Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγείται το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης που έχει ως αποτέλεσμα, αφ’ ενός να συρρικνώνονται οι ακαδημαϊκές δραστηριότητες του πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και να δημιουργούν αλυσιδωτά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη φοιτητική μέριμνα και ειδικότερα με τη σίτιση, τη στέγαση και τη μεταφορά των φοιτητών. Μετά την επιστολή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλη Ταρουδάκη και του συμβουλίου του ιδρύματος προς τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, χθες με κοινή επιστολή τους ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή και ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης επανέρχονται στο θέμα και σημειώνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής «αιμορραγίας» του εκπαιδευτικού ιδρύματος καλώντας την πολιτεία να παρέμβει, να αυξήσει τη χρηματοδότηση και να μην καταδικάσει, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, σε μαρασμό το, κατά τα άλλα, διεθνώς αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού.
Οι θεσμικοί παράγοντες του νομού αναφέρονται στη συρρίκνωση των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του ΑΕΙ, που είναι αποτέλεσμα των μειωμένων κρατικών επιχορηγήσεων, βάσει των οποίων το πανεπιστήμιο καλείται να υλοποιήσει για το 2016 έναν προϋπολογισμό μειωμένο κατά 20% στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών, ενώ την ίδια στιγμή η επιχορήγηση παραμένει ίδια με το 2015.
Ειδική αναφορά γίνεται στο θέμα της σίτισης, όπου οι φορείς επισημαίνουν πως η επιχορήγηση για το 2016 παραμένει η ίδια με του 2015, χωρίς ωστόσο να έχει συνυπολογιστεί η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων δωρεάν σίτισης φοιτητών. Συγκεκριμένα εκτός δωρεάν σίτισης τίθενται φέτος 700 φοιτητές (μόλις ένας στους οκτώ φοιτητές δικαιούται πλέον δωρεάν σίτιση), γεγονός που ασφαλώς δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης σε πολλούς φοιτητές.
«Το πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο έχει επάξια κερδίσει τη διεθνή, μάλιστα, αναγνώριση για την ποιότητα των υπηρεσιών του προσπαθεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προστατεύσει τα κεκτημένα ετών στον ερευνητικό και ακαδημαϊκό χώρο. Σας παρακαλούμε να μην του στερείτε τη δυνατότητα αυτή και να μην καταδικαστεί σε μαρασμό με την υποχρηματοδότηση και παράλληλα δώστε, με την αύξηση της σχετικής επιχορήγησης, άμεση λύση στο θέμα της σίτισης των φοιτητών, που ξαφνικά τέθηκαν εκτός της δωρεάν σίτισης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή ανακοίνωση των φορέων.
Σημειώνεται ότι το πανεπιστήμιο Κρήτης εξακολουθεί να τελεί υπό κατάληψη από την περασμένη Τρίτη ενώ σήμερα οι φοιτητές σε νέα γενική τους συνέλευση θα αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.
Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους για τα θέματα σίτισης, μεταφοράς και στέγασης οι φοιτητές χθες πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στους δρόμους της πόλης, παράσταση διαμαρτυρίας στα ΚΤΕΛ και παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου.
Αναλυτικά….
Αύξηση της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου ζητούν οι φοιτητές
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΧΘΕΣ
• Προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της εταιρείας σίτισης και του ΚΤΕΛ
Συνεχίζεται από την περασμένη Τετάρτη η κατάληψη στην Πανεπστημιούπολη Γάλλου, καθώς οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την υποχρηματόδοτηση του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος του νησιού, που έχει ως αποτέλεσμα να στερούνται δωρεάν σίτιση 700 συνολικά φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια. Εκτός της σίτισης, οι φοιτητές θέτουν επίσης τα ζητήματα τόσο της μεταφοράς τους από και προς την Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, όσο όμως και για το θέμα της στέγασης. Μείωση του φοιτητικού εισιτηρίου και αύξηση των κτιρίων φιλοξενίας φοιτητών, είναι μεταξύ των αιτημάτων τους, καθώς όπως επισημαίνεται στις ανακοινώσεις του Συντονιστικού Κατάληψης, στις σημερινές οικονομικές συνθήκες δεν υπάρχει η δυνατότητα των οικογενειών των φοιτητών να πληρώνουν για τις πανεπιστημιακές σπουδές που το κράτος οφείλει να παρέχει δωρεάν.
Χθες το μεσημέρι, ύστερα από απόφαση του Συντονιστικού Κατάληψης του Πανεπιστημίου Κρήτης-Ρεθύμνου, οι φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο στους δρόμους της πόλης, ζητώντας αύξηση της χρηματοδότησης για το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, ώστε να λυθούν τα ζητήματα της σίτισης, της μεταφοράς και της στέγασης των φοιτητών και παράλληλα να καλυφθούν οι κενές θέσεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου.
Συμβολικός αποκλεισμός της εταιρείας σίτισης και του ΚΤΕΛ
Περίπου 250 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο στις 14:30 και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας. Βασικός άξονας των αιτημάτων τους παραμένει το θέμα που έχει προκύψει με την εμπλοκή στη δωρεάν σίτιση 700 φοιτητών και σαν αποτέλεσμα προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της εταιρίας σίτισης, στη Σαρακίνα. Εκεί μετά από συνεννόηση με εκπρόσωπο της εταιρίας, έλαβαν τη δέσμευση από εκπρόσωπο της εταιρείας για άμεση έκδοση 150 καρτών σίτισης, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των φοιτητών με τους οποίους έχει προκύψει πρόβλημα από 700 σε 550.
Να σημειωθεί ότι και το μεσημέρι του Σαββάτου οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της εταιρίας σίτισης του ΑΕΙ, αντιδρώντας στην απόφαση του αναδόχου, να κλείσει τα εστιατόρια την Παρασκευή και να μην προσφέρει φαγητό. Λίγο αργότερα στο σημείο έφτασε δύναμη της ΕΛ.ΑΣ με μια διμοιρία των ΜΑΤ. Αν και επικράτησε ένταση αρχικά, η παράσταση διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες και τόσο οι φοιτητές όσο και οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ αποχώρησαν από την περιοχή.
Οι φοιτητές, μετά την εταιρεία σίτισης προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό της κεντρικής εισόδου του ΚΤΕΛ Χανίων -Ρεθύμνης, υποχρεώνοντας τους οδηγούς των λεωφορείων που στο μικρό διάστημα του αποκλεισμού εκτελούσαν δρομολόγιο άφιξης στο Ρέθυμνο, να αποβιβάζουν τους επιβάτες σε άλλο σημείο.
Οι φοιτητές συνομίλησαν με εκπρόσωπο του ΚΤΕΛ στον οποίο διατύπωσαν το αίτημά τους σχετικά με τη μεταφορά τους προς την Πανεπιστημιούπολη Γάλλου και αντίστροφα, που δεν είναι άλλο από την επιπλέον μείωση του εισιτηρίου, επισημαίνοντας την οικονομική αδυναμία στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι φοιτητές.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή τους οι φοιτητές, σχετικά με τα αιτήματά τους, αναφέρουν τα εξής:
«Μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου διανύουμε την πιο δύσκολη περίοδο από την αρχή της κρίσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε πλήρη σύμπραξη με τις υπόλοιπες μνημονιακές δυνάμεις μας παρουσιάζουν απέναντι στην κρίση τον μονόδρομο της εφαρμογής των νέων σκληρών μέτρων. Αυτά τα μέτρα υπό τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντείνουν την ανεργία και την επισφαλή εργασία, το ξεπούλημα του δημοσίου, τις μεγαλύτερες περικοπές των μισθών και των συντάξεων. Η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση που προωθεί παράλληλα τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και έπειτα πνίγει τα θύματα του πολέμου στη Μεσόγειο.
Σε αυτά τα πλαίσια και η εκπαίδευση συνολικά μπαίνει στο στόχαστρο. Τόσο η δευτεροβάθμια όσο και η τριτοβάθμια εκπαίδευση υποχρηματοδοτείται και υποστελεχώνεται ολοένα και περισσότερο. Αυτή ακριβώς η κατάσταση επικρατεί και στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα να απειλείται η ίδια η λειτουργία του με το ενδεχόμενο της διακοπής του να είναι πλέον πραγματικό. Με την έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου μια τεράστια μερίδα φοιτητών βρέθηκε χωρίς δωρεάν σίτιση (μόλις 1 στους 8 φοιτητές δικαιούνται δωρεάν σίτιση) και στέγαση, καθώς αυξήθηκε και η τιμή του εισιτηρίου για τη μεταφορά μας στο πανεπιστήμιο. Έτσι λοιπόν, η συνέχιση των σπουδών μας και η παραμονή μας στην πόλη καθίσταται αδύνατη. Επιπλέον το πανεπιστήμιο νομιμοποιεί τη «μαύρη» και απλήρωτη εργασία μέσω των μη αμειβόμενων πρακτικών για τους φοιτητές, δείχνοντάς μας ξεκάθαρα πως θα είναι και το εργασιακό μέλλον που μας ετοιμάζουν.
Μετά από συνεχείς πιέσεις προς όλους τους φορείς και χωρίς να έχουμε ουσιαστική απάντηση, αποφασίστηκε μέσω της γενικής μας συνέλευσης η κατάληψη του ιδρύματος ως μέσο πάλης για την επίλυση των προβλημάτων μας. Η εμπειρία του φοιτητικού κινήματος έχει δείξει ότι οι φοιτητές όταν αγωνίζονται μπορούν να νικούν. Το ίδιο ακριβώς φαίνεται και στους μεγάλους νικηφόρους αγώνες που δίνουν οι κάτοικοι στο Ρέθυμνο και στα βουνά της Κρήτης ενάντια στις ΒΑΠΕ. Σ’ αυτήν την προοπτικής νίκης καλούμε όλα τα πληττόμενα και αγωνιζόμενα κομμάτια της τοπικής κοινωνίας να δώσουμε μαζί τη μάχη της προάσπισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.
Το Συντονιστικό Κατάληψης του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου διεκδικεί:
-Αύξηση της χρηματοδότησης του πανεπιστήμιου. Άμεση πρόσληψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.
– Να δοθούν πίσω οι κάρτες σίτισης στους 700 φοιτητές που έχασαν το δικαίωμα δωρεάν σίτισης. Δωρεάν σίτιση για όλους. Δημόσια λειτουργία της λέσχης με κρατική χρηματοδότηση.
-Αμειβόμενες πρακτικές με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
-Να γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας από τα ΚΤΕΛ για τη μείωση της τιμής του εισιτηρίου και της κάρτας. Εισφορά του Δήμου και της Περιφέρειας. Δωρεάν μεταφορές για όλους.
-Να παραχωρηθούν δημόσια κτίρια για φοιτητικές εστίες.
«Οι πρυτανικές αρχές γυρνούν την πλάτη στις ανάγκες»
Σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό της Κατάληψης, σχετικά με την κατάληψη των γραφείων της εταιρείας σίτισης, αναφέρουν τα εξής: «Από την Τετάρτη 21/10 το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο βρίσκεται υπό κατάληψη, αφού δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να σπουδάζουμε στις συνθήκες που δημιουργεί το τρίτο μνημόνιο. Ο ίδιος ο υπηρεσιακός πρύτανης ανακοίνωσε μερικές μέρες πριν ότι το πανεπιστήμιο αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα ακόμα και βασικών λειτουργιών. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο τουλάχιστον 700 συμφοιτητές μας έχουν βρεθεί χωρίς σίτιση, ενώ τη δικαιούνται. Το δικαίωμα στη σίτιση γίνεται πλέον προνόμιο για ελάχιστους. Την Παρασκευή αποφασίσαμε να αποκλείσουμε τα ταμεία της ιδιωτικής λέσχης Γευσήνους, ώστε να μπορούν να σιτιστούν όλοι δωρεάν, προτάσσοντας με αυτόν τον τρόπο τα αιτήματά μας σε σχέση με τις κοινωνικές παροχές. Η εταιρία λειτούργησε εκδικητικά κλείνοντας τη λέσχη το Σάββατο, αφήνοντας χωρίς φαγητό τους φοιτητές με τον πιο αυταρχικό τρόπο. Πάντως ο ίδιος ο υπεύθυνος του Γευσήνους είχε ενημερώσει τον υπηρεσιακό πρύτανη για την πρόθεσή του να κλείσει το εστιατόριο. Η ασυδοσία της εταιρίας δεν έμεινε αναπάντητη και άμεσα οι φοιτητές κατεβήκαμε στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στην πόλη, όπου τα αποκλείσαμε και απαιτήσαμε να συναντηθούμε με τον υπεύθυνο ο οποίος μας απέφευγε, μέχρι που καταφέραμε να μπούμε μέσα. Η απάντηση από τον υπεύθυνο δεν άργησε, αφού κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας (ΜΑΤ) για να μας εκφοβίσει. Τέτοιες κινήσεις δεν μας τρομοκρατούν και γι’ αυτό παραμείναμε εκεί απαιτώντας με τον πιο δυναμικό τρόπο από την εταιρία να ανοίξει τη λέσχη άμεσα. Τελικά αναγκάστηκαν να εμφανιστούν και δυο «υπεύθυνοι» από το πανεπιστήμιο μόνο και μόνο για να μας πουν ότι δεν έχουν ιδέα για τους 700 φοιτητές που κόπηκαν από τη λέσχη.
Αποτέλεσμα της κινητοποίησής μας, ήταν να ανοίξουν τη λέσχη τουλάχιστον για τη βραδινή σίτιση. Οι πρυτανικές αρχές γυρνούν την πλάτη στις ανάγκες μας, όπως κάνει και η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και προστατεύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο έναν ιδιώτη, όπως ο Γευσήνους που το μόνο που κάνει είναι να εκμεταλλεύεται τόσο τους φοιτητές όσο και τους υπαλλήλους του, απειλώντας με απολύσεις και απλήρωτη εργασία. Οι φοιτητικοί σύλλογοι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση, για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Απαιτούμε δημόσια λέσχη, να φύγουν οι εργολαβίες από τις σχολές μας. Απαιτούμε στέγαση για όλους τους φοιτητές και δωρεάν μεταφορά για όλους».