Η Ευρώπη γηράσκει με ταχύτατους ρυθμούς. Τους ίδιους ρυθμούς που αποσυνθέτουν την αλληλεγγύη των γενεών και ανατρέπουν όλες τις αναλογιστικές μελέτες των κοινωνικοασφαλιστικών συστημάτων της τελευταίας δεκαετίας. Αν σ’ αυτό προστεθεί και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος των υπηρεσιών και των τεχνικών του τομέα της Υγείας, μπορεί κανείς να δει μια όχι και τόσο βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής των λαών της και ένα εν δυνάμει πισωγύρισμα των σχεδιασμών, που κατατείνουν στην πολιτική ένωση.
Τα κεντρικά όργανα της Ε.Ε. αντέδρασαν εγκαίρως και ψηφίσθηκε μια σημαντική οδηγία, που ονομάζεται διασυνοριακά δικαιώματα ασθενών. Η ψήφιση της οδηγίας θα ολοκληρωθεί στις εφαρμογές της από την έκδοση επιμέρους εκτελεστικών πράξεων, οι οποίες θα ρυθμίζουν τα κόστη περίθαλψης στις χώρες υποδοχής και την αμοιβαιότητα ασφαλιστικών καλύψεων ανάμεσα στα κράτη μέλη. Είμαι σίγουρος ότι θα επακολουθήσουν και άλλες διορθωτικές οδηγίες στο καυτό αυτό θέμα για την ύπαρξη της Ευρώπης σαν ενιαίο πολιτικοοικονομικό και κοινωνικό σύνολο.
Οι διορθώσεις είναι απαιτούμενες και πρέπει να γίνουν με πολύ προσεκτικές κινήσεις, γιατί εύκολα από τη κινητικότητα των πληθυσμών μέσα στα όρια της Ε.Ε. μπορεί για λόγους υγείας και πρόνοιας να δημιουργηθούν, όπως ήδη απειλείται, «χωματερές ψυχών». Το νέο ευρωκοινοβούλιο έχει πολύ δουλειά μπροστά του σε αυτή την κατεύθυνση.
Ένας άλλος πολιτικός άξονας, που μπορεί θαυμάσια να είναι η εναλλακτική λύση στο εφιαλτικό σενάριο της γήρανσης του πληθυσμού, είναι η περιβόητη πολιτική των περιφερειών. Σε αυτή την πολιτική πέφτουν οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις, για την πολιτική αυτή στηρίζονται οι πληθυσμοί σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας.
Ας δούμε ένα πλάνο στρατηγικής για την γηράσκουσα Ευρώπη από όπου μπορεί να επωφεληθεί πάρα πολύ η χώρα μας. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που κατοικούν στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες για την περίθαλψη και διαμονή τους κοστίζουν υπερβολικά πολύ. Απεναντίας οι χώρες του νότου έχουν πολύ χαμηλότερα κόστη διαβίωσης και περίθαλψης. Εκείνο όμως που πρέπει να ενισχυθεί είναι οι υποδομές υποβοήθησης των ηλικιωμένων σε μια μακροχρόνια κατοίκηση στις χώρες του νότου.
Υπάρχει ήδη σε εξέλιξη ένα τεράστιο τέτοιο πλάνο, όπου οι χώρες του νότου διαγωνίζονται για το ποια θα πάρει το μεγαλύτερο πακέτο τέτοιων στηρίξεων. Στο πλάνο αυτό εμπεριέχεται η ιαματική, η ιατροφαρμακευτική, η επείγουσα αντιμετώπιση όπως και αυτή των συμπεριφορών, πολιτισμικών συνηθειών, ομαδικής και κοινωνικής ψυχολογίας, διατροφικών συνηθειών, ομαδικής και κοινωνικής ψυχολογίας, διατροφικών συνηθειών και η προσαρμογή τους στο υπέροχο μεσογειακό κλίμα.
Για να γίνω αντιληπτός μιλάμε γα μετακίνηση ολόκληρων γηρασκόντων πληθυσμών μακροχρόνιας κατοίκησης στη χώρα μας και όχι μια απλή αύξηση του πληθυσμού σε προνοιακούς τομείς.
Άλλωστε και η βιομηχανία τουρισμού είναι πεπερασμένο σύνολο έχει τα όρια αντοχών της τόσο στις προσαρμογές όσο και στα όρια φιλοξενίας.
Οι Δήμοι μας θα έπρεπε ήδη να έχουν ανοίξει γραφεία όπως έκανε η Malaga, η Las Palmas και άλλοι ευρωπαϊκοί Δήμοι.
Όταν ο Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα σαν πρόταση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου είναι υποψήφιος δήμαρχος, οι άλλοι τον κοιτούσαν αμήχανα.
Πρόκειται για την υλοποίηση μιας στρατηγικής που στέλνει τεράστιο μήνυμα για νέες θέσεις εργασίας στον προνοιακό και όχι μόνο, τομέα. Και εδώ όμως θα πρέπει άμεσα να αναθεωρηθούν τα πλάνα φορολόγησης που είναι δυσθεώρητα αλλά το κυριότερο να γίνουν και να μείνουν σταθερά. Να γνωρίζει ο καθένας πως κινείται.
Η εξισορρόπηση του ιδιωτικού και του δημόσιου φορέα απαιτεί ορθές δομές κράτους και τεράστια αλλαγή αντιλήψεων. Όσο εμείς θα μηρυκάζουμε το δρόμο μας προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, οι άλλοι νότιοι ευρωπαϊκοί λαοί που έχουν και αυτοί λιτότητα, θα κάνουν βήματα μπροστά.
Στο τέλος καλό είναι να δούμε τα δειλά παραδείγματα της πρωτοπόρας Κρήτης αλλά και της Μάνης. Εκεί όπου η μακροχρόνια κατοίκηση ηλικιωμένων έχει αρχίσει με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια.
Ο ελληνικός πιλότος υπάρχει στις περιοχές αυτές. Ας στοιχηθούν πίσω τους και οι περιοχές ιαματικού ενδιαφέροντος όπως οι Θερμοπύλες, η Ικαρία, η Μυτιλήνη, οι Κρηνίδες (ενδεικτικά τις αναφέρω) και -ων ουκ έστι αριθμός- άλλων περιοχών με ποικίλο πολιτισμικό ενδιαφέρον. Μηδέ εξαιρουμένων των ορεινών περιοχών, όπως ο Όλυμπος -το παγκόσμιο σύμβολο- η Πίνδος των Βλάχων και όλη η ορεινή ραχοκοκαλιά της χώρας μας.
* Ο Δημήτρης Καραγεωργίου είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ.