Πέρασαν πολλά χρόνια χωρίς να εξιχνιαστούν τέσσερις ένοπλες ληστείες τραπεζών στην πόλη του Ρεθύμνου και οι δράστες ίσως θεωρούσαν πως ποτέ δεν θα αποκαλυφθούν οι πράξεις τους. Στα συρτάρια της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας όμως υπήρχαν πολλά ευρήματα χρήσιμα για την εξιχνίασή τους, έλειπε ωστόσο η ταυτοποίηση DNA που θα έδινε στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. την βεβαιότητα για την ταυτότητα τουλάχιστον ενός από τους δράστες των ληστειών.
Η σύλληψη προ δύο περίπου ετών ενός 46χρονου τότε άνδρα από τα Χανιά για απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος 45χρονου Ρεθυμνιώτη κτηνοτρόφου, περιστατικό που είχε σημειωθεί στον Τσεσμέ στις 30 Ιουνίου 2010, έδωσε στις αστυνομικές αρχές την αφορμή να αντιπαραβάλλουν κάποια από τα στοιχεία που είχαν στην διάθεσή τους από τις ληστείες με τον άνδρα που είχαν συλλάβει. Αιτήθηκαν στον συλληφθέντα- και καταδικασθέντα στη συνέχεια- να δώσει βιολογικό υλικό προκειμένου να το συγκρίνουν με αίμα που είχε βρεθεί σε χώρο μιας εκ των τραπεζών που είχε ληστευθεί, και το οποίο προερχόταν από τραυματισμό κάποιου εκ των δραστών, όταν στην προσπάθειά του να διαφύγει είχε σπάσει την τζαμαρία του Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος.
Ο συλληφθείς για την απόπειρα ανθρωποκτονίας Χανιώτης, επίμονα και κατηγορηματικά αρνιόταν να δώσει γενετικό υλικό, καθώς είχε αντιληφθεί πως θα αποκαλυφθεί η δράση του ως ληστής τραπεζών.
Οι αστυνομικές αρχές ζήτησαν εισαγγελική συνδρομή για υποχρεωτική λήψη βιολογικού υλικού, εμφανίζοντας στον εισαγγελέα Ρεθύμνου τον φάκελο των ληστειών και τα σημαντικά στοιχεία που είχαν στα χέρια τους εις βάρος του Χανιώτη, δράστη της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρεθύμνης, συνυπολογίζοντας όλα τα άλλα στοιχεία, έκρινε αναγκαία την έκδοση σχετικού βουλεύματος γεγονός που αποδείχτηκε καθοριστικό για την εξιχνίαση τεσσάρων ληστειών σε Τράπεζες του Ρεθύμνου, μία το 2005, δύο το 2006 και μια το 2009.
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων της ΕΛ.ΑΣ., που ήρθαν χθες στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, δικαίωσαν τις βάσιμες υποψίες των ανδρών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου για την ταυτότητα τουλάχιστον του ενός εκ των ληστών, που δεν ήταν άλλος από τον 49χρονο Χανιώτη που ήδη κρατείται σε φυλακές τόσο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Ρεθυμνιώτη (που να σημειωθεί ότι τον είχε πυροβολήσει προκαλώντας του ανήκεστες σωματικές βλάβες), όσο όμως και για την διάπραξη ληστειών σε τράπεζες των Χανίων.
Να σημειωθεί πως και οι τέσσερις ληστείες στο Ρέθυμνο ήταν σχεδόν καρμπόν και ήταν φανερό πως οι δράστες ήταν ίδιοι: οι ληστές φορούσαν κράνη, κρατούσαν πυροβόλο όπλο-kalasnikof-, χρησιμοποιούσαν μοτοσικλέτα για την διαφυγή τους.
Με την ταυτοποίηση του 49χρονου ως έναν από τους δράστες των ληστειών, οι αστυνομικές αρχές θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να φτάσουν και στα στοιχεία του ή των συνεργών του.
Στην ανακοίνωση της τοπικής ΕΛ.ΑΣ., σχετικά με την εξιχνίαση των τεσσάρων ληστειών, αναφέρονται τα παρακάτω:
«Ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα, αυτοψία, εξερεύνηση χώρων εγκλήματος, αξιοποίηση βιντεοληπτικών υλικών από κλειστά κυκλώματα ασφαλείας, κατάλληλη αξιολόγηση εγκληματολογικών δεδομένων και στοιχείων που συνέλεξε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, προέκυψαν τα ακόλουθα:
α) Δράστες την 21-12-2005 έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κράνη μοτοσικλετιστών και γάντια, εισήλθαν στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας, κρατώντας στα χέρια τους ο ένας πυροβόλο όπλο- πιστόλι και ο άλλος πολεμικό τυφέκιο πιθανόν Kalashnikof, με τα οποία αφού ακινητοποίησαν υπαλλήλους και πελάτες, αφαίρεσαν από ταμείο το χρηματικό ποσό των σαράντα χιλιάδων 40.000 ευρώ και διέφυγαν πεζοί από παρακείμενη πάροδο τραπέζης προς άγνωστη κατεύθυνση.
β) Την 24-03-2006 ανωτέρω ημεδαπός 49χρονος έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό του με κράνος μοτοσικλέτας και κρατώντας στα χέρια του ένα πυροβόλο όπλο – πιστόλι, εισήλθε στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας και ακινητοποιώντας υπαλλήλους και πελάτες, αφαίρεσε από ταμείο το χρηματικό ποσό των οχτώ χιλιάδων εννιακοσίων ογδόντα 8.980 ευρώ και διέφυγε με δίκυκλη μοτοσικλέτα, η οποία όπως προέκυψε στην συνέχεια είχε κλαπεί από τα Χανιά.
γ) Την 17-10-2006 ανωτέρω δράστες έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κράνη μοτοσικλετιστών και φορώντας γάντια, εισήλθαν στο υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας, κρατώντας στα χέρια τους ο ένας πυροβόλο όπλο- πιστόλι και ο άλλος πολεμικό τυφέκιο πιθανόν Kalashnikof, με τα οποία αφού ακινητοποίησαν υπαλλήλους και πελάτες, αφαίρεσαν από τρία ταμεία συνολικό χρηματικό ποσό είκοσι χιλιάδων 20.000 ευρώ περίπου. Κατά τη διάρκεια της ληστείας, ο δράστης που έφερε το πιστόλι έρριψε ένα εκφοβιστικό πυροβολισμό, θραύσμα του οποίου τραυμάτισε ελαφρά έναν υπάλληλο της τράπεζας και διέφυγαν με την ίδια δίκυκλη μοτοσικλέτα, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί στην ανωτέρω ληστεία.
δ) Την 11-12-2009 ανωτέρω δράστες φορώντας κράνη και κρατώντας ο ένας πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikof και ο άλλος πιστόλι, αφού έθραυσαν με βαριοπούλα τον υαλοπίνακα προθάλαμου ασφαλείας του υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας Ρεθύμνου εισήλθαν εντός αυτού και αφού ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους, αφαίρεσαν το ποσό των 14.460 ευρώ και διέφυγαν με δίκυκλες μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού άνευ στοιχείων κυκλοφορίας, προς άγνωστη κατεύθυνση.
Ο 49χρονος δράστης βρίσκεται ήδη έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης, εκτίοντας ποινή κάθειρξης για κακουργηματικές πράξεις.
Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, ενώ ερευνάται η συμμετοχή του, και σε λοιπές ομοειδείς- ανεξιχνίαστες πράξεις στην περιφέρειά μας.
Πλην των παραπάνω ληστειών όμως, ο 49χρονος Χανιώτης είχε διαπράξει με συνεργούς του και άλλες ένοπλες ληστείες στα Χανιά, τις οποίες είχαν εξιχνιάσει οι αστυνομικές αρχές του όμορου νομού το 2011 όταν αστυνομικός Διευθυντής Χανίων ήταν ο Παντελής Μουρτζανός.
Ειδικότερα, είχε διαπράξει:
18 Φεβρουαρίου 2005 : Ένοπλη ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Χανίων στην πλατεία 1866.
10 Απριλίου 2008 : Αιματηρή ένοπλη ληστεία στην Τράπεζα Πειραιώς στην οδό Τζανακάκη.
3 Φεβρουαρίου 2011 : Απόπειρα ληστείας με εκρηκτικό μηχανισμό στην Εθνική Τράπεζα στην Σούδα.
7 Φεβρουαρίου 2011 : Ένοπλη ληστεία σε βάρος χρηματαποστολής από το super market ΙΝΚΑ στην περιοχή των Αγ. Αποστόλων.