Χθες έγινε η απονομή των βραβείων Νόμπελ στις οικονομικές επιστήμες από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία. Η απονομή μεταδόθηκε ζωντανά.
Το βραβείο πήραν τρεις οικονομολόγοι: το μισό ο Καναδός Ντέιβιντ Κάρντ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Princeton των Ηνωμένων Πολιτειών και το άλλο μισό του βραβείου μοιράστηκαν ο Αμερικανός Τζόσουα Άνγκριστ με τον Ολλανδοαμερικανό Γκίντο Ίμπενς.
Στεκόμαστε στον πρώτο, τον Ντέιβιντ Κάρντ. Τιμήθηκε με το Νόμπελ «για τις εμπειρικές συνεισφορές του στα οικονομικά της εργασίας». Το έργο του, σύμφωνα με την ακαδημία, έφερε επανάσταση στην εμπειρική έρευνα στις κοινωνικές επιστήμες και βελτίωσε σημαντικά την ικανότητα της ερευνητικής κοινότητας να απαντά σε ερωτήσεις που έχουν μεγάλη σημασία για όλους μας.
Ο νομπελίστας στην ομιλία του έκανε ειδική αναφορά και ευχαρίστησε ένα πρώην φοιτητή του στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, διαπρεπή οικονομολόγο σήμερα, ως τον άνθρωπο ο οποίος επηρέασε το έργο του για το οποίο πήρε το Νόμπελ. Και αυτός είναι ένας Ρεθεμνιώτης της διασποράς.
«Η ιδέα για το έργο μου», είπε, «προέκυψε σε συζητήσεις μου με τον ταλαντούχο προπτυχιακό φοιτητή μου στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, Κωνσταντίνο Αλεξανδράκη που μεγάλωσε στο Μαϊάμι και έγραψε μια εργασία πάνω στη θεματική που δούλευα από το 1990, σχετικά με τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στην αγορά εργασίας».
Ο Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης λοιπόν (φωτο), είναι γιος του διακεκριμένου πανεπιστημιακού Γιώργου Αλεξανδράκη από το Άδελε. Είναι γνωστή η σημαντική ακαδημαϊκή του καριέρα και στην Ελλάδα, εκ των πρωτεργατών της ίδρυσης του πανεπιστημίου Κρήτης και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου επί 25 χρόνια ήταν πρόεδρος του φυσικού τμήματος του πανεπιστημίου Miami Florida USA και αργότερα πρόεδρος της συγκλήτου του ιδίου πανεπιστημίου.
Πριν δυο χρόνια μάθαμε για τον ένα του γιο, τον ταλαντούχο και διακεκριμένο στις ΗΠΑ μουσικό Έρικ Αλεξανδράκη που ήταν υποψήφιος για το βραβείο Γκράμμυ. Χθες μάθαμε και για τον δεύτερο γιο του, τον Κωνσταντίνο, διαπρεπή οικονομολόγο.
Μεγάλη τιμή να τον αναφέρει στην ομιλία του ένας νομπελίστας λέγοντας πως το Νόμπελ που πήρε σε μεγάλο βαθμό τού το οφείλει. Μεγάλη τιμή και για το Ρέθυμνο που ο γόνος ενός σπουδαίου Ρεθεμνιώτη διαπρέπει στις οικονομικές επιστήμες.