Βρέθηκε λύση για την ομαλή λειτουργία των σφαγείων του νομού Ρεθύμνου, κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η σφαγή των ζώων και ο κρεοσκοπικός έλεγχος θα γίνει υπό την επίβλεψη κτηνιάτρων που θα αποσπαστούν από υπηρεσίες των Χανίων και του Ηρακλείου, για την εορταστική περίοδο. Δυο κτηνίατροι από τα Χανιά θα καλύψουν τις ανάγκες των σφαγείων της πόλης και της ενδοχώρας του Ρεθύμνου και ένας ακόμα κτηνίατρος, από υπηρεσία του Ηρακλείου, θα πραγματοποιεί τους ελέγχους στο σφαγείο των Λιβαδίων. Σε αυτούς προστίθεται, βεβαίως, και ο ένας κτηνίατρος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Επομένως, έστω και προσωρινά, απομακρύνεται το ενδεχόμενο του «λουκέτου» στα σφαγεία, κάτι που ήταν πολύ πιθανό να συμβεί, για λόγους δημόσιας υγείας, αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν επέμενε στην απόφασή του για την απόσπαση κτηνιάτρων από υπηρεσίες διπλανών νομών και αν, βεβαίως, οι ίδιοι δεν έπαυαν να αντιδρούν με την προσωρινή μετακίνησή τους στο Ρέθυμνο, καθώς όπως έγινε γνωστό από προχθές, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημόσιων Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, τόνιζαν ότι δεν είναι εφικτή η μετακίνηση γιατρών από τα Εργαστήρια Κτηνιατρικής Χανίων και Ηρακλείου, καθώς δεν είναι εκπαιδευμένοι στις διαδικασίες που απαιτούνται για την υγιεινή και την ασφάλεια των σφάγιων ζώων και του κρέατος.
Πάντως, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου δεν περιορίζεται στην προσωρινή λύση των αποσπάσεων υπαλλήλων και επιδιώκει να βρει οριστική λύση στο ζήτημα της υποστελέχωσης της τοπικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής. Γι’ αυτό το σκοπό η αντιπεριφερειάρχης, Μαρία Λιονή, συνοδευόμενη από τους δυο βουλευτές του νομού, Γιάννη Κεφαλογιάννη και Ανδρέα Ξανθό, βρέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα. Η αντιπεριφερειάρχης και βουλευτές συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Ιωαννίδη, στον οποίο πρότειναν τρεις εναλλακτικές λύσεις, καθώς όπως είναι γνωστό δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα και στην Αυτοδιοίκηση.
Η πρώτη λύση, αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προσλήψεων πέντε κτηνίατρων της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, οι οποίοι παρότι εξασφάλισαν τις θέσεις μέσω ΑΣΕΠ, οι προσλήψεις τους δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, καθώς το 2009 «πάγωσαν» όλες οι διαδικασίες. Με δεδομένο ότι πλέον έχουν καταργηθεί οι Νομαρχίες και η Περιφέρεια είναι ενιαία για την Κρήτη, αν ολοκληρωθούν οι προσλήψεις πέντε κτηνιάτρων, τότε θα μπορέσει να ενισχυθεί με δυο τουλάχιστον μόνιμους υπαλλήλους η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.
Η δεύτερη λύση, αφορά την στελέχωση της τοπικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας με προσλήψεις οκτάμηνης διάρκειας. Σύμφωνα με την κα Λιονή, παρότι υπάρχει νομικό πλαίσιο που επιτρέπει αυτής της μορφής της πρόσληψης, για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν εγκρίνεται η χρηματοδότησή τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Η τρίτη περίπτωση, που είναι περισσότερο λύση ανάγκης, αφορά την στελέχωση της τοπικής υπηρεσίας κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, που σφάζεται μεγάλος αριθμός ζώων στα σφαγεία, με κτηνιάτρους που θα εργάζονται με συμβάσεις δίμηνης διάρκειας.
Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης στην εφημερίδα μας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κατανόησε τις μεγάλες ανάγκες που έχει ο νομός Ρεθύμνου, υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει για την επίλυση του προβλήματος, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε ποιά από τις παραπάνω τρεις περιπτώσεις θα μπει άμεσα σε τροχιά υλοποίησης.
Αναφερόμενη στην έστω και προσωρινή λύση που βρέθηκε για τα σφαγεία αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την στελέχωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με μόνιμο προσωπικό, η κα Λιονή δήλωσε: «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο αίτημά μας και φρόντισε άμεσα για την απόσπαση υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες της Κρήτης. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κτηνιάτρους που έρχονται στο Ρέθυμνο για να βοηθήσουν το νομό μας για το χρονικό διάστημα των εορτών.
Εμείς προσπαθούμε να βρούμε μόνιμη λύση κι ευτυχώς στο υπουργείο Εσωτερικών κατανόησαν πολύ καλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Δεν μπορεί ο μεγαλύτερος κτηνοτροφικός νομός της Κρήτης, να μένει ακάλυπτος από κτηνίατρους. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας και δεν μπορούμε να αφήνουμε στην τύχη τους αυτά τα θέματα. Στο υπουργείο βρήκαμε θετική ανταπόκριση, σε συνεργασία με τους βουλευτές μας, προτείναμε συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις και περιμένουμε».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, κατά τις εορταστικές περιόδους στο Ρέθυμνο, σφάζονται περίπου 20.000-25.000 αμνοερίφια και αιγοπρόβατα, από τα οποία τροφοδοτείται τόσο η τοπική όσο και η αθηναϊκή αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας, στο νομό λειτουργούν περίπου 5.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις κτηνοτροφικής κατεύθυνσης, με καταγεγραμμένα στα μητρώα παραγωγών της κτηνιατρικής βάσης δεδομένων 1.532.590 αιγοπρόβατα, 652 βοοειδή, 27.733 χοίροι, 75.000 όρνιθες ωοπαραγωγής, 10.000 ορνίθια κρεοπαραγωγής.
Επιπλέον, οι αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις του νομού, όπου απαιτείται υποχρεωτικά η παρουσία κτηνιάτρου είναι: ένα πτηνοσφαγείο-κονικλοσφαγείο, δύο σφαγεία αιγοπροβάτων, δύο σφαγεία χοίρων, έξι εργαστήρια τεμαχισμού και τυποποίησης κρέατος, επτά εγκαταστάσεις αλλαντοποιείων, 35 τυροκομεία, τρία κέντρα συλλογής αυγών, τέσσερις εγκαταστάσεις διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων και τέσσερις ψυκτικές αποθήκες.