Την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία η τελετή βράβευσης των σχολείων που διακρίθηκαν στο 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Πρόγραμμα-Διαγωνισμό «Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες…» που τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίου Νίκου Αναστασιάδη.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας της Κύπρου και ο διαγωνισμός οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του ΥΠ.Π.Ε.Θ., το υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Σπίτι της Κύπρου – Μορφωτικό γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Στο φετινό Πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Κύπρο συμμετείχαν και έστειλαν τις δημιουργίες τους 245 σχολεία όλων των βαθμίδων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια και περίπου 9.000 μαθητές με 1.850 μαθητικές δημιουργίες! Στην εκδήλωση βράβευσης των σχολείων που διακρίθηκαν, συμμετείχαν 900 περίπου μαθητές και εκπαιδευτικοί 110 σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Κύπρο και την Ελλάδα που παρέλαβαν τα βραβεία τους και παρουσίασαν τις δημιουργίες τους.
Από το 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου συμμετείχαν στο πρόγραμμα 32 μαθητές και 3 εκπαιδευτικοί και απέστειλαν στον διαγωνισμό 8 συνολικά ομαδικές μαθητικές δημιουργίες στις κατηγορίες διήγημα, αφίσα, τρισδιάστατες κατασκευές και πρότζεκτ.
Με το 1ο Βραβείο στην κατηγορία Τρισδιάστατες Κατασκευές, από τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ελλάδας, διακρίθηκε το έργο «Ένα ειδώλιο φυλαχτό» το οποίο κατασκεύασαν οι μαθήτριες Σταθοπούλου Αριάδνη της Γ’ τάξης, Δελιδάκη Ασπασία, Καραγιάννη Κατερίνα, Τζανιδάκη Κρυσταλλία, Τζανιδάκη Χρυσούλα από την Α’ τάξη και υπεύθυνες τις καθηγήτριες του 4ου Γυμνασίου Παλαμά Βασιλική, φιλόλογος, Μπάνου Σοφία, καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας και Σοφολόγη Αικατερίνη, φιλόλογος.
Με αφορμή το μάθημα της Αρχαίας Ιστορίας, οι μαθήτριες κατασκεύασαν σε κόσμημα το περίφημο σταυρόσχημο Κυπριακό Ειδώλιο του Πωμού, που αποτελεί έναν από τους γνωστότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κύπρου και απεικονίζεται στα κυπριακά κέρματα του ενός και των δύο ευρώ. Για την υλοποίηση της ιδέας μας, πολύτιμη στάθηκε η βοήθεια του κ. Ζαχαριουδάκη Μανόλη, ο οποίος μας δέχτηκε στο κατάστημα- εργαστήριό του «Diman» στο Ρέθυμνο και έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες.
Ένα δίευρο κυπριακό…
Μια τυχαία εμπορική συναλλαγή…
Έγινε η αφορμή…
Και το ταξίδι ξεκίνησε…
Με λόγια, με ιστορίες, με φαντασία και δημιουργικότητα.
Μιλήσαμε, γελάσαμε, ερευνήσαμε, μάθαμε και κατασκευάσαμε…
«Τι είναι αυτό κυρία; Τι συμβολίζει; Δεν είναι σύγχρονο; Μοιάζει Κυκλαδικό!
Μα έχει και σταυρό;
Ώστε είναι από την Πάφο! Το ειδώλιο του Πωμού! Παράξενο όνομα!
Να φτιάξουμε κι εμείς! Ας το κάνουμε κόσμημα! Κοντά στην καρδιά… Να τους δείξουμε την αγάπη μας… και τη λαχτάρα μας να τους γνωρίσουμε, να τους συναντήσουμε!».
Είμαστε ακόμα στην αρχή.
Ελπίζουμε το ταξίδι να είναι μακρύ και συναρπαστικό.
Από τους «Ετεοκρήτες στους Ετεοκυπρίους»