Μια μοναδική εκδήλωση σκέψης, προβληματισμού, ενημέρωσης αλλά και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών «ΣΥΝΠΟΛΙΣ». Διότι αυτή τη μορφή είχε η βραδιά βιβλίου που έγινε στην καφετέρια «Haagen dazs». Συζήτηση γενικότερα για το βιβλίο και ταυτόχρονα προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για τις ανάγκες των προσφύγων.
Τρεις νέοι Ρεθυμνιώτες συγγραφείς και μέλη του «ΣΥΝΠΟΛΙΣ» και οι ίδιοι, Γιάννης Μποτονάκης, Νίκος Πολιουδάκης και Μάρκος Σελλιανάκης ανέλαβαν το δύσκολο έργο της προσωπικής τοποθέτησης μέσω των δημιουργιών τους και την κατάθεση των απόψεων τους στο κοινό μέσω αλληλοερωτήσεων αλλά και τοποθετήσεων. Σαν αποτέλεσμα το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι τη δομή της σκέψης των νεαρών λογοτεχνών που με τις εύστοχες αλλά και περιεκτικές αναλύσεις τους για πολλά επίκαιρα και καθημερινά θέματα κράτησαν το ενδιαφέρον του κοινού αναλλοίωτο αποζημιώνοντας στο έπακρο αυτούς που διάλεξαν να βρεθούν στην εκδήλωση. Το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Ρεθύμνου, πατέρας Νικόλαος Νικηφόρος, οι οποίοι στον χαιρετισμό τους αγκάλιασαν τις ενέργειες του «ΣΥΝΠΟΛΙΣ» και υπογράμμισαν την ευεργετική δράση που έχει ο συγκεκριμένος οργανισμός στην τοπική κοινωνία μέσω των δράσεων του.
Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα ο «ΣΥΝΠΟΛΙΣ» θα πραγματοποιήσει άλλη μία εκδήλωση αγάπης και προσφοράς. Σε συνεργασία με τον μουσικοχορευτικό σύλλογο «Ντελίνα» θα ψυχαγωγήσουν τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας στο Γηροκομείο Ρεθύμνου.
Β. Μπεμπής: «Στόχος μας είναι η δημιουργία έκθεσης βιβλίου στο Ρέθυμνο»
Στην επιτακτική ανάγκη δημιουργίας έκθεσης βιβλίου «στην πόλη των τεχνών και των γραμμάτων» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του «ΣΥΝΠΟΛΙΣ», Βαγγέλης Μπεμπής ενώ με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση, δήλωσε στα «Ρ.Ν.» τα εξής: «Μέσα στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του «ΣΥΝΠΟΛΙΣ» σκεφτήκαμε να κάνουμε μια βραδιά βιβλίου, η οποία έχει δυο χαρακτηριστικά, αρχικά να αναδείξουμε το βιβλίο εδώ στο Ρέθυμνο και τους νέους συγγραφείς αλλά ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσουμε, να ενημερώσουμε αλλά και να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας τους πρόσφυγες που έχουν τεράστια ανάγκη αυτή τη στιγμή. Με αφορμή την αποψινή εκδήλωση θα πρέπει να επικοινωνήσουμε το γεγονός ότι ένας από τους βασικούς στόχους του «ΣΥΝΠΟΛΙΣ» είναι η προώθηση του βιβλίου στην «πόλη των γραμμάτων και των τεχνών» το Ρέθυμνο. Σαν αποτέλεσμα η αποψινή βραδιά είναι το εφαλτήριο καθώς έχουμε προτείνει από πλευράς μας να αποκτήσει η πόλη τη δική της έκθεση βιβλίου, σ’ αυτή την προσπάθεια μας θα πρέπει και οι συμπολίτες μας αλλά και οι τοπικοί φορείς να σταθούν αρωγοί».
Τα μήνυμα τους μέσω των λογοτεχνικών τους πονημάτων πέρασαν οι τρεις συγγραφείς
Οι τρεις συγγραφείς στις δηλώσεις τους στάθηκαν στη αναγκαιότητα για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες αλλά και στην εξαιρετική σημασία που έχουν εκδηλώσεις σαν αυτή για το Ρέθυμνο και την ανάδειξη του βιβλίου στην πόλη.
Χαρακτηριστικά ο ποιητής Γιάννης Μποτονάκης που έχει γράψει την ποιητική συλλογή με τίτλο «Το ημερολόγιο ενός μίμου» με αφορμή την εκδήλωση δήλωσε τα εξής: «Η βραδιά κύλησε πολύ όμορφα, ήρθε αρκετός κόσμος και ελπίζω να πέρασε καλά και ο κόσμος καθώς βλέπουμε και από τη σημερινή εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στο μεγάλο δράμα που ζουν οι πρόσφυγες, αλλά και από άλλες εκδηλώσεις ότι οι Ρεθυμνιώτες έχουν αγκαλιάσει τον «ΣΥΝΠΟΛΙΣ» και τη δράση του, ενώ η στάση των συμπολιτών μας είναι πραγματικά συγκινητική».
Αναφορικά με την ευρύτερη θέση της ποιητικής του έμπνευσης αλλά και τα ερείσματα που δίνουν τέτοιες βραδιές βιβλίου στους ακροατές ο Γιάννης Μποτονάκης σημείωσε τα εξής: «Η έμπνευση για τη δημιουργία ενός ποιήματος έρχεται σε πρώτο χρόνο μέσα από την καθημερινότητα, ενώ σε δεύτερο χρόνο ένα προσωπικό ή και κοινωνικό πρόβλημα μπορεί να γίνει η σπίθα για τη δημιουργία, καθώς για πολλούς ανθρώπους συμπεριλαμβανομένου και εμένα η έκφραση στο χαρτί είναι πιο οικεία και πιο εύκολη. Παράλληλα οι στιγμές μεγάλης χαράς και ενθουσιασμού αλλά και αυτές απόλυτης λύπης, είναι ενδεχομένως και το εφαλτήριο για ένα στίχο και για ένα ποίημα, καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία είναι και μια μορφή προσωπικής κάθαρσης, αφού βάζοντας τις σκέψεις στη σειρά διαχειρίζεσαι το συναίσθημα και επέρχεται ξανά η ψυχική αλλά και η συναισθηματική ισορροπία. Παράλληλα θα πρέπει να επισημάνουμε την εξαιρετική σημασία που έχουν βραδιές σαν την αποψινή καθώς υπάρχει αρκετός κόσμος και στο Ρέθυμνο και αρκετά νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την ποίηση ως μέσω εξωτερίκευσης, αλλά διστάζουν στο κομμάτι της έκθεσης που έχει η αποτύπωση των σκέψεων στο χαρτί καθώς ανοίγει ο καθένας τα παράθυρα της ψυχής τους. Σαν αποτέλεσμα και εγώ προσωπικά αλλά και οι υπόλοιποι συγγραφείς θέλουμε να περάσουμε και αυτό το μήνυμα απόψε και να δώσουμε θάρρος στον κάθε επίδοξο συγγραφέα και ποιητή να καταθέσει στο χαρτί την ψυχή και τις σκέψεις του».
Ο Νίκος Πολιουδάκης συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Πάντα εκεί…μαγικό» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» σχετικά με την εκδήλωση: «Ουσιαστικά στην αποψινή εκδήλωση είχαμε το «τερπνόν μετά του ωφελίμου», από τη μια δηλαδή και για εμάς τους συγγραφείς που είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε το έργο μας για μια ακόμη φορά στο Ρεθυμνιώτικο κοινό αλλά και για τους ευγενείς σκοπούς που έχει η εκδήλωση για την αρωγή και τη στήριξη στους πρόσφυγες. Αν μπορεί κάποιος να προσφέρει με λίγα χρήματα ή όπως μπορεί ο καθένας να προσφέρει θα είναι ζωτικής σημασίας για το έργο των ανθρώπων που ασχολούνται και θέλουν να βοηθήσουν τη συγκεκριμένη ευπαθή ομάδα που έχει τόσο πολύ την ανάγκη μας. Όσον αφορά στην αποψινή βραδιά από την πλευρά μας απολαύαμε την αλληλεπίδραση με τον κόσμο γιατί επικοινωνήσαμε και το δικό μας μήνυμα καλύτερα με αυτόν τον τρόπο. Παράλληλα θα πρέπει να σημειώσουμε και την εξαιρετική σημασία που έχει ο σύλλογος «ΣΥΝΠΟΛΙΣ» υπό την αιγίδα του οποίου διοργανώθηκε η αποψινή εκδήλωση και τις δράσεις τις οποίες πραγματοποιεί συχνά με άμεσο στόχο τη στήριξη και την κοινωνική ενημέρωση και δράση».
Αναφορικά με το έργο του ο Νίκος Πολιουδάκης δήλωσε τα εξής: «Το βιβλίο είναι ουσιαστικά ένα βιωματικό έργο στο οποίο κινείται ένας πιο ελεύθερος λόγος στην εξιστόρηση της υπόθεσης. Ενώ παράλληλα θεωρώ πως η συγκεκριμένη κίνηση και η πράξη δίνει στο βιβλίο μια πιο αληθινή έκφραση και το κάνει πιο άμεσο για τον αναγνώστη. Παράλληλα πιστεύω και εγώ από την πλευρά μου ότι το γράψιμο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο είναι ένας μηχανισμός απελευθέρωσης από την προσωπική εσωστρέφεια που έχει ο καθένας ξεχωριστά, γι’ αυτό τον λόγο θεωρώ και λόγω των δύσκολων εποχών που ζούμε ενδεχομένως και εμείς οι ίδιοι ορισμένες φορές να δημιουργούμε, ενδεχομένως και άθελα μας μια υπέρμετρη καταπίεση στον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι μεγάλο προσωπικό κέρδος η εξωτερίκευση μέσω της συγγραφής».
Ο Μάρκος Σελλιανάκης συγγραφέας των βιβλίων «Εντροπία» αλλά και «Η ιστορία ενός Αγγέλου» δήλωσε με αφορμή την εκδήλωση στα «Ρ.Ν.»: «Η ουσία της αποψινής φιλανθρωπικής εκδήλωσης ήταν η προσφορά στους συνανθρώπους μας, τους πρόσφυγες, που υποφέρουν καθημερινά. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη συμμετοχή των συμπολιτών μας που ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική καθώς ειπώθηκαν πράγματα που νομίζω πως ο καθένας που βρίσκεται απόψε εδώ αποκόμισε και κάτι. Βραδιές σαν την αποψινή δεν περισσεύουν αλλά ούτε περιττεύουν καθώς, αρκετές φορές ακούμε για λογοτεχνία και νομίζουμε ότι είναι κάτι ξένο και μακριά από εμάς, αυτό όμως δεν ισχύει καθώς η λογοτεχνία είναι κομμάτι της ζωής του καθένα μας. Άρα αυτό που συμβαίνει με την αποψινή βραδιά βιβλίου έχει διπλή ανάγνωση καθώς και εμείς επικοινωνήσαμε με το κοινό παρουσιάζοντας το λογοτεχνικό μας έργο ενώ ταυτόχρονα και ο σκοπός ήταν ιερός. Παράλληλα θα πρέπει να υπογραμμίσουμε την ανάγκη που έχει ο άνθρωπος να έχει συντροφιά του τη λογοτεχνία, καθώς είναι ο πλέον άμεσος τρόπος για να ξεφύγει από το καθημερινό και το κοινότυπο. Σήμερα στις δύσκολες εποχές που ζούμε και βιώνουμε όλοι, πρέπει να προωθηθούν τέτοιες ενέργειες και εκδηλώσεις και με την αρωγή της πολιτείας, καθώς η γενιά μας, η νεότερη γενιά που είναι προβληματισμένη αλλά και ζαλισμένη από το χτύπημα της κρίσης πρέπει να βγει μπροστά να πατήσει στα πόδια της και να διεκδικήσει το καλύτερο για το αύριο, ενώ η λογοτεχνία ενδεχομένως να είναι το εισιτήριο για τον συγκεκριμένο δρόμο».
Σχετικά με το δικό του έργο είπε: «Βασικό κομμάτι στο δικό μου έργο είναι η κοινωνική κριτική και οι κοινωνικοί προβληματισμοί, η θεματολογία των βιβλίων μου περιστρέφεται γύρω από αυτούς τους δυο βασικούς άξονες. Από μικρός που ξεκίνησα να γράφω τα διηγήματα μου, στόχος μου ήταν και παραμένει η αυτούσια αποτύπωση σκέψεων και προβληματισμών μέσω των διηγημάτων, ενώ πάντα θεωρώ ότι στο τέλος θα πάνε όλα καλά και ταυτόχρονα πιστεύω απόλυτα στην ανθρώπινη δράση και παρέμβαση».
Γ. Μαρινάκης: «Ο «ΣΥΝΠΟΛΙΣ» συνεχώς μάς εκπλήσσει ευχάριστα»
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης που βρέθηκε στην εκδήλωση δήλωσε στα «Ρ.Ν.»: «Είναι ένα εξαιρετικό γεγονός να συναντιούνται τρεις νέοι Ρεθυμνιώτες συγγραφείς για ένα ιερό σκοπό, υπό την αιγίδα ενός σωματείου που προσφέρει στον εθελοντισμό και στην κοινωνική συνοχή πάρα πολλά πράγματα εδώ και αρκετό καιρό. Είναι εξαιρετική η ιδέα που σκέφτηκαν για να στηρίξουν τα προσφυγόπουλα ενώ δείχνει την μεγάλη αλληλεγγύη του Έλληνα που βοηθά τον πλησίον του, ιδίως αυτές τις ιερές μέρες, και νομίζω ότι όλοι έχουμε γονατίσει από το δράμα αυτών των ανθρώπων που ξεριζώνονται, πνίγονται για να ξεφύγουν από τον εφιάλτη του πολέμου. Χαίρομαι λοιπόν που αυτοί οι εξαιρετικοί νέοι συγγραφείς καταθέτουν και το ταλέντο τους αλλά και τη συνεισφορά τους σε αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια που αποδεικνύει περίτρανα της αρετές του λαού μας. Ο «ΣΥΝΠΟΛΙΣ» πάντα μας εκπλήσσει ευχάριστα, το έκανε και φέτος και δεν θα μπορούσαμε να μην δώσουμε το «παρών» σ’ αυτή εδώ τη συνεύρεση και εύχομαι να λιγοστέψουν οι λόγοι που να αισθανόμαστε την ανάγκη να σκεφτόμαστε τόσο έντονα τον πλησίον μας. Ελπίζω σύντομα να είμαστε όλοι σε ένα καλύτερο περιβάλλον, με περισσότερη ειρήνη, γαλήνη και ασφάλεια».