Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Xανίων – Ελαιουργείον συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» παρουσιάζουν την Έκθεση Φωτογραφίας «Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς – Bridging Cultures» της Κατερίνας Καλογεράκη, που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
Η έκθεση «Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς – Bridging Cultures» αποτελεί το πρώτο μέρος, στο πλαίσιο του προγράμματος ΧΑΝΙaRT 2015, μιας τρίπτυχης ανάπτυξης εκθέσεων με κέντρο βάρους το θέμα της μετανάστευσης. Μαζί με την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Καλωσορίσατε! Η Ευρωπαϊκή Φιλοξενία και τα Σύνορά της» και την έκθεση φωτογραφίας «Άγνωστος Προορισμός» που θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον, θα αναπτύξουν ιδέες και θέσεις για τα αίτια της μετανάστευσης και θα αναζητήσουν τρόπους και μέσα γόνιμης αντιμετώπισής της.
Η Κατερίνα Καλογεράκη γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά από το 1982 ζει στο Λονδίνο. Σπούδασε Φωτογραφία (Bachelors of Arts) στο Πανεπιστήμιο του Westminster στο Λονδίνο, απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Φωτογραφίας (Masters of Arts) στο Πανεπιστήμιο του Westminster. Έχει παρουσιάσει το φωτογραφικό της έργο σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Οι πιο σημαντικές πρόσφατες εκθέσεις της πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κύπρο, στην Κρήτη, στην Ελβετία, στην Γερμανία, στην Γαλλία κλπ. Για το φωτογραφικό της έργο έχει λάβει βραβεία και επιχορηγήσεις από Βρετανικούς και Ελληνoβρετανικούς οργανισμούς όπως το Millenium Awards Commission, την Ελληνική Εταιρεία του Λονδίνου, τον Οργανισμό Λεβέντη, το Islington Arts & Ertertainments και το Barnet Arts & Entertenments. Φωτογραφίες της βρίσκονται σε Μουσεία της Ευρώπης και σε ιδιωτικές συλλογές. Σήμερα διδάσκει φωτογραφία στο Λονδίνο και εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας φωτογράφος στη Μ. Βρετανία και στην Ελλάδα.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Δρ. Νίκος Παναγιωτόπουλος που μεταξύ άλλων σημειώνει σχετικά:
«Η φωτογραφική εργασία της Κατερίνας Καλογεράκη «Συνηθισμένοι Άνθρωποι – Ordinary People» αφορά ηλικιωμένους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και το πολιτισμικό τους περιβάλλον και να εγκατασταθούν στη Μεγάλη Βρετανία. Η Καλογεράκη ανέλαβε μια συστηματική και ταυτόχρονα διεισδυτική έρευνα, επιλέγοντας τις πολυπολιτισμικές περιοχές Hendon, Golders Green και Peckham στο Βόρειο και Νότιο Λονδίνο, αλλά και τον τόπο της, την Κρήτη. Η εργασία πραγματοποιήθηκε συνειδητά στο μεταίχμιο μεταξύ 20ου και 21ου αιώνα, από το 1999 έως το 2002. Η Καλογεράκη προσέγγισε τους ανθρώπους αυτούς, άκουσε και κατέγραψε τις ιστορίες τους και συνέθεσε στο έργο της την εικόνα και τη σύνοψη της ζωής τους σε ενιαία και λειτουργική μορφή. Το αποτέλεσμα -συστηματική, δύσκολη και χρονοβόρα έρευνα και παράλληλα μορφολογική και σημασιοδοτική ποιότητα- αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση στο εικαστικό πλαίσιο της ελληνικής φωτογραφίας. Ακολουθώντας με συνέπεια την ουμανιστική προσέγγιση που χαρακτηρίζει και το προηγούμενο έργο της («Η Γη του Πατέρα μου», 1987-1999) η Καλογεράκη αντιμετωπίζει το θέμα της με σεβασμό χωρίς να το παραδίδει βορά στο σύγχρονο και ακόρεστο ηδονοβλεπτικό βλέμμα που «ενδιαφέρεται» για τις θρυμματισμένες ζωές των άλλων.
Η ίδια η φωτογράφος εγκατεστημένη στο κατ’ εξοχήν πολυπολιτισμικό Λονδίνο από το 1982, γνώρισε άμεσα τις εμφανείς αλλά και υπόγειες ανισότητες, διακρίσεις και αντιθέσεις. Γνώρισε όμως παράλληλα την αποδοχή της διαφορετικότητας, τη συνύπαρξη, τη δια-πολιτισμική συνέργεια. Η Καλογεράκη, μέλος μιας οικογένειας με ιστορικό μεταναστεύσεων κάθε είδους, όπως και κάθε ελληνική οικογένεια, μέσα στο περιβάλλον αυτό επανακαθόρισε την ταυτότητά της και τη θέση της στον κόσμο. Αυτή η βιωματική πορεία αποτυπώνεται άμεσα στο καλλιτεχνικό της έργο, θεματολογικά, ερευνητικά, εννοιολογικά. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται και αποτελεί ήδη έργο ζωής.
Η έκθεση «Γεφυρώνοντας Πολιτισμούs – Bridging Cultures» αποτελείται από ένα τμήμα της φωτογραφικής σειράς «Συνηθισμένοι Άνθρωποι – Ordinary People» με την προσθήκη αντίστοιχων πορτραίτων Ελλήνων και Ελληνίδων που γεφύρωσαν και μετέφεραν πολιτισμικές αξίες και δομές από τον ένα τόπο της χώρας στον άλλο, αντικατοπτρίζοντας σε μικροκλίμακα την πολιτισμική διάχυση εντός Ελλάδος».
Διάρκεια της έκθεσης έως 31 Μαρτίου 2016. Ώρες λειτουργίας: από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-14:00, Δευτέρα και Πέμπτη 18:00-20:00, Σάββατο 10:00-13:00. Είσοδος Ελεύθερη.