Δυο 24ωρα πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής,ο υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας,Γιάννης Κεφαλογιάννης,απαντά στις ερωτήσεις των «Ρ.Ν.»:
Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών για την χώρα,για την Κρήτη.Ποιες οι προτεραιότητες του για το νομό και πως αξιολογεί το έργο του ΣΥΡΙΖΑ και του Ανδρέα Ξανθού στο Ρέθυμνο.
Εκμεταλλεύεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον θυμό και την
απογοήτευση της κοινωνίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ υποσχόμενος πράγματα για να
πείσει τους πολίτες να τον ψηφίσουν, τα οποία όμως αν εκλεγεί πιθανόν να
αθετήσει; Θα του δώσουν οι εταίροι -δανειστές μας και γιατί το πράσινο
φως να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική, με μειώσεις φόρων όπως
προαναγγέλλει;Γιατί οι πολίτες να εμπιστευτούν την Κυριακή με την ψήφο τους την Ν.Δ;
απογοήτευση της κοινωνίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ υποσχόμενος πράγματα για να
πείσει τους πολίτες να τον ψηφίσουν, τα οποία όμως αν εκλεγεί πιθανόν να
αθετήσει; Θα του δώσουν οι εταίροι -δανειστές μας και γιατί το πράσινο
φως να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική, με μειώσεις φόρων όπως
προαναγγέλλει;Γιατί οι πολίτες να εμπιστευτούν την Κυριακή με την ψήφο τους την Ν.Δ;
Κύριε Κεφαλογιάννη,η Ν.Δ. κατέγραψε στις εκλογές ένα ικανό εκλογικό προβάδισμα έναντι της κυβερνώσας παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα, οι δημοσκοπήσεις σας δίνουν σταθερά προβάδισμα εν όψει των εκλογών της Κυριακής. Σας δίνουν το αίσθημα σιγουριάς της νίκης τα δημοσκοπικά συμπεράσματα και κάνουν πιο εύκολη την προεκλογική σας μάχη;
ΑΠ. Κάθε άλλο. Αντίθετα αυξάνει το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες. Κοιτάξτε, τα μόνα επιστημονικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας για να κάνουμε μια σχετικά ασφαλή πρόβλεψη είναι οι δημοσκοπήσεις. Όλες δείχνουν σταθερά μπροστά τη Νέα Δημοκρατία. Δεν έχω λόγο να τις αμφισβητήσω. Δεν το έκανα ποτέ, δεν θα το κάνω ούτε και τώρα.
Η επιβεβαίωση όμως των δημοσκοπήσεων δεν πρέπει να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι μετρήσεις προκαθορίζουν οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα. Οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επαφή με τους πολίτες. Όπως θα έχετε διαπιστώσει, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες του σε όλη τη χώρα για να ακούσει τα προβλήματα των πολιτών και να μεταφέρει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη ημέρα. Το ίδιο κάνω και εγώ προσωπικά. Οι εκλογές κρίνονται όταν ανοίξει και η τελευταία κάλπη και μετρηθούν και τελευταία ψηφοδέλτια.
Λέγεται, ότι οι πολίτες που τουλάχιστον δημοσκοπικά φαίνεται να μετακινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την παράταξή σας, το κάνουν όχι γιατί πιστεύουν ότι η Ν.Δ. θα εφαρμόσει μια διαφορετική, κοινωνική πολιτική, αλλά για να δείξουν στον ΣΥΡΙΖΑ την διαμαρτυρία τους. Με λίγα λόγια η ψήφος στην Ν.Δ. είναι ψήφος διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η δική σας άποψη ποια είναι;
Στις εκλογικές αναμετρήσεις η ψήφος έχει πάντα ένα διττό χαρακτήρα. Ο πολίτης αποδοκιμάζει μια πολιτική και εμπιστεύεται μια άλλη. Οι πολίτες στους οποίους αναφέρεστε είναι ξεκάθαρο ότι αποφάσισαν να βάλουν τέλος σε έναν πολιτικό κύκλο που κυριάρχησαν τα ψεύδη, η προπαγάνδα και η εξαπάτηση. Απαίτησαν να σταματήσει η υποβάθμιση της πολιτικής ζωής, η υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και ο τυχοδιωκτισμός με το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Ζήτησαν να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της κρίσης που γέννησε μια αδιέξοδη πολιτική υπερφορολόγησης, οικονομικής στασιμότητας και ανεργίας.
Την ίδια στιγμή όμως έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι Έλληνες ξέρουν καλά τι θέλουμε να κάνουμε την επόμενη ημέρα. Μιλούμε με στοιχεία και προτάσεις για το μέλλον. Θέτουμε ως απόλυτη πολιτική προτεραιότητα την επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης. Υπογραμμίζουμε, παράλληλα, την επιτακτική ανάγκη για μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου. Και καταγράφουμε τα βήματα που σχεδιάζουμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, δείχνει να πληρώνουν πολιτικό κόστος για μια σειρά πολιτικών που εφάρμοσαν, οι οποίες ήταν διαφορετικές από εκείνες που είχαν υποσχεθεί. Όμως, η πολιτική λιτότητας υπαγορεύεται από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Δεν φοβάται η Ν.Δ. σήμερα ότι αύριο ως κυβέρνηση θα βρεθεί στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ και θα αναγκαστεί να εφαρμόσει παρόμοιες πολιτικές;
Η πολιτική λιτότητας που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα πρώτον της «περήφανης» διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015, η οποία οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο και δεύτερον, συνειδητών πολιτικών με συγκεκριμένη στόχευση. Τέτοιες ήταν η υπερφορολόγηση με 29 νέους φόρους, η περικοπή των δημοσίων δαπανών, η στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες, δημιουργία κομματικού κράτους με χιλιάδες μετακλητούς, η περικοπή των συντάξεων και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό το μείγμα πολιτικής επέλεξε και αυτό εφάρμοσε. Αντίθετα δεν έκανε απολύτως τίποτα για την προσέλκυση επενδύσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τον εξ ορθολογισμό των δημοσίων δαπανών. Πολιτικές οι οποίες έχουν αναλυθεί διεξοδικά στο πρόγραμμά μας. Συνεπώς όχι δεν φοβάμαι ότι θα αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε πολιτικές όπως του ΣΥΡΙΖΑ πολύ απλά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαναγκάστηκε. Αυτές τις πολιτικές πίστευε και αυτές συνεχίζει να πιστεύει.
Μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες στους πολίτες που εκ των συνθηκών αύριο θα διαψεύσει; Κάνει λόγο για μείωση φόρων, ΕΝΦΙΑ, για αύξηση μισθών, για επενδύσεις. Μήπως υπόσχεται, υπόσχεστε ως κόμμα, πολλά περισσότερα απ’ όσα έχετε την δυνατότητα να κάνετε με σκοπό να αναλάβετε την εξουσία κι ύστερα να πείτε «συγγνώμη δεν μας τα επιτρέπουν οι θεσμοί»;
Η Νέα Δημοκρατία, έχοντας ως δεδομένο τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που τα θεωρεί αξιόπιστα διαθέτει ένα πρόγραμμα απολύτως κοστολογημένο και γι’ αυτό έχει σκοπό να μειώσει τη φορολογία επιχειρήσεων και πολιτών ξεκινώντας από το 2020. Και βέβαια στόχος της είναι να περιορίσει παράλληλα και κρατικές δαπάνες με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα μέσω της αξιολόγησης των κρατικών δαπανών στη δημόσια διοίκηση ή τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη δημοσιονομική πειθαρχία στους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Και φυσικά θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν κάτι πολύ σημαντικό. Ότι είναι άλλα -πολύ αυξημένα- τα κρατικά έσοδα με ανάπτυξη 4% και άλλα με ούτε 2% που πετυχαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για όσα υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης, υπάρχει μια προϋπόθεση. Η έγκρισή τους από τους θεσμούς. Γιατί θεωρείτε ότι θα την δώσουν την έγκριση τώρα στην Ν.Δ.;
Εφόσον έχουμε μία ισχυρή εντολή, ο κ. Μητσοτάκης θα προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους μας τα αυτονόητα αναφορικά π.χ. με τη μείωση των πλεονασμάτων. Αφού υλοποιήσει πρώτα τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει, θα ζητήσει τη μείωση του στόχου του 3,5%. Είναι μία συμφωνία η οποία ακούγεται στις Βρυξέλλες, δεν θα αιφνιδιαστούν. Δεν θα διεκδικήσουμε από την πρώτη μέρα μείωση των στόχων του πλεονάσματος. Ξέρετε, οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, αυτό τους ενδιαφέρει. Και όσο πιο γενναία είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα τόσο πιο βιώσιμο γίνεται το χρέος μας. Άρα τόσο πιο πολύ ικανοποιημένοι πρέπει να είναι και οι ίδιοι.
Σε σχέση με την Κρήτη και το Ρέθυμνο ειδικότερα. Πείτε μου πώς κρίνετε την κυβερνητική θητεία ΣΥΡΙΖΑ, σε ποιους τομείς θεωρείται ότι έχει πιστωθεί έργο και σε ποιους όχι. Δρομολόγησε σε ένα βαθμό το έργο του ΒΟΑΚ, έδωσε μια γενναία χρηματοδότηση στο Πανεπιστήμιο, γενναία χρηματοδότηση επίσης για την αποκατάσταση των καταστροφών από την θεομηνία του Φεβρουαρίου, πρόσφατα έκανε απολογισμό ο κ. Ξανθός του έργου του στο υπουργείο Υγείας και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό, των κέντρων υγείας, την ίδρυση των ΤΟΜΥ κ.α. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει να επιδείξει έργο στην Κρήτη αυτά τα 3,5 τελευταία χρόνια.
Υπάρχουν δύο τρόποι να αποτιμήσει κανείς το έργο μιας κυβέρνησης. Ο πρώτος είναι με βάση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Ο δεύτερος τρόπος είναι να υπολογίσεις μεν τις προεκλογικές δεσμεύσεις αλλά να λάβεις υπόψη σου τις πραγματικές συνθήκες υπό τις οποίες μια κυβέρνηση καλείται να τις υλοποιήσει. Σε αυτή την περίπτωση αξιολογείς, αφενός, την προσπάθεια που κατέβαλλε, αφετέρου, τις αντικειμενικές δυσκολίες που την εμπόδισαν να ολοκληρώσει το έργο της. Και βγάζεις συμπέρασμα.
Νομίζω ότι είναι εντελώς περιττό να επιχειρήσει κανείς να αποτιμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώτο τρόπο. Μόνοι τους παραδέχθηκαν κυνικά ότι υποσχέθηκαν αυτά που …ήθελαν και όχι αυτά που μπορούσαν. Ομολόγησαν δηλαδή ότι υποσχέθηκαν στους Έλληνες τους ευσεβείς τους πόθους.
Δεν μένει λοιπόν παρά να αξιολογήσουμε την απερχόμενη κυβέρνηση με βάση αυτά που μπορούσε. Πράγματι ο κ. Ξανθός συνέβαλλε στην ενίσχυση των δομών υγείας στο νομό. Δεν είμαι αυτός που θα ισοπεδώσει κάθε προσπάθεια. Δεν το έκανα ποτέ ούτε θα το κάνω και τώρα. Από την άλλη είναι ενδεικτικό να δούμε τι έλεγαν ως αντιπολίτευση και πως οδηγηθήκαμε στην προσγείωσή τους στην πραγματικότητα.
Η απερχόμενη κυβέρνηση απλώς ούτε ήθελε και ούτε μπορούσε να προχωρήσει κρίσιμα έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα για το Ρέθυμνο. Είτε από ιδεοληψία, όπως στην περίπτωση της Σχολής Τουρισμού, είτε από ένα συνδυασμό άγνοιας, ανικανότητας και πίστης σε μαγικές λύσεις, όπως στην περίπτωση του ΒΟΑΚ, είτε από καθαρή απραξία και αδιαφορία όπως στην περίπτωση του φράγματος του Πλατύ Ποταμού.
Εσείς ως Νέα Δημοκρατία, δεν πρέπει να κάνετε αυτοκριτική για την υστέρηση έργων υποδομών και άλλων έργων στην Κρήτη επί κυβερνήσεών σας; Για τον ΒΟΑΚ επί παραδείγματι δεν έχετε ευθύνες; Δεν αφήσατε να χαθεί χρόνος παρά το γεγονός ότι πάντα τον βάζατε στις προτεραιότητές σας αλλά σύγχρονο αυτοκινητόδρομο δεν είδαν οι Κρητικοί;
Κανείς δεν είπε ότι δεν έχουν γίνει παραλήψεις στο παρελθόν. Ευθύνες έχει και αυτή η Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες. Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά. Την περίοδο 2007 – 2013 σχεδιάστηκαν, δημοπρατήθηκαν και εκτελέστηκαν συνολικά 15 έργα στον Β.Ο.Α.Κ. Επιπρόσθετα, δημοπρατήθηκαν τρία οδικά τμήματα του Β.Ο.Α.Κ. (Γούρνες-Χερσόνησος, Πάνορμος-Εξάντης και συνδετήριος Μουρνιές-Χανιά), συνολικού μήκους 19 χλμ. και προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ. Σε αντίθεση, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να χειριστεί το θέμα από επικοινωνιακή σκοπιά, αγνοώντας επιδεικτικά την ουσία. Να θυμίσω το αρχικό αφήγημα Βαρουφάκη για τη μη κατασκευή του Β.Ο.Α.Κ. για να μην χαλάσει το φυσικό τοπίο, σε έναν τόπο όπου έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές λόγω της έντονης ανεπάρκειας του οδικού άξονα. Δυστυχώς και στην πορεία τα δεδομένα δεν διαφοροποιήθηκαν πολύ. Η περίοδος αυτής της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από πλήρη στασιμότητα, ασάφεια και επικοινωνιακά παιχνίδια στο βωμό των εντυπώσεων.
Το αποτέλεσμα μας δείχνει πως η κυβέρνηση Τσίπρα είναι αυτή που αφαίρεσε αρμοδιότητες από τον ΟΑΚ, προχώρησε στην απένταξη τμημάτων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση όπως το τμήμα Πανορμό – Εξαντη, παρουσίασε μια πρόχειρη προμελέτη χωρίς να υπάρχει ένας συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός ξεκάθαροι περιβαλλοντικοί και κυρίως χωρίς καμία διαβούλευση με τους φορείς της Κρήτης, ενώ δεν πρέπει να αγνοούμε ότι περιόρισε και το τμήμα του έργου.
Θα μείνω στον Β.Ο.Α.Κ. και θα σας ρωτήσω. Εάν εκλεγεί κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσετε από κει που σταμάτησε τις διαδικασίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Σπίρτζης, θα ακυρώσετε όσα έχουν δρομολογηθεί και θα ξεκινήσετε από την αρχή; Τι σκοπεύετε να κάνετε και προσωπικά εσείς εφ’ όσον επανεκλεγείτε βουλευτής πώς σκέφτεστε την δρομολόγηση του συγκεκριμένου έργου;
Σε ό,τι αφορά τον Β.Ο.Α.Κ. τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ανάπτυξης πρωτοβουλιών είναι ξεκάθαρο ότι αναδεικνύουμε συνεχώς τη σημασία του αλλά και τη διαδικασία μέσα από την οποία θα οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη λύση. Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει τον δρόμο της αλήθειας, της ευθύνης και του ρεαλισμού. Είμαι από αυτούς που πιστεύω ότι κάθε θετικό θα πρέπει να αξιοποιηθεί, διορθώνοντας αστοχίες και επιταχύνοντας διαδικασίες. Ο εκσυγχρονισμός του κύριου σε χρήση οδικού άξονα της Κρήτης αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα όλων Κρητικών και οφείλουμε όλοι μας να το αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα. Προχωράμε λοιπόν με σχέδιο, έτσι όπως το παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραθέτοντας λεπτομερώς τα στάδια με τα οποία θα προχωρήσουμε έτσι ώστε να πάψει επιτέλους η Κρήτη να ανήκει στις ελάχιστες εκείνες περιφέρειες της χώρας που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα μια ολοκληρωμένη παρέμβαση βελτίωσης του κύριου οδικού άξονα. Η ασφάλεια των πολιτών, αλλά και η ανάπτυξη του νησιού είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτό. Προσωπικά, είμαι από αυτούς που προτάσσουν την συνεργασία ως το κλειδί για την επίτευξη των αναπτυξιακών μας στόχων. Σε αυτή τη λογική ήδη από το 2012 ξεκίνησα μια προσπάθεια για τη συστράτευση όλων των φορέων για το σοβαρό αυτό ζήτημα και έχω καταθέσει στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για το Β.Ο.Α.Κ.
Πείτε μου σε ποιους τομείς που θεωρείτε ότι υστερεί το Ρέθυμνο, εσείς, θα απαιτήσετε ως βουλευτής από την κυβέρνηση και θα πιέσετε για να δοθούν λύσεις. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την εκλογική σας περιφέρεια και για τις οποίες δεσμεύεστε ότι θα προσπαθήσετε;
Όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες στη χώρα τα τελευταία χρόνια, είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται μια διαφορετική προσέγγιση. Πιστεύω ότι το Ρέθυμνο έχει απόλυτη ανάγκη την συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων. Σε αντίθεση με την απερχόμενη Κυβέρνηση, με αυτή την λογική πορεύτηκα εξ αρχής, καλώντας πάντα και σε κάθε συνάντηση το σύνολο των φορέων του νομού και έτσι δεσμεύομαι να συνεχίσω στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για το καλό του τόπου μας. Θεωρώ ότι η ουσιαστική συνεργασία θα αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα μιας εµπροσθοβαρούς αναπτυξιακής στρατηγικής, για αυτό και λέμε ότι προχωράμε ενωμένοι για το Ρέθυμνο και την Κρήτη.
Ένα βασικό δομικό στοιχείο είναι ότι πρέπει η Κρήτη να προχωρήσει επιτελούς δυναμικά και με ενιαίο σχεδιασμό κρίσιμα για την ανάπτυξη του νησιού ζητήματα.
Η διαχείριση των απορριμμάτων και των υδάτινων πόρων, η προώθηση των εγγειοβελτιωτικών έργων, η αύξηση της λειτουργικότητας των αρχαιολογικών χώρων και η δημιουργία μουσείων και η αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος του νησιού είναι κεντρικές προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια.
Και στο Ρέθυμνο μια σημαντική ομάδα προτεραιοτήτων έχει να κάνει με τις υποδομές. Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η κατασκευή ενός συγχρόνου οδικού δικτύου στην Κρήτη. Προχωράμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία οδικού άξονα για την σύνδεση της Σούδας με το Αεροδρόμιο αποσκοπώντας στην μείωση του χρόνου μετάβασης από Ρέθυμνο για Αεροδρόμιο Χανίων.
Από εκεί και πέρα υψηλής προτεραιότητας είναι η κατασκευή του φράγματος στον Πλατύ ποταμό και η ανέγερση ενός συγχρόνου αστυνομικού μεγάρου στο Ρέθυμνο. Θέλουμε επίσης να εξευρεθούν χρηματοδοτικές λύσεις για τους καθέτους άξονες και να δρομολογηθούν έργα ουσίας για την ενδοχώρα του νομού. Στον προγραμματισμό της επόμενης ημέρας έχουμε εντάξει την μεταστέγαση του ΤΕΙ Κρήτης σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις και την ίδρυση Σχολής Τουρισμού στο Ρέθυμνο θέτοντας παράλληλα σε τροχιά υλοποίησης το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια ενίσχυσης των σχολικών υποδομών του Ρεθύμνου ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και βάζουμε τις βάσεις για ένα συνολικό ανασχεδιασμό των υπηρεσιών υγείας του νομού.
Γιατί οι πολίτες του Ρεθύμνου να ψηφίσουν την Κυριακή την Νέα Δημοκρατία; Ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου και τι θα λέγατε σε όσους σκέφτονται να πάνε για μπάνιο στην θάλασσα και όχι στην κάλπη;
Αναγνωρίζω ότι η 7η Ιουλίου δυσκολεύει κατά κάποιο τρόπο τη συμμετοχή. Θα πρότεινα ωστόσο στους Ρεθεμνιώτες να απολαύσουν το μπάνιο τους, αφού πρώτα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στο κάτω κάτω δεν έχουμε εκλογές κάθε μέρα. Δεν πιστεύω όμως ότι η συμμετοχή θα είναι μικρή. Οι Έλληνες στη μεγάλη πλειονότητά τους πιστεύουν ότι πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτήν την διακυβέρνηση και πρέπει να κάνουμε μια καινούργια αρχή.
Θέλω να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση. Ή καλύτερα να μου σχολιάσετε πολιτικά την στάση του Κώστα Καραμανλή που αυτή την φορά αποφάσισε να ενεργοποιηθεί προεκλογικά, να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και παράλληλα να δεχτεί κριτική γι’ αυτήν του την απόφαση από τον ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα που μέχρι πρότινος άπλωνε πάνω του ένα πέπλο προστασίας σε σημείο που πολλές φορές είχε ακουστεί ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει μια συνιστώσα, την καραμανλική. Τι άλλαξε στην σχέση των δυο πλευρών; Ή ήταν μυθεύματα όσα διέρρεαν περί άριστης σχέσης Τσίπρα-Καραμανλή;
Για την ακρίβεια, πρόκειται για έναν από μεγαλύτερους αστικούς μύθους των τελευταίων χρόνων. Ένα μύθο που, η αλήθεια είναι, ότι επιμελώς φιλοτέχνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια από τις πολλές προσπάθειές του να διχάσει τη Νέα Δημοκρατία, να χτυπήσει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και να την εμφανίσει κατακερματισμένη σε διάφορες εσωκομματικές συνιστώσες. Ο κ. Τσίπρας όμως και η ομάδα του λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει ανάγκη διαπιστευτήρια κομματικής νομιμοφροσύνης από κανέναν στη Νέα Δημοκρατία, πόσο μάλλον από «κύκλους» κάθε χρωματικής απόχρωσης που θέλουν να μιλούν στο όνομά του.