Στον πταισματοδίκη Ρεθύμνης κατέθεσε χθες το πρωί ο βουλευτής της Ν.Δ. Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, σχετικά με την υπόθεση Ρίχτερ.
Η κατάθεση του βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ., έγινε κατόπιν της εισαγγελικής εντολής προ ολίγων ημερών που έδωσε ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχει τελεστεί κάποιο ποινικό αδίκημα από την πλευρά του Γερμανού καθηγητή, σχετικά με όσα αναφέρει σε βιβλίο του για την Κρήτη και τους Κρητικούς.
Ο κ. Αυγενάκης, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προσκόμισε στη Δικαιοσύνη στοιχεία, από κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις για το θέμα της αναγόρευσης του Χάινς Ρίχτερ, αλλά και έγγραφα που έχουν να κάνουν με τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Χαρακτηριστικά, σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Αυγενάκης αναφέρει ότι: «Κατέθεσα για την υπόθεση Ρίχτερ σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, αναφορές προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων στις επιστολές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Πολιτιστικών Συλλόγων και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη συγκρότηση Επιτροπής για το χαρακτηρισμό πόλεων και χωριών ως μαρτυρικών προς το υπουργείο Εσωτερικών, για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, του Κατοχικού Δανείου και σειρά παλαιότερων παρεμβάσεων για την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών, καθώς και δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, σχετικά με το πόρισμα της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, το οποίο αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, και άλλα».
Σε σχετικές δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε: «Προσκλήθηκα και βεβαίως ήταν αυτονόητο ότι θα ήμουν εδώ για να καταθέσω στοιχεία τα οποία έχω στη διάθεσή μου, να τα θέσω και υπ’ όψιν της Δικαιοσύνης. Στο διαδικαστικό μέρος νομίζω ότι έχει εμπλουτιστεί με ανακοινώσεις, στοιχεία πρωτοβουλίες που πιθανότατα να είναι χρήσιμα για τον εισαγγελέα Ρεθύμνου και τα άλλα στοιχεία που θα προσκομίσω εγώ, σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις και την πορεία αυτής της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση μήνες τώρα, που πιθανόν και αυτά τα στοιχεία να συμβάλλουν στο έργο του. Βάζω και μια άλλη διάσταση στο θέμα, κάτι που ούτως ή άλλως έκανα τις προηγούμενες ημέρες και από το βήμα της Βουλής, ωστόσο όμως τώρα και με επιπλέον στοιχεία, και έχει να κάνει με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και της εθνικής προσπάθειας που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση. Σε ελάχιστες εβδομάδες ή και μέρες περιμένουμε και το πόρισμα της επιτροπής, που δούλεψε για αρκετούς μήνες από το ελληνικό Κοινοβούλιο με μέλη του Κοινοβουλίου απ’ όλες τις παρατάξεις. Άρα την ίδια στιγμή δεν νοούνται τέτοιες προχειρότητες και τέτοιες επιπολαιότητες, να αναγορεύουμε με ένα εξαιρετικό υψηλόβαθμο τιμητικό τίτλο επιστήμονες που δεν αμφισβητούμε το υπόλοιπο επιστημονικό έργο του, αμφισβητούμε όμως το βιβλίο που αναφέρεται στη Μάχη της Κρήτης τις θηριωδίες της Κρήτης».
Δημόσια δήλωση του καθηγητή Β. Δαφέρμου
Για το θέμα της αναγόρευσης του Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλης Δαφέρμος, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει τα εξής:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, συμπατριώτες Κρητικοί
Σαν καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω ταπεινά συγνώμη από τον περήφανο λαό της Κρήτης για το πολιτικό ατόπημα που διαπράξαμε να ανακηρύξουμε, Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης τον γερμανό καθηγητή Χ. Ρίχτερ. Αλλά πιστέψτε με, αυτό, έγινε από άγνοια. Δεν είχαμε ακριβή πληροφόρηση για το τελευταίο του βιβλίο, αλλά και για τη γενικότερη στάση του, τον τελευταίο καιρό. Ο καθηγητής Ρίχτερ σε αυτό το βιβλίο του σαφέστατα ακροβατεί επικίνδυνα μεταξύ Ιστορικής Επιστήμης και ρατσιστικής προπαγάνδας, εξισώνει το δίκαιο αγώνα του Κρητικού λαού με τη ναζιστική θηριωδία, δηλαδή το θύμα με το θύτη, και αποδύεται σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ‘απομυθοποιήσει’, όπως λέει ο ίδιος, τη Μάχη της Κρήτης. Για την ακρίβεια, δεν κάνει λόγο για τη Μάχη της Κρήτης, αλλά για την ‘Κατάκτηση της Κρήτης’, λες και η Κρήτη είναι καμιά βραχονησίδα. Στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει τον αγώνα των Κρητικών αναπόφευκτα καταλήγει σε πολιτικές και επιστημονικές ελαφρότητες. Λέει για παράδειγμα, ότι ‘πραγματοποιούσαμε, εμείς οι Κρητικοί, νυκτερινές επιθέσεις και δεν αφήναμε τους Γερμανούς στρατιώτες να ξεκουραστούν’, ώστε να σφάζουν και να καίνε καλύτερα, τη μέρα. Πάλι καλά που δεν μας είπε να κερνάμε τους καταϊδρωμένους γερμανούς αλεξιπτωτιστές στο Μάλεμε, παγωτά.
Οι πολιτικές αφέλειες όμως του κ. Ρίχτερ, δεν έχουν τελειωμό. Μας υποδεικνύει, με σαφήνεια και τον τρόπο με τον οποίο θα αντισταθούμε στους γερμανούς φονιάδες. Θέλει από μας, ‘σύγχρονο’ και ‘πολιτισμένο’ τρόπο αντίστασης, όχι δρεπάνια και μαχαίρια…!! Θα γελάσει κάθε πικραμένος, μου φαίνεται, όταν η ακριβής μετάφραση, από το γερμανικό πρωτότυπο, φτάσει στα χέρια μας. Το λέω αυτό διότι, κάτι μου λέει, ότι ο γερμανός Καθηγητής τα λέει πιο ‘βαριά’ στο γερμανικό πρωτότυπο.
Και καλά, ο γερμανός καθηγητής λέει αυτά που λέει και είναι αυτός που είναι. Εμείς τι κάνουμε; Κι όταν λέω εμείς, εννοώ τους μάχιμους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σε ό,τι με αφορά, ανησυχώ για δυο πράγματα:
-Πρώτον, για το βαθύ χάσμα που ανοίχθηκε ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και την τοπική κοινωνία, εξαιτίας της άτυχης ανακήρυξης.
-Δεύτερον, για το βαθύ ρήγμα στην εξωτερική μας πολιτική, για τον ίδιο λόγο. Με τι διαπραγματευτικά κότσια θα προσέλθουμε στη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις; Αφού δεχθήκαμε ότι κι δυο (Έλληνες και Γερμανοί), κάναμε ακρότητες, σφάλαμε κι οι δυο, γιατί να ζητάει ο ένας να τον πληρώσει ο άλλος; Οι θυσίες στο Κοντομαρί, στα Ανώγεια, στη Βιάννο, οι εκτελέσεις, οι λεηλασίες και οι αθλιότητες των Γερμανών, εξαιτίας της ανακήρυξης, διαγράφονται με μια μονοκοντυλιά. Δεν υπάρχουν πληγές στο σώμα της Κρήτης. Οι Γερμανοί δεν έκαψαν, δεν σκότωσαν, δεν εξανδραπόδισαν. Δεν υπήρξε τίποτε. Απλά ήρθαν μια βόλτα…!
-Αυτό είναι κύριοι συνάδελφοι/καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, είτε μας αρέσει είτε όχι, το βαθύτερο νόημα της απονομής του διδακτορικού στον κ. Ρίχτερ.
-Επομένως αυτό είναι επονείδιστο. Είναι ύβρις στο πρόσωπο της Κρήτης. Και πρέπει πάραυτα, να ανακληθεί. Κι ακόμη πρέπει άμεσα, χωρίς μακρόσυρτες αναλύσεις, κουλτουριάρικες και βολικά γενικόλογες προσεγγίσεις, να δείξουμε έμπρακτη μεταμέλεια, να ζητήσουμε συγνώμη από την κοινωνία της Κρήτης. Τι εννοώ;
-Σαφέστατα θα πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, στην ιεραρχία του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σκέφτομαι ότι αν, ο αναπληρωτής πρύτανη, ο καθηγητής κ. Βασίλειος Καρδάσης δεν πήγαινε στην τελετή ανακήρυξης να την νομιμοποιήσει με την παρουσία του, διαρκούσης της κατάληψης των φοιτητών, αυτή η καταστροφική απονομή δεν θα είχε γίνει. Διότι, το άλλο μέλος της Πρυτανείας, που εκπροσωπεί τον πρύτανη, η αναπληρώτρια Πρύτανη, η καθηγήτρια κ. Ελένη Παπαδάκη ποτέ και με τίποτε, δεν θα πήγαινε. Αυτό προκύπτει από την μέχρι τώρα στάση της. Ήταν και παραμένει πολιτικά, και όχι μόνον, άμεμπτη. Στο λογαριασμό επομένως της αναπλήρωσης του κ. πρύτανη, απομένει μόνον ο κ. Καρδάσης. Αλήθεια, τι τον έσπρωξε να πάει; Τι τον έκανε να παραβλέψει τις ζωηρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία; Κι αφού είδε όλον αυτό τον κόσμο να διαμαρτύρεται, γιατί δεν πρότεινε αναβολή, ώστε να συνεδριάσουν τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου για να συζητήσουν το ζήτημα; Σώνει και καλά έπρεπε διαρκούσης της κατάληψης να γίνει αυτή η ανακήρυξη; Στο όνομα, άραγε, τίνος ιδανικού; Βαριές πολιτικές ευθύνες λοιπόν για τον κ. Καρδάση. Αν δεν παραιτηθεί, αυτοδίκαια του αφιερώνονται οι στοίχοι της Κικής Δημουλά: ‘Δεν έφταιγε αυτός. Τόσος ήτανε..’.
-Τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω, ότι η θλιβερή υπόθεση της ανακήρυξης του κ. Ρίχτερ ως επίτιμου διδάκτορα, είναι ικανή να αμαυρώσει την ιστορία του καλύτερου Πανεπιστημίου της Ελλάδας. Του Πανεπιστημίου Κρήτης.
-Ας συνεδριάσουν λοιπόν τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου μας, για να ξεπλύνουμε από πάνω μας τη ντροπή.
Υποκλίνομαι στην Κρητική λεβεντιά».
Διαμαρτυρία από τους Κρήτες Αυστραλίας -Νέας Ζηλανδίας
Έντονη είναι η διαμαρτυρία για την αναγόρευση του Γερμανού καθηγητή Χ. Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης, της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, που ζητούν τη απόδοση ευθυνών στους καθηγητές οι οποίοι συνηγόρησαν στην τέλεση της τιμητικής εκδήλωσης για το Χ. Ρίχτερ.
Σε επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Χουδαλάκης και Αντρέας Φλιατούρας, αντίστοιχα, αναφέρονται τα παρακάτω:
«Η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας με τη σειρά της, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τα όσα διαδραματίζονται στον τόπο της αντίστασης και της λεβεντιάς, στην Κρήτη μας.
Οι Κρήτες γνώριζαν την κατοχή και την κτηνώδη θηριωδία των Γερμανών από πρώτο χέρι, πνιγμένοι στο αίμα των φίλων και των συγγενών τους και όχι μέσα από στεγνά απολυμασμένα και εξωραϊσμένα γερμανικά αρχεία όπως ο Ρίχτερ. Είναι λοιπόν μεγάλη προσβολή να αποκαλούνται τώρα ως άσχετοι.
Ναζί και κρυπτοναζί αλλά αντίφα! Είναι το νέο λουκ παγκοσμίως που κάνει θραύση. Για πολλά… ρίχτερ κακοήθους παράνοιας μιλάμε.
Και να μην ξεχνάμε ότι πέρα από άλλες θηριωδίες οι ναζί κατακτητές ήθελαν να προβούν σε μαζική επιστράτευση Ελλήνων, για να τους στείλουν ως βορά στο ανατολικό μέτωπο, ενώ επιδόθηκαν και σε εκτεταμένες επιτάξεις αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, που με μύριους κόπους και κινδύνους οι Έλληνες μπόρεσαν να γλυτώσουν από τα νύχια τους, κρύβοντάς τα σε υπόγεια, λαγούδια και σε δάση.
Για να μην μιλήσουμε ακόμα για την καταναγκαστική εργασία, για την αρπαγή μεταλλευμάτων και ορυκτών, καθώς και πολύτιμης ξυλείας.
Μπουχτίσαμε πλέον από τέτοιους «εκπροσώπους».
Η προπαγάνδα και οι ψεύτικες ιστορίες του Χίτλερ συνεχίζονται ακόμα και σήμερα.
Η προσπάθεια για να ξαναγραφτεί η Ιστορία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό από τους απογόνους του Χίτλερ, ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν για να βλάψουν τους ήρωες και τις θυσίες της ΚΡΗΤΗΣ. Ένας από αυτούς είναι και ο κ. Ρίχτερ, αν και το «κύριος» προσβάλει την έννοια της λέξης. «Αυτός» λοιπόν, προσβάλει τις θυσίες αυτών που υπέφεραν επί Γερμανικής καταστροφής και όχι μόνο.
Ουδείς έχει το δικαίωμα να αποκαλεί τους Κρητικούς άσχετους για όλα όσα έζησαν στα χέρια των ναζί Γερμαναράδων, σουμπεριτών, γκεσταμπιτών και άλλων εχθρών του τόπους μας… ούτε αυτό καταλαβαίνετε;
Ντροπή πανεπιστημιακών, που επιθυμούσαν διακαώς την αναγόρευση του Ρίχτερ. Ποιοι λοιπόν ήταν ονομαστικά οι πανεπιστημιακοί αυτοί; Γιατί αυτόν και γιατί τώρα; Να αποδοθούν ευθύνες!»
Τι είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου στην τηλεόραση Creta
Απαντήσεις για την υπόθεση αναγόρευσης του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, έδωσε χθες το βράδυ, μέσα από τη συνέντευξή του στην τηλεόραση Creta και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Μεταξά, ο πρύτανης του ακαδημαϊκού ιδρύματος Ευριπίδης Στεφάνου.
Ο κ. Στεφάνου αποκάλυψε τα βασικά σημεία των πρακτικών της συνέλευσης του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου, προχθές εξάλλου, όπως είπε, τα παρέλαβε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι πέρα από το γεγονός ότι η απόφαση του τμήματος ήταν ομόφωνη, ο χαρακτήρας της συνεδρίασης ήταν πανηγυρικός και δεν εκφράστηκε από κανέναν καμία επιφύλαξη.
Ο πρύτανης ερωτώμενος σχετικά με τις αντιδράσεις που υπήρχαν και εκφράστηκαν την ώρα της τελετής στο Ωδείο Ρεθύμνου, που ήταν αιτία για να ματαιωθεί η αναγόρευση εκείνη την ημέρα, απάντησε ότι οι συνθήκες ήταν τέτοιες που δεν μπορούσε κανείς να τις προβλέψει.
Όπως είπε επίσης ο κ. Στεφάνου, λίγες ημέρες πριν την τελετή αναγόρευσης υπήρξε παρέμβαση – απειλή από τη Χρυσή Αυγή. Δεν διευκρίνισε λεπτομέρειες, μετέφερε όμως δική του συνομιλία με τον αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου κατά τη διάρκεια της οποίας, ο δεύτερος του είπε για την πρόθεση της Χ.Α. διευκρινίζοντάς του ωστόσο ότι η τοπική ΕΛΑΣ τέτοιου τύπου απειλές μπορεί να τις διαχειριστεί. Ωστόσο ο ταξίαρχος, σύμφωνα πάντα με τον πρύτανη, άφησε κάποια ερωτηματικά για την διαχείριση της Αστυνομίας στην περίπτωση που συγκεντρωθούν απλοί πολίτες στον χώρο της τελετής για να διαμαρτυρηθούν.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί δεν ακυρώθηκε με πρωτοβουλία της Συγκλήτου η τελετή από την στιγμή που πλέον διαπιστώθηκε ότι έχει ξεσηκωθεί θύελλα διαμαρτυριών, απάντησε πως οποιαδήποτε παρέμβαση της Συγκλήτου ήταν αδύνατη και αυτό διότι θεσμικά το αρμόδιο τμήμα, όπως ορίζει ο νόμος Διαμαντοπούλου, είχε πάρει την απόφαση αναγόρευσης του κ. Ρίχτερ, πως ήταν μία διαδικασία «που ελήφθη με απόλυτα τεκμηριωμένο τρόπο» και μάλιστα έδωσε και μία ακόμη διάσταση που αφορά στο κύρος του Πανεπιστημίου. Είπε χαρακτηριστικά ότι «σε ενδεχόμενο ακύρωσης της τελετής υπήρχε κίνδυνος σε «διπλωματικό επίπεδο» ακόμη και για το διεθνές κύρος του ιδρύματος».
Τέλος, σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν το Πανεπιστήμιο εξετάζει το ενδεχόμενο ανάκλησης της τιμής που αποδόθηκε στον Γερμανό καθηγητή, απάντησε αρνητικά επαναλαμβάνοντας ότι η Σύγκλητος δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα.