Το τριήμερο των εκδηλώσεων περιελάμβανε εκτός από τον κυρίως διαγωνισμό μαγειρικής της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας, και άλλες κατηγορίες διαγωνισμών γαστρονομίας, παρασκευές καινοτόμων συνταγών με παραδοσιακά κρητικά προϊόντα, ανάλογα τις συμμετοχές των συλλόγων καθώς και άλλων φορέων ή και μεμονωμένων πολιτών που πήραν μέρος.
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης άνοιξε τις εργασίες της συνάντησης καλωσορίζοντας τον πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης κ. Αγάλου Ευάγγελο, καθώς και τα μέλη δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές, συντελεστές και υποστηρικτές αυτής της τόσο σημαντικής προσπάθειας που γίνεται για τον τόπο μας.
Ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε μεταξύ άλλων: «Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του τόπου μας και γενικότερα του κρητικού τουρισμού είναι η κρητική διατροφή και η αναμφισβήτητη διατροφική της αξία. Η διατροφή μας, εκφράζει τον τρόπο ζωής, την παράδοση, τον πολιτισμό του λαού μας. Είναι άρρηκτα δεμένη με τη φύση, το περιβάλλον και την παραγωγή του τόπου μας. Στηρίζεται όμως περισσότερο από όλα στην αγάπη και τη φροντίδα του κρητικού, που μετουσιώνονται στην υψηλή αξία της φιλοξενίας. Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στον Άγιο Νικόλαο την 5η Γαστρονομική Συνάντηση Κρητικής Παραδοσιακής Μαγειρικής που έρχεται να αναδείξει αυτή την αξία του πολιτισμού μας, την κρητική διατροφή και τη σημασία της στη διαβίωση, στην οικονομία και στον τουρισμό…»
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης κ. Αγάλου Ευάγγελος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων και Γενικός Διευθυντής της IBEROSTAR Hermes Hotel κ. Πελεκανάκης Γιώργος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Χαριτάκης Θωμάς και η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού και Δημοτικός Σύμβουλος κυρία Καφετζάκη Μαρία. Παραβρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής της ΔΑΕΑΝ κ. Πεπόνης Μανόλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου κ. Μανόλης Κλώντζας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγίου Νικολάου.
Ο Διαγωνισμός ξεκίνησε με ομιλίες και παρουσιάσεις Λασιθιώτικων προϊόντων όπως Σουμάδα, εφτάζυμο, κρασί, μέλι και λάδι από τοπικούς παραγωγούς και μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρούστα παρουσίασε «Σκιουφιχτά μακαρόνια» και «Ομαθιές».
Στο διαγωνισμό της Κρητικής Μαγειρικής της Παρασκευής συμμετείχαν μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, επαγγελματίες της περιοχής, Μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών Σχολών. Τις εντυπώσεις των επισκεπτών κέρδισε η Έκθεση Τροφίμων και Ποτών, η οποία περιελάμβανε παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής με συμμετοχή τοπικών παραγόντων, προκειμένου να αναδειχθεί η τοπική αγορά και να προβληθούν τα πλεονεκτήματα των προϊόντων του νομού Λασιθίου.
Στόχος της 5ης Γαστρονομικής Συνάντησης Κρητικής Παραδοσιακής Μαγειρικής στον Άγιο Νικόλαο, ήταν η ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών της Κρητικής Μαγειρικής, καθώς και η προώθηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, λάδι, κρασί, κρητικό τυρί, ζυμαρικά, κρέας, ψωμί-παξιμάδι, αρωματικά φυτά, σταφίδα, μέλι, κηπευτικά, φρούτα κ.ά.
Η 5η Γαστρονομική Συνάντηση Κρητικής Παραδοσιακής Μαγειρικής διοργανώθηκε από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων και υποστηρίχθηκε από τον Δήμο Αγίου Νικολάου, το Εμπορικό Επιμελητήριο Λασιθίου, την Περιφέρεια Κρήτης, τη ΔΑΕΑΝ, τον ΠΑΟΔΑΝ, την IBEROSTAR καθώς και άλλων τοπικών παραγόντων, φορέων εστίασης και τουρισμού, πολιτιστικών συλλόγων κ.ά
Στο μεταξύ, δυναμικό «παρών» έδωσε η σχολή μαγειρικής Kappa Studies στους διαγωνισμούς που διαδραματίστηκαν στα πλαίσια της 5ης Γαστρονομικής Συνάντησης Κρητικής Παραδοσιακής Μαγειρικής. Με δέκα συμμετοχές οι σπουδαστές της σχολής Kappa Studies απέσπασαν εννέα μετάλλια και αρκετές διακρίσεις σε διάφορες κατηγορίες των διαγωνισμών που έλαβαν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της τριήμερης εκδήλωσης. Σύμφωνα με όσα είπαν οι ίδιοι οι διαγωνιζόμενοι, αυτό που τους παρακίνησε να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και να διακριθούν είναι το μεράκι για τη μαγειρική καθώς και η αγάπη για την αυθεντικότητα της κρητικής κουζίνας.
Συνολικά διακρίθηκαν: Παναγιώτης Πατσουράκης Χρυσό Μετάλλιο στην κατηγορία Χοιρινό, Αργυρώ Κωλετάκη Χρυσό Μετάλλιο στην κατηγορία Όσπρια, Γιώργος Σημαιάκης Ασημένιο Μετάλλιο στην κατηγορία Αρνί, Δανελάκης Μανόλης Ασημένιο Μετάλλιο στην κατηγορία Χοιρινό, Ευρυδίκη Αγγελοπούλου Ασημένιο Μετάλλιο στην κατηγορία Σφουγγάτο, Μαρίνος Κουσουνής Χάλκινο Μετάλλιο στην κατηγορία Σφουγγάτο και Χάλκινο στην Κατηγορία Χοιρινό, Γιώργος Οικονομάκης Χάλκινο Μετάλλιο στην κατηγορία Χοιρινό, Ελευθερία Γρέβελη, Χάλκινο Μετάλλιο στην κατηγορία Όσπρια.
Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου την Τετάρτη 20/11/24 επισκέφτηκε την Έκθεση Pro Femina που παρουσιάζεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης....