Με στόχο την ανάδειξη των ποιοτικών
πλεονεκτημάτων του κρητικού ελαιολάδου που θα συμβάλλει στο να καταστεί το νησί
γαστρονομικός προορισμός πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός
Ελαιολάδου που οργάνωσε η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης .Η
απονομή των βραβείων έγινε σήμερα στο Ρέθυμνο στην διάάρκεια σχετικής εκδήλωσης
παρουσία αρχών, φορέων και παραγωγών του νησιού.
Τη «Χρυσή Ελαία» απέσπασε η εταιρία «Υιοί Εμμ.Πρωτογεράκη»
από την Μεσσαρά Ηρακλείου για την
κορωνεϊκη ποικιλία, την «Αργυρή Ελαία» απέσπασε η εταιρία «Κardia foods”από το Ρέθυμνο για την ποικιλία τσουνάτη
και την «Χάλκινη Ελαία» κέρδισε η εταιρία «Terra creta» από την Σητεία για την κορωνεϊκη
ποικιλία. Ίδιοι ήταν οι νικητές και για τα βιολογικά ελαιόλαδα.
Η κριτική επιτροπή (tasting panel) και
για το 2016 απαρτίστηκε από
καταρτισμένους γευσιγνώστες κι από τις 4 Περιφερειακές Ενότητες του νησιού, με
επικεφαλής εκπρόσωπο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, που διαθέτει τεράστια
εμπειρία σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Η αξιολόγηση των
δειγμάτων πραγματοποιηθηκε στο διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ, Οργανοληπτικό
Εργαστήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης.