Θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο «Ερμής» στον Άγιο
Νικόλαο. Το τριήμερο 9, 10 και 11/11 θα περιλαμβάνει, εκτός από τον
κυρίως διαγωνισμό μαγειρικής της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας, και
άλλες κατηγορίες διαγωνισμών γαστρονομίας, παρασκευές καινοτόμων
συνταγών με παραδοσιακά κρητικά προϊόντα, ανάλογα τις συμμετοχές των
συλλόγων, καθώς και άλλων φορέων ή και μεμονωμένων πολιτών που θα πάρουν
μέρος.
Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει με ομιλίες και παρουσίαση Λασιθιώτικων
προϊόντων όπως σουμάδα, εφτάζυμο, κρασί, μέλι και λάδι από τοπικούς
παραγωγούς-μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου. Επίσης θα υπάρχουν
σε διάφορους χώρους του ξενοδοχείου παράλληλες εκδηλώσεις όπως Έκθεση
Τροφίμων και Ποτών.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής με
συμμετοχή τοπικών παραγόντων προκειμένου να αναδειχθεί η τοπική αγορά
και να προβληθούν τα πλεονεκτήματα των προϊόντων του νομού Λασιθίου.
Επίσης, θα υπάρχουν ομιλίες και παρουσιάσεις με θέμα πάντα την κρητική
διατροφή, ζωντανή τυροκόμηση κ.α.
Στόχος της 5ης Γαστρονομικής Συνάντησης Κρητικής Παραδοσιακής
Μαγειρικής στον Άγιο Νικόλαο είναι η ανάδειξη των τοπικών
χαρακτηριστικών της κρητικής μαγειρικής, καθώς και η προώθηση προϊόντων
του πρωτογενή τομέα, λάδι, κρασί, κρητικό τυρί, ζυμαρικά, κρέας,
ψωμί-παξιμάδι, αρωματικά φυτά, σταφίδα, μέλι, κηπευτικά, φρούτα κ.α.
Επίσης, θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά όσων επιθυμούν να συμμετέχουν στον
διαγωνισμό από Ηράκλειο-Άγιο Νικόλαο και με επιστροφή κάθε ημέρα.