Πρόκειται για σχολεία που απευθύνονται σε ενήλικες, οι οποίοι δεν κατάφεραν για οποιοδήποτε λόγο να τελειώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου. Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες, ενώ δεν απαιτείται καθημερινή μελέτη και εξετάσεις. Στο Ρέθυμνο λειτουργούν το ΣΔΕ στα Μισίρια και το παράρτημά του στο Αμάρι. Οι εγγραφές διαρκούν μέχρι και την επόμενη Παρασκευή, ενώ τα μαθήματα αναμένονται να ξεκινήσουν στις 10 Οκτωβρίου.
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Νομού Ρεθύμνου η διευθύντρια κ. Μαίρη Αλεξανδρίδου μίλησε στα Ρεθεμνιώτικα Νέα. Ανέλυσε τους στόχους που θέτουν, τη συμμετοχή των μαθητών, καθώς και για το νέο παράρτημα του ΣΔΕ στο Αμάρι.
Αναλυτικότερα η κ. Αλεξανδρίδου ανέφερε ότι τα σχολεία λειτουργούν από το 2005 δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα μεγάλο αριθμό ενηλίκων να συμμετάσχει στη διαδικασία της εκπαίδευσης και να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου. «Μέχρι τώρα μέσω του ΣΔΕ έχουν καταφέρει να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου πάνω από 600 άτομα. Πρόκειται για ένα σχολείο, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε ενήλικες, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις μαθησιακές διαδικασίες, υπό διαφορετικές συνθήκες, είτε για οικονομικούς είτε για οικογενειακούς λόγους». Σημαντική παράμετρος αποτελεί ότι οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να είναι ενήλικες, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών έως και 60 ετών.
Στελέχωση και πρόγραμμα Σπουδών
Ένα από τα προτερήματα του σχολείου είναι, σύμφωνα με την κ. Αλεξανδρίδου, η ικανοποιητική στελέχωσή του. Λόγω της απρόσκοπτης χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ, υπάρχει η δυνατότητα να απασχοληθούν πέρα από τους εκπαιδευτικούς, ψυχολόγος και σύμβουλος Επαγγελματικής Κατάρτισης. «Το σχολείο στελεχώνεται από ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς υψηλών προσόντων, οι οποίοι έχουν εξαιρετικές σπουδές και συνήθως είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών ή ακόμα και διδακτορικών. Η χρηματοδότηση του Σχολείου γίνεται από το ΕΣΠΑ, γεγονός το οποίο δεν επιφέρει προβλήματα στη χρηματοδότησή του και μας επιτρέπει να απασχολούμε Σύμβουλο Επαγγελματικής Κατάρτισης, καθώς και ψυχολόγο, με σκοπό να παρέχονται οι μέγιστες δυνατές υπηρεσίες προς την εκπαίδευση των μαθητών» επισημαίνει.
Προσπαθώντας το ΣΔΕ να είναι ελκυστικό προς τις κατηγορίες ενηλίκων που το έχουν ανάγκη αλλά παράλληλα μπορεί να εργάζονται, τα μαθήματα έχουν θεσπιστεί σε απογευματινές ώρες, ενώ ακολουθείται ειδικό πρόγραμμα, το οποίο δεν απαιτεί καθημερινό διάβασμα αλλά ούτε και εξετάσεις αποφοίτησης. «Η όλη φιλοσοφία των μαθημάτων βασίζεται στις ανάγκες των εκπαιδευομένων, στην αλληλεπίδραση, και τη συμμετοχή στην τάξη. Δεν απαιτείται η καθημερινή μελέτη, η προετοιμασία και οι εξετάσεις. Είναι πολύ εύκολο να το παρακολουθήσει κάποιος».
Στο Σχολείο διδάσκονται οκτώ διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, τα οποία ονομάζονται Γραμματισμοί. Επίσης οι μαθητές σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς εκτελούν και συγκεκριμένα Projects. Μοναδική προϋπόθεση αποφοίτησης είναι η συμμετοχή και η παρακολούθηση. «Υπάρχει ένα όριο στις 130 απουσίες. Είναι αρκετά μεγάλο όριο, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι μαθητές είναι ταυτόχρονα και εργαζόμενοι. Συνεπώς είναι συχνό το φαινόμενο των απουσιών ιδιαίτερα των μαθητών-εργαζομένων από τον τουριστικό κλάδο» μας ανέφερε η διευθύντρια.
Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία
Στόχος της όλης προσπάθειας του Σχολείου κατά την κ. Αλεξανδρίδου είναι να δημιουργήσει ενεργούς πολίτες. Για την επίτευξη του στόχου αυτού απαραίτητο στοιχείο είναι η διασύνδεση με την τοπική κοινωνία, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από την ανάληψη ποικίλων εθελοντικών δράσεων. «Το Σχολείο έχει ιδρύσει τράπεζα αίματος και κάθε χρόνο διοργανώνουμε εθελοντική αιμοδοσία, στην οποία οι μαθητές συμμετέχουν με μεγάλη χαρά.
Προσφέρουμε ταυτόχρονα και εθελοντικό έργο, καθώς σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη συγκεντρώνονται τρόφιμα και ρούχα. Ταυτόχρονα υπάρχει και συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, το Νοσοκομείο, το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οργανώσεις Προστασίας του Περιβάλλοντος». Παράλληλα η διευθύντρια του σχολείου πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα χρόνια η κοινωνία έχει αγκαλιάσει το όλο εγχείρημα και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν θετικά αποτελέσματα.
Παραρτήματα ΣΔΕ Αμαρίου
και Μυλοποτάμου
Αναφορικά με τα παραρτήματα του ΣΔΕ στο Μυλοπόταμο, τα οποία σταμάτησαν τη λειτουργία τους η κ. Αλεξανδρίδου τόνισε ότι ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους. Για το νέο παράρτημα στο Αμάρι ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείται μια νέα δομή σε μια εποχή που κλείνουν σχολεία.
«Είναι μια πολύ μεγάλη δυνατότητα για το Δήμο Αμαρίου, ο οποίος δεν είχε δομή δια Βίου Μάθησης. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά, γιατί το Σχολείο αποτελεί ευκαιρία για τους Αμαριώτες. Τόσο για να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση όσο και για να πληροφορηθούν μέσω του επαγγελματικού προσανατολισμού για τα προγράμματα κατάρτισης, τις επιδοτήσεις και ό,τι άλλο μπορεί να τους βοηθήσει».