Σε διαδικτυακή τεχνική συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου Strength2Food συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης μέσω της ένωσης AREPO όπου είναι εταίρος. Στόχος της τεχνικής συνάντηση στην οποία συμμετείχαν 73 εκπρόσωποι των εταίρων ήταν να παρουσιάσει και να συζητήσει με τα μέλη της ένωσης AREPO και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τα αποτελέσματα και τις συστάσεις που παρέχονται από το έργο Strength2Food.
Το έργο Strength2Food υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020, συνολικού προϋπολογισμού 6,9 εκατ. € και ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016. Συνολική διάρκεια του έργου είναι πέντε έτη και ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2021. Στόχος του έργου είναι να παρέχει στην ΕΕ και στα κράτη μέλη της συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή της πολιτικής ποιότητας. Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από 13 ευρωπαίους ακαδημαϊκούς εταίρους, 2 ακαδημαϊκούς εταίρους τρίτων χωρών (Ταϊλάνδη και Βιετνάμ), 3 εταίρους επικοινωνίας και κατάρτισης προκειμένου να εξασφαλίσει μια «προσέγγιση πολλαπλών φορέων» που περιλαμβάνει ως εταίρους ένα σύνολο 12 διεθνών και εθνικών ενδιαφερομένων από τα κράτη μέλη και συνδεδεμένες χώρες που συνεισφέρουν ενεργά στο έργο της κοινοπραξίας.
Στο ξεκίνημα της συνάντησης η πρόεδρος της ένωσης AREPO Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη ευχαρίστησε τα μέλη της ένωσης AREPO, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες στην τεχνική συνάντηση με θέμα «Γεωγραφικές Ενδείξεις και δημόσια αγαθά: εμπειρίες και προτάσεις» και τη σημαντική συμβολή τους στην υλοποίηση ενός τέτοιας εμβέλειας και σημαντικότητας έργου για τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ. Η πρόεδρος επεσήμανε ότι: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι τα αποτελέσματα ενός ευρωπαϊκού σχεδίου πρέπει να δοκιμάζονται, να αξιολογούνται και κυρίως να επενδύουν στη χρηστικότητα και τη βιωσιμότητα. Μέσα από τις σημαντικές δράσεις της ένωσης AREPO, έχουμε ένα κοινό προσανατολισμό τη στήριξη και την προάσπιση των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Αυτός ο κοινός προσανατολισμός πρέπει να συνοδεύεται από επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση. Τα αποτελέσματα του έργου Strength2Food που εξειδικεύεται στην αειφορία των προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ είμαι βέβαιη ότι θα συμβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον κοινό μας στόχο και προσανατολισμό».
Την τεχνική συνάντηση συντόνισε η Giulia Scaglioni υπεύθυνη πολιτικής της ένωσης AREPO. Στο θεματικό μέρος ο καθηγητής Matthew Gorton του Πανεπιστημίου του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μάττας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στις προτεινόμενες πολιτικές και ο καθηγητής Filippo Arfini από το Πανεπιστήμιο της Πάρμα αναφέρθηκε στις Γεωγραφικές Ενδείξεις και Δημόσια Αγαθά: Ένας οδηγός στρατηγικής για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και την οικονομική αξία των ΓΕ. Στις ομάδες εργασίας που δημιουργήθηκαν ανά συμμετέχουσα χώρα αναπτύχθηκε διάλογος και απόψεις ανάμεσα στα μέλη της ένωσης AREPO προκειμένου να ληφθούν συμπληρώσουν τις προτεινόμενες πολιτικές.
Από την Περιφέρεια Κρήτης τόσο στην ομάδα εργασίας όσο και στην τεχνική συνάντηση συμμετείχε και ο επιστημονικός υπεύθυνος της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα ένωσης AREPO Χαράλαμπος Πίτερης.