί να είναι αισιόδοξος;
Ίσως θα πρέπει να είναι λίγο παράλογος. Η αλήθεια είναι το να είναι αισιόδοξος κάποιος, χωρίς να το στηρίζει κάπου, είναι χρήσιμο. Γιατί όταν είσαι αισιόδοξος ακόμα και αν δεν έχεις καμία διέξοδο, μπορείς να βρεις, ακριβώς μόνο και μόνο γιατί ελπίζεις. Σίγουρο; Όχι. Όμως οι περισσότεροι γονείς από ότι βλέπω είναι επηρεασμένοι από την κρίση και στα παιδιά περνάει έτσι μέσα από τη διάθεσή τους. Βλέπουμε παιδιά να εκνευρίζονται εύκολα, έχει αναπτυχθεί τρομερά το bullying, δηλαδή το να χτυπάει το ένα παιδί το άλλο. Μέσα από τα βίντεο γκέιμ και την τηλεόραση περνάει μια κακοποίηση που υφίστανται το παιδί μέσα του και πρέπει να την βγάλει προς τα έξω. Οι γονείς, μου λένε διάφορα προβλήματα, όμως αυτό που έχω δει και ίσως είναι το βασικότερο, είναι το κατά πόσο μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μία αίσθηση ότι αξίζει να ζεις και πως να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Προκοπίου.
Παιδιά που παρά το νεαρό της ηλικίας τους έχουν χάσει την αισιοδοξία και την ζωντάνια τους, πρόσωπα σκυθρωπά και απογοητευμένα, σε αρκετές περιπτώσεις έφηβοι με επιθετική συμπεριφορά, που παρουσιάζουν έντονη τάση εκνευρισμού αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, επεσήμανε ο κ. Προκοπίου.
Καθοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της θετικής διάθεσης, όπως είπε, είναι η οικογένεια. Οι ίδιοι οι γονείς είναι οι βασικοί θεραπευτές των παιδιών, ώστε αυτά να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση, η οποία πλήττει σήμερα την κοινωνία. «Βλέπουμε την απογοήτευση στα πρόσωπα των παιδιών, επειδή ακριβώς βλέπουν
έτσι τους γονείς τους. Στο σχολείο πηγαίνουν για να αποστηθίσουν κάποια πράγματα αντί να αγαπήσουν την γνώση -είναι και η δομή των σχολείων τέτοια- γίνεται το έγκλημα στην Ελλάδα να διαβάζουν τα παιδιά στο σπίτι λόγω του ότι έχουν περισσότερη ύλη από ότι έχουν τα παιδιά στην δύση. Είναι πολλά τα θέματα όμως το κυριότερο είναι αν μπορούμε να δώσουμε αισιοδοξία στα παιδιά, ώστε να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους. Και αυτό περνάει μέσα από τους γονείς. Αν εμπνεύσουμε τους γονείς, θα μπορέσουν και εκείνοι από την πλευρά τους να εμπνεύσουν τα παιδιά τους. Ο γονιός είναι ο πραγματικός θεραπευτής των παιδιών. Το μήνυμα είναι ότι η αισιοδοξία είναι από μόνη της μια αξία. Δεν πρέπει να βασίζεται στην λογική -δηλαδή αν τα πράγματα πάνε καλά θα είμαι αισιόδοξος. Το ζήτημα είναι να βοηθήσουμε το γονιό να βρει διεξόδους και μέσα από τις διαλέξεις μπορούμε να επισημάνουμε πόρτες που θα μπορούσε να ανοίξει».
Ο παιδοψυχίατρος Αχιλλέας Προκοπίου με την αμεσότητα, την εμπειρία και τις γνώσεις του επιχείρησε να περάσει θετικά μηνύματα στους παρευρισκόμενους γονείς, που θα συμβάλλουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, στην αλλαγή της διάθεσης, στη βελτίωση της κακής ψυχολογίας που επιδεινώνεται λόγω της κοινωνικοοικονομικής κρίσης.
Παράλληλα, στη διάρκεια της εκδήλωσης η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης, κ. Ανδρονίκη Μπογά, ενημέρωσε, για τις δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν και που αφορούν γονείς και εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. κ. Ευγένιου, π. Χαράλαμπος Καμηλάκης, η εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου κ. Μαρία Καβάλου, διευθύντρια της Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, ο εκπρόσωπος του Δήμου Ρεθύμνου και αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης κ. Γρηγόριος Τσιομπίκας, ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ανδρέας Ταξάκης και μέλη του Δ.Σ.
Μήνυμα απέστειλε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μένη Μαλλιώρη.
Το Κέντρο Πρόληψης ευχαριστεί θερμά όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, και όλους όσους βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε:
– Τον εισηγητή κ. Αχιλλέα Προκοπίου, παιδοψυχίατρο, οικογενειακό θεραπευτή, ο οποίος έχει γίνει πια ένα κομμάτι του Κέντρου Πρόληψης Ρεθύμνου, συνεργάτης που ανταποκρίνεται σε κάθε κάλεσμα πάντα αφιλοκερδώς καθώς και τα ΜΜΕ.