Τον Μιχάλη Ανδρουλάκη,επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο Αλληλεγγύη Ανατροπή»,εξέλεξε χθες το Δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνης ως νέο γραμματέα του σώματος.Στην συνεδρίαση ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από τον κώδικα των ΟΤΑ διαδικασία που αφορά την περίπτωση της εκλογής νέου γραμματέα όταν κενωθεί η θέση λόγω ανεξαρτητοποίησης του δημοτικού συμβούλου που ασκεί τα συγκεκριμένα καθήκοντα.Η εκλογή έγινε υποχρεωτικά, μετά την δήλωση ανεξαρτητοποίησης του Σταύρου Βουρβαχάκη,που ήταν γραμματέας, από την παράταξη «Ρέθυμνο Αλληλεγγύη Ανατροπή».Έτσι,και με δεδομένο ότι γραμματέας του Δ.Σ.εκλέγεται σύμβουλος της ελλάσονος αντιπολίτευσης,ο κ.Ανδρουλάκης δέχτηκε να τεθεί σε ψηφοφορία για την θέση.
Η υποψηφιότητα του υπερψηφίστηκε,καθώς από τους 31 δημοτικούς συμβούλους που ήταν παρόντες,οι 28 του έδωσαν θετική ψήφο ενώ βρέθηκαν και 3 λευκά ψηφοδέλτια.
Εν τω μεταξύ,πριν την έναρξη της ψηφοφορίας,σημειώθηκε ένταση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν ο επικεφαλής της παράταξης Ρέθυμνο Αλληλεγγύη Ανατροπή,Μιχάλης Ανδρουλάκης, ζήτησε τον λόγο για να τοποθετηθεί σχετικά με την αποχώρηση από την παράταξή του, των δυο δημοτικών συμβούλων Σ.Βουρβαχάκη και Γ.Σταράκη, με τις δυο πλευρές να εξαπολύουν αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους.
«Έωλα και αστήρικτα τα επιχειρήματα τους»
Στην αποχώρηση των δυο δημοτικών συμβούλων, Σταύρου Βουρβαχάκη και Γεωργίου Σταράκη από την δημοτική παράταξη «Ρέθυμνο Αλληλεγγύη Ανατροπή», αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης Μιχάλης Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης αμφισβήτησε τους λόγους της αποχώρησής τους που επικαλέστηκαν οι ίδιοι, κατηγορώντας τους πως εάν πραγματική αιτία ήταν οι διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές του επικεφαλής της παράταξης και η έλλειψη πολιτικών διαδικασιών, θα έπρεπε να έχουν αποχωρήσει πολύ νωρίτερα, αφού οι δικές του πολιτικές απόψεις δεν μεταβλήθηκαν στην διάρκεια των 3,5 ετών.
Ο Μιχάλης Ανδρουλάκης να σημειωθεί ότι κατηγόρησε τους δυο δημοτικούς συμβούλους για σχέσεις τους με ακροδεξιούς κύκλους.
«Τέσσερα χρόνια μετά τις δημοτικές εκλογές του 2014, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Βουρβαχάκης και Γ. Σταράκης, εκλεγμένοι με τον συνδυασμό «Ρέθυμνο Αλληλεγγύη Ανατροπή», κατέθεσαν δήλωση αποχώρησης από την παράταξή μας, δυστυχώς με έωλα και (επιεικώς) αστήρικτα επιχειρήματα. Ως λόγο αποχώρησης, οι εν λόγω κύριοι επικαλούνται «τις διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές [τους]» από εκείνες του επικεφαλής της παράταξης, δίχως βέβαια να μπαίνουν στον κόπο να εξηγήσουν στους κατοίκους του Ρεθύμνου ποιες είναι αυτές οι πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές που τους καθοδηγούν. Με το δεδομένο ότι οι πολιτικές απόψεις και πρακτικές της παράταξης, όπως εκφράζονται από τον επικεφαλής της Μιχάλη Ανδρουλάκη, δεν μεταβλήθηκαν στον χρόνο, οι κύριοι Βουρβαχάκης και Σταράκης θα έπρεπε να ενημερώσουν τους πολίτες, στους οποίους απευθύνονται, πότε μετέστρεψαν τις πολιτικές τους απόψεις και με ποιες από τις πρακτικές του επικεφαλής της παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο διαφώνησαν κατά τα έτη που παρήλθαν.
Αρχικά αιτιολογούν την αποχώρησή τους επικαλούμενοι την «έλλειψη πολιτικών διαδικασιών στην παράταξη», ως εάν να κατανοούν τη δημοτική μας παράταξη με τους όρους ενός πολιτικού κόμματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση ταιριάζει και η αναφορά τους «στην ανυπαρξία υποτυπώδους πολιτικής ενημέρωσης και συνεργασίας» από τον επικεφαλής της παράταξης, που όμως αρμόζουν σε πολιτικά καθοδηγούμενους σε κομματικά όργανα. Να τους θυμίσουμε, λοιπόν, ότι η δημοτική παράταξή μας ιδρύθηκε από λαϊκή συνέλευση, στην οποία όσοι αναγνωρίσθηκαν ως μέλη της δεσμεύτηκαν να υπηρετούν το ψηφισμένο πρόγραμμά της, που αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες του Δήμου Ρεθύμνου. Ας ξαναδιαβάσουν λοιπόν το εκλογικό πρόγραμμα και ας επισημάνουν επιτέλους ποιες από τις θέσεις του δεν υπηρετήθηκαν από τον επικεφαλής της παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο. Ας τοποθετηθούν επιπλέον για τη δική τους επιλογή να αποστασιοποιηθούν σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές από τον επικεφαλής της παράταξης, πολλές φορές φτάνοντας ακόμη και στη δόλια δημόσια υπονόμευσή του, οδηγώντας την παράταξη σε λειτουργικό αδιέξοδο, δίχως να αποχωρούν από αυτήν, την ίδια στιγμή απολαμβάνοντας την τοποθέτησή τους σε θέσεις που αναλογούσαν στην παράταξη από τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για να καταστήσουν πειστική την απόφασή τους να παραιτηθούν έξι μήνες πριν τις νέες δημοτικές εκλογές οι Σ. Βουρβαχάκης και Γ. Σταράκης, τεσσεράμισι χρόνια μετά την εκλογή τους ανακάλυψαν «ουσιώδεις διαφωνίες για τη πολιτική (sic) που ασκεί η παράταξη σε σημαντικά δημοτικά και κοινωνικά θέματα, όπως αυτά της καθημερινότητας των δημοτών και της προσβολής της ιστορίας των προγόνων μας (υπόθεση της βράβευσης του Γερμανού ιστορικού Ρίχτερ)». Ουδέν ψευδέστερο» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, προτρέποντας του δυο δημοτικούς συμβούλους να κοινοποιήσουν στην τοπική κοινωνία τις διαφωνίες τους «για τις θέσεις που υποστηρίξαμε για τα σημαντικά δημοτικά και κοινωνικά θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των δημοτών».
Ο κ. Ανδρουλάκης διερωτήθηκε μήπως ενοχλήθηκαν για μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων που υπεράσπισε η παράταξη όπως το θέμα της υποδοχής των μεταναστών, την παραχώρηση του Δημοτικού Κήπου σε ομάδα νέων για τις εκδηλώσεις φεστιβάλ κατά του σεξισμού, του ρατσισμού και της ομοφοβίας, το θέμα της διευθέτησης της λειτουργίας των καταστημάτων στο παλιό λιμάνι της πόλης.
Ειδικότερα για το θέμα των μεταναστών, είπε ο κ. Ανδρουλάκης: «Μήπως άραγε τους ενόχλησε η στάση μας για το θέμα της υποδοχής των μεταναστών και τότε ντράπηκαν να δηλώσουν συμπάσχοντες και ομοφρονούντες με τους ακροδεξιούς κύκλους, με τους οποίους έχουν την έξιν να συναγελάζονται εις τους καφενέδες της πόλης μας»;
Και πρόσθεσε: «Εφόσον διαφωνούσαν με πάγιες θέσεις του συνδυασμού για την υπεράσπιση των κοινωνικών και των πολιτικών δικαιωμάτων, την υπεράσπιση των μεταναστών, τις θέσεις μας κατά της ξενοφοβίας, του μισαλλόδοξου εθνικισμού, του ρατσισμού και την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων γιατί άραγε δεν παραιτήθηκαν όταν εγέρθηκαν τα σχετικά ζητήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και παρέμεναν τύποις μέλη του συνδυασμού μας, μέχρι πρόσφατα, πάντα αποφεύγοντας να πάρουν σαφή και ευκρινή δημόσια θέση για τα ζητήματα αυτά;».
Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης, αφού υπενθύμισε την θέση της παράταξης για την υπόθεση Ρίχτερ, ζήτησε από τους δυο δημοτικούς συμβούλους να διευκρινίσουν που διαφωνούν με το θέμα αυτό, λέγοντας: «Οι διευκρινήσεις αυτές θα είναι χρήσιμες και στους ίδιους, ενόψει της διεκδίκησης θώκων στις προσεχείς εκλογές, δημοτικές και άλλες, υπό τον αστερισμό της εθνολαϊκιστικής πλειοδοσίας, μέσω της οποίας ορισμένοι μάταια επιχειρούν να καλύψουν το έλλειμμα αναγνώρισής τους στην τοπική κοινωνία, χτίζοντας ως αντιστάθμισμα εφήμερες και προδήλως ιδιοτελείς πολιτικές καριέρες».
Απαντώντας στον επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο – Αλληλεγγύη – Ανατορπή», ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σταράκης έκανε λόγο για πολιτικό παραλογισμό του κ. Ανδρουλάκη,καηγορώντας τον ότι:«Μετέτρεψε το «Ρέθυμνο Αλληλεγγύη Ανατροπή» σε «Ρέθυμνο Αλληλεγγύης Διαπλοκής» και απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη του είπε «έχετε μείνει μοναχός σας, πιστεύουμε τώρα που θα αναλάβετε γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου να μην χάσετε τα μικρόφωνα, όπως χάσατε το πλοίο όταν ήσασταν γραμματέας στην cretan lines».
Αιτιολογώντας την αποχώρησή τους από την παράταξη του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Σταράκης είπε ότι αποχώρησαν καθώς τους «έπνιγε», δεν συγκαλούσε δημοτική ομάδα, και επειδή όπως πρόσθεσε έκανε συμφωνίες ερημήν τους, κάτω από το τραπέζι και δεν ασχολιόταν με θέματα καθημερινότητας.«Μας πνίγατε και για αυτό φύγαμε. Εμείς λέμε ότι η θέση μας ήταν πολιτική. Αναγκαστήκαμε και φύγαμε αφού διαβουλευτήκαμε με το λαό που μας ψήφισε»είπε.