Ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, σε συνεργασία με το Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο και τη Βιβλιοθήκη Ρουστίκων «Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης», την ΚΕΔΗΡ, τον Δήμο Ρεθύμνου, την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρουστίκων διοργανώνει την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017 (ώρα 8.00 μ.μ.) στα Ρούστικα μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του ποιητή Τίτου Πατρίκιου, ο οποίος ανήκει στην ίδια γενιά με τον Μανόλη Αναγνωστάκη και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της μεταπολεμικής μας ποίησης.
Στην εκδήλωση του Ομίλου, εκτός από τον ίδιο τον Τίτο Πατρίκιο, θα μιλήσουν για το έργο του:
* Ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, με θέμα «Τίτος Πατρίκιος: από την πολιτική και την Ιστορία στον έρωτα και την ποίηση»
* Ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Ευριπίδης Γαραντούδης, με θέμα «Τίτος Πατρίκιος και Μανόλης Αναγνωστάκης: εκλεκτικές συγγένειες».
Την εκδήλωση θα συντονίζει ο Μιχ. Γ. Μπακογιάννης, επίκουρος καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας του Α.Π.Θ., μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου. Η συμμετοχή του κοινού είναι ελεύθερη.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γιώργου Σταυρουλάκη, των επιχειρήσεων Sentido Pearl Hotels και του Συνεταιρισμού Καταναλωτών (Συν.Κα. Super Markets).
Τίτος Πατρίκιος
Ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής, ο Τίτος Πατρίκιος (γενν. 1928), διαρκώς ενεργός ως πολίτης, ανήκει στην ίδια γενιά με τον Μανόλη Αναγνωστάκη και έχει βιώσει έντονα την πολύπαθη εποχή των «δύσκολων καιρών», της ατομικής και συλλογικής δοκιμασίας. Με αδιάλειπτη και πυκνή παρουσία στα γράμματά μας από το 1943 μέχρι και σήμερα, ο Τίτος Πατρίκιος έχει βραβευτεί για το σύνολο του έργου του με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (1994) και το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2008) και έχει πλέον καταξιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της μεταπολεμικής και της σύγχρονης μας ποίησης, ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Με το έργο του έχουν ασχοληθεί έγκριτοι μελετητές, κριτικοί και πανεπιστημιακοί, όπως ο Δ. Ν. Μαρωνίτης και ο Δημήτρης Ραυτόπουλος, και τα ποιήματά του προσελκύουν εξακολουθητικά το ενδιαφέρον των ηλικιακά νέων αναγνωστών και επιστημόνων.
Πρόγραμμα εκδήλωσης
20:00: Προσέλευση
20:15: Έναρξη, χαιρετισμοί
20:30: Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Κριτικός λογοτεχνίας Τίτος Πατρίκιος: «Από την πολιτική και την Ιστορία στον έρωτα και την ποίηση»
20:50: Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Παν. Αθηνών: «Τίτος Πατρίκιος και Μανόλης Αναγνωστάκης: εκλεκτικές συγγένειες»
21:10: Ο Τίτος Πατρίκιος μιλά για το έργο του
Βιογραφικά ομιλητών
Ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και οικονομικά. Συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά, δημοσιεύοντας λογοτεχνικές κριτικές. Από το 1991 έως και το 2010 εργάστηκε ως κριτικός λογοτεχνίας στην Ελευθεροτυπία και ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας του ενθέτου της «Βιβλιοθήκη».
Τα ειδικότερα ενδιαφέροντά του ως κριτικού επικεντρώνονται στη μεταπολεμική ποίηση και πεζογραφία. Μεταξύ άλλων, έχει εκδώσει τη συλλογή δοκιμίων του «Οδόσημα »(1999) και τη μελέτη του για το έργο του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη (2002). Επίσης, έχει εκδώσει, μαζί με την Ελισάβετ Κοτζιά, την ανθολογία «Σύγχρονοι Έλληνες πεζογράφοι 1974-1990 »(1995) και, μαζί με τον Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, την τετράτομη «Ανθολογία της ελληνικής ποίησης (20ός αιώνας)», (2008-2013).
O Ευριπίδης Γαραντούδης γεννήθηκε στην Kαβάλα. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στο Α.Π.Θ. Από το 1995 μέχρι το 2003 δίδαξε νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από το 2003 διδάσκει στο τμήμα Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., όπου υπηρετεί ως καθηγητής.
Με βάση τις μελέτες και τις συμμετοχές του σε συνέδρια, τα επιστημονικά ενδιαφέροντά του καλύπτουν ευρύτατο φάσμα της νεοελληνικής φιλολογίας (ζητήματα μετρικά, εκδοτικά και ερμηνευτικά, ιδίως της ποίησης του 19ου και του 20ού αιώνα).
Στις πρόσφατες εργασίες του συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι ερμηνευτικές (ανα)θεωρήσεις για το έργο Ελλήνων ποιητών του μεταιχμίου (1880-1930) (2012), οι συγκεντρωτικοί τόμοι μελετημάτων «Από τον μοντερνισμό στη σύγχρονη ποίηση» (2007) και «Ίχνη στην άμμο »(2014), και τα κείμενα που εξετάζουν προβλήματα έκδοσης λογοτεχνικών κειμένων και την ποιητική του Παλαμά (2016, και τα δύο). Πολύ πρόσφατα, εκδόθηκε και η ανθολογία ποιητικών κειμένων με τίτλο «Η ελληνική ποίηση τον εικοστό αιώνα. Επίτομη ανθολογία» (2016). Το 2015 εξέδωσε το τρίτο ποιητικό του βιβλίο « Τα σύνεργα».
Ο Μιχ. Γ. Μπακογιάννης γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στο Α.Π.Θ.
Εργάστηκε ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από τον Φεβρουάριο του 2011 υπηρετεί στο τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ., σήμερα ως επίκουρος καθηγητής.
Έχει εκδώσει πέντε βιβλία, δύο από τα οποία αφορούν το περιοδικό του Μανόλη Αναγνωστάκη Κριτική (1959-1961)· το πιο πρόσφατο βιβλίο του (σε συνεργασία με την Έλλη Φιλοκύπρου): «Μοιράζοντας τα δύσκολά σου όνειρα» -Η ποιητική φωνή του Κλείτου Κύρου (2017). Έχει πάρει μέρος σε Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά φιλολογικά περιοδικά για ζητήματα της μεταπολεμικής, κυρίως, λογοτεχνίας.