Οι σκισμένες σακούλες με τα απορρίμματα να ξεχειλίζουν σε κάθε γωνιά του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου αποτελούν αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού από τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες της παλιάς πόλης, που αντικρίζουν δίπλα στις απαγορευτικές για τη ρίψη απορριμμάτων πινακίδες σωρούς σκουπιδιών.
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Υπηρεσίας Καθαριότητας σε κατοίκους και επιχειρηματίες να μην βγάζουν
τα απορρίμματα παρά τις ώρες που έχουν οριστεί για να γίνεται η αποκομιδή χωρίς να επιβαρύνεται η πόλη, δεν υπήρξε συμμόρφωση.
Για τον λόγο αυτό για τους επόμενους δύο μήνες από τις 6:00 το απόγευμα μέχρι και τις 10:00 το βράδυ επιστρατεύτηκε το απορριμματοφόρο του εργολάβου, το οποίο θα κάνει συστηματικά αποκομιδή απορριμμάτων, προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα μεγάλο θέμα, που δεν συνάδει με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της γραφικής παλιάς πόλης: «Γενικότερα, υπάρχει ένα θέμα όσον αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων στη Παλιά Πόλη.
Θεωρώ ότι φέτος είχαμε μία τουριστική σεζόν αρκετά επιβαρυμένη όσον αφορά τα απορρίμματα, λόγω του ότι είχαμε τουλάχιστον 20% περισσότερους επισκέπτες, με αποτέλεσμα και εμείς σαν υπηρεσία να κάνουμε έναν έξτρα προγραμματισμό όσον αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων, για να έχουμε καλύτερη εικόνα στην πόλη.
Εντοπίσαμε ένα πρόβλημα στην οδό Μελισσινού από κάποιους επιχειρηματίες, επαγγελματίες των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής που εναπόθεταν τα απορρίμματά τους και εξακολουθούν να τα εναποθέτουν σε κάποια σημεία, που αυτοί είχαν οι ίδιοι ορίσει και σχεδιάσει επειδή τους βόλευε εκεί. Επειδή μέσα στη τουριστική σεζόν και μέσα στην αιχμή της δουλειάς είναι πολύ δύσκολο να γίνονται παρεμβάσεις προγραμματισμού και παρεμβάσεις οι οποίες θα φέρουν άμεσα αποτέλεσμα επιλέξαμε να κάνουμε συγκεκριμένα στην οδό Μελισσινού μία παρέμβαση συμπληρωματική. Τοποθετήσαμε ένα αμαξίδιο από τον εργολάβο, το οποίο θα κινείται δορυφορικά δηλαδή θα περνάει από το σημείο θα παίρνει τα απορρίμματα θα πηγαίνει να ξεφορτώνει, θα ξαναγυρίζει από το ίδιο σημείο να ξαναφορτώνει, δηλαδή από 6:00 το απόγευμα μέχρι 10:00 το βράδυ» ανέφερε σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας Τάσος Συριανόγλου.
Ατομικοί κάδοι για τους επιχειρηματίες
Παράλληλα, η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου προγραμματίζει στο τέλος της τουριστικής περιόδου συνάντηση με τους επιχειρηματίες του ιστορικού κέντρου, προκειμένου να βρεθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα της δυσωδίας που επικρατεί στην παλιά πόλη, καθώς τα φρεάτια γίνονται αποδέκτες λαδιών και άλλων υγρών αποβλήτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αποπνικτική. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι και οι επαγγελματίες εστίασης που σε αρκετές περιπτώσεις εγκαταλείπουν τα σκουπίδια τους έξω από τα καταστήματά τους ή σε παρακείμενους δρόμους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες και την αποπνικτική και αποκρουστική εικόνα που παρουσιάζει η πόλη.
Σε μια προσπάθεια συμμαζέματος και νοικοκυρέματος του ιστορικού κέντρου της πόλης η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνου θα ξεκινήσει αυτές τις ημέρες μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών του κλάδου, προκειμένου να τηρούν τις βασικές αρχές για την καθαριότητα της παλιάς πόλης, όπου δραστηριοποιούνται και να αποφευχθούν στο μέλλον εικόνες που προσβάλλουν την αισθητική και τον πολιτισμό μας.
«Θα προσπαθήσουμε να βρούμε κοινή συνισταμένη και κοινή λύση με τους επιχειρηματίες, ούτως ώστε από τη νέα τουριστική σεζόν, να μην έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα όσο κόσμο και επισκέπτες να έχουμε στη πόλη μας. Όσον αφορά τα λίπη, τα οποία οδηγούνται στα φρεάτια των δρόμων, τα οποία φρεάτια προορίζονται για να μαζεύουν τα νερά της βροχής κι όχι για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν από την Υγειονομική Υπηρεσία οι έλεγχοι, για το κατά πόσον τα καταστήματα έχουν λιποσυλλέκτες και σε τι κατάσταση βρίσκονται, ούτως ώστε να μαζεύονται τα λίπη και να μην οδηγούνται στα φρεάτια των δρόμων που κατ’ επέκταση δημιουργούν προβλήματα. Όσον αφορά τους ατομικούς κάδους αποκομιδής απορριμμάτων από τα καταστήματα είναι στο προγραμματισμό μας και μέσα στο χειμώνα θα ενημερώσουμε τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής για το κάδο που πρέπει να έχει η κάθε επιχείρηση και θα πρέπει να φέρει την ταυτότητα και το όνομα της κάθε επιχείρησης. Θα γίνεται η αποκομιδή και μετά ο κάδος θα τοποθετείται πάλι σε ιδιόκτητο χώρο του επιχειρηματία και σε καμία περίπτωση σε κοινόχρηστο χώρο».