Αυτές τις μέρες στο Ρέθυμνο φιλοξενούνται από ισάριθμες οικογένειες Ρεθεμνιωτών 13 μαθητές και οι δύο συνοδοί καθηγητές τους από το Γυμνάσιο-Λύκειο της περιοχής Ρόζενχαϊμ, που βρίσκεται κοντά στο Μόναχο, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του γερμανικού σχολείου με το 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου.
Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 2006 και υποστηρίζεται θερμά και από τις δυο πλευρές με ανταλλαγές επισκέψεων και φιλοξενίες στα σπίτια των οικογενειών κάθε χρόνο, ώστε οι μαθητές πέραν των φιλικών δεσμών που έχουν καλλιεργήσει μεταξύ τους, να γνωρίζουν ουσιαστικά τον τόπο που επισκέπτονται, το εκπαιδευτικό σύστημα που ισχύει σε κάθε χώρα αλλά και τις συνήθειες, την κουλτούρα και τον Πολιτισμό των δύο λαών.
Ο κ. Γεωργαλής ενημέρωσε τους μαθητές για τη διάρθρωση της ελληνικής εκπαίδευσης, τους μετέφερε το κλίμα που επικρατεί σε κάθε σχολική κοινότητα και πως είναι δομημένο το ελληνικό σχολικό περιβάλλον, τις αρμοδιότητες του Δήμου σε ότι αφορά την εκπαίδευση και τις ενέργειες που κάνει για τη βελτίωσή της και συζήτησε με τους μαθητές, Έλληνες και Γερμανούς για την οικονομική κρίση και πως αυτή επηρεάζει τόσο το χώρο της Παιδείας όσο και τις συνθήκες ζωή γενικότερα.
Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, οι Γερμανοί μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τις υποδομές σε εποπτικά μέσα που διαπίστωσαν ότι διαθέτουν τα σχολεία που επισκέφθηκαν στο Ρέθυμνο, όπως Βιντεοπροβολείς, διαδραστικούς πίνακες κλπ. Ανέφεραν μάλιστα ότι στο δικό τους Γυμνάσιο που αριθμεί 1.000 μαθητές διατίθεται μόνο ένας βιντεοπροβολέας, τον οποίο δανείζεται όποτε χρειάζεται η κάθε τάξη. Ο αντιδήμαρχος Παιδείας τους εξήγησε πως τόσο οι εκπαιδευτικοί και οι Σύλλογοι Γονέων των Σχολείων όσο και ο Δήμος συνεργάζονται και συνδράμουν, η κάθε πλευρά με όσες οικονομικές δυνατότητες διαθέτει, ώστε να εξοπλίζονται τα σχολεία με τα αναγκαία εκπαιδευτικά μέσα μια και η κρατική βοήθεια είναι πολύ περιορισμένη λόγω των εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας.
Στη συνέχεια, η κυρία Ματίνα Αρβανίτη, αρχαιολόγος του Γραφείου Παλιάς Πόλης, ενημέρωσε τους επισκέπτες μαθητές για την ιστορία της πόλης του Ρεθύμνου και τους ξενάγησε στα μνημεία της.
Αργότερα, ο αντιδήμαρχος είχε συνεργασία με εκπροσώπους του 7μελούς Συμβουλίου του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών, που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Ο Σύλλογος, που εγκαινίασε τη λειτουργία του το 2006, αριθμεί σήμερα 250 μέλη και επιδεικνύει αξιόλογη δράση και ειλικρινές ενδιαφέρον για σύσφιξη των σχέσεων με την τοπική κοινωνία.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τον κ. Γεωργαλή, οι εκπρόσωποι των Κυπρίων Φοιτητών του μετέφεραν τους προβληματισμούς τους εστιάζοντας κυρίως στο θέμα της σίτισης των φοιτητών, στο κόστος μεταφοράς τους στην Πανεπιστημιούπολη και την έλλειψη χώρων για να πραγματοποιήσουν τις εκδηλώσεις τους. Παράλληλα, ζήτησαν τη συνδρομή του Δήμου στη διοργάνωση του ετήσιου φεστιβάλ τους, που πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία, το οποίο φέτος προτείνουν να είναι κρητικό-κυπριακό φεστιβάλ.
Ο κ. Γεωργαλής από την πλευρά του, τους ενημέρωσε για τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του Δήμου και δεσμεύτηκε να ενημερώσει τον Δήμαρχο για το περιεχόμενο της συζήτησής τους.
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...