Τα χρυσά ευρήματα, ανάμεσα στα οποία υπάρχει μια τιάρα με μορφές ζώων και ένα κεφάλι αλόγου, ένα χρυσό δαχτυλίδι, 44 γυναικείες μορφές και 100 χρυσά κουμπιά, ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε θρακικό τάφο στη Βόρεια Βουλγαρία, στο βουνό Ομουρτάγκ, κοντά στο χωριό Σβεστάρι. Εκτιμάται πως είναι σχεδόν 2.400 ετών και ζύγιζαν 1,5 κιλό.
Οι ερευνητές εντόπισαν τμήματα ενός ξύλινου κιβωτίου που περιείχε απανθρακωμένα οστά και μέσα σε αυτό είχαν τοποθετηθεί τα χρυσά κτερίσματα. Ο θησαυρός ήταν πιθανότατα τυλιγμένος σε χρυσοκέντητο ύφασμα, καθώς εντοπίστηκαν και χρυσές κλωστές. Χρονολογείται στο τέλος του 4ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα προ Χριστού. Βρέθηκε στον μεγαλύτερο από τους 150 αρχαίους τάφους της θρακικής φυλής των Γετών, που είχαν επαφές με τους αρχαίους Έλληνες. Η επικεφαλής της ανασκαφής καθηγήτρια Diana Gergova ανέφερε ότι μάλλον πρόκειται για κατάλοιπα κάποιας τελετουργικής ταφής. Πρόσθεσε ότι η ομάδα ελπίζει να ανακαλύψει στο μέλλον έναν σημαντικό χώρο ταφής, που ίσως σχετίζεται με την ταφή του βασιλιά των Γετών Κοθήλα, έναν από τους πεθερούς του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας.
Σημείωσε δε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα, πρωτόγνωρο για τη Βουλγαρία. Τα ευρήματα θεωρούνται τόσο σημαντικά που ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ κανόνισε να μεταφερθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας, αν και οι ανασκαφείς θα προτιμούσαν να δημιουργηθεί επιτόπιο μουσείο.
Η Gergova ελπίζει ότι ο θησαυρός θα αποτελέσει δέλεαρ για το υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας ώστε να χρηματοδοτήσει πλήρως τις ανασκαφές στη θέση αυτή, που αποτελεί μέρος της νεκρόπολης, όπου βρίσκεται ο τάφος του Σβεστάρι, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.
Εκδήλωση από το Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου: «Μαρία Κάλλας από το τραύμα στην αποθέωση»
Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και...