Κύριε Διευθυντά,
Κατά καιρούς ακούμε ή διαβάζουμε για τις γερμανικές επανορθώσεις και για την επιστροφή του κατοχικού δανείου. Άποψή μου όμως είναι ότι πρέπει να γίνεται μνεία και για διάφορες ακόμα οικονομικές οφειλές που δεν αναφέρονται στις διεκδικήσεις:
α) Μετά την κατάληψη πολλών Ελληνικών πόλεων από τα γερμανικά στρατεύματα οι στρατιώτες είχαν το «ελεύθερο» να προβαίνουν σε κάθε είδους λεηλασίες σε καταστήματα και σπίτια. Αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όταν οι γερμανοί κατέλαβαν το Ρέθυμνο, επί 15 ημέρες λεηλατούσαν καταστήματα και σπίτια. Ο παππούς μου Ευάγγελος Σπανδάγος εκδότης της εφημερίδας «Ο Αγών» και ιδιοκτήτης καταστήματος ειδών δώρων πολυτελείας, είχε την ατυχία να δει το χρηματοκιβώτιο της επιχείρησής του σπασμένο με «βαριοπούλες». Τα χρυσαφικά και τα χρυσά νομίσματα τα μοιράστηκαν οι πολιτισμένοι γερμανοί αλεξιπτωτιστές που «κοπίασαν» για το άνοιγμα του χρηματοκιβωτίου.
β) Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, γερμανοί αρχαιολόγοι έκαναν σ’ όλη τη χώρα αρχαιολογικές ανασκαφές και τα πολύτιμα ευρήματα τα έστελναν στη γερμανία. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι ο γερμανός στρατηγός Ρίνγκελ έδωσε διαταγή να γίνουν αρχαιολογικές ανασκαφές στην Κνωσό. Τα ευρήματα, τέσσερα κιβώτια με σπάνιες αρχαιότητες ανυπολόγιστης αξίας, τα έστειλε στη γερμανία.
γ) Κατά το έτος 1944 γερμανοί στρατιώτες, λίγο πριν τη συνθηκολόγηση της γερμανίας, λεηλάτησαν από κάθε είδους τρόφιμα όλα σχεδόν τα χωριά της Επαρχίας Αμαρίου του Νομού Ρεθύμνης, με σκοπό να τα μεταφέρουν στη χώρα τους.
Με εκτίμηση
Ευάγγελος Σπανδάγος, μαθηματικός – συγγραφέας
Αθήνα
Υ.Γ. γερμανία και όχι Γερμανία.