Ποτέ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ δεν ανέλαβε καθήκοντα ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ του δήμου. Κι όμως στον δήμο Αμαρίου τελευταία το είδαμε κι αυτό.
Πολλά και περίεργα διαβάσαμε και ακόμη περισσότερα ακούσαμε το τελευταίο διάστημα από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, που για κάθε κριτικά σκεπτόμενο δημότη προκαλούν απορίες και εύλογους προβληματισμούς. Όμως, για όσους παραβρέθηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στις 28.11, δεν μένει καμία απορία για το ποιος είναι ο καθ’ υπαγόρευσιν υποβολέας του κυρίου προέδρου. Γνωστός αντιδήμαρχος που και από μικροφώνου δεν παραλείπει σε κάθε ερώτηση της αντιπολίτευσης να ειρωνεύεται πρόσωπα, να απαξιώνει θεσμούς και να εκμηδενίζει ηθικές αξίες. Λειτουργώντας σε σύγχυση και κυριευμένος από πανικό – γιατί άραγε- διαρκώς προκαλεί, αντί να δίνει πειστικές απαντήσεις, όπως άλλωστε οφείλει.
Όμως να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Προεκλογικά, το 2014 η παράταξη ΑΜΑΡΙ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, στην οποία συμμετείχαμε και εμείς, κατηγορήθηκε πως με την υποψηφιότητά της διχάζει τους Αμαριώτες. Τότε η απάντηση όλων, ημών και υμών, ήταν πως η κάθοδος αντίπαλου συνδυασμού στις εκλογές είναι θεμιτό δημοκρατικό δικαίωμα. Τώρα τι άλλαξε.
Οι παλαιοπολιτικές – κατά την άποψη του κυρίου προέδρου δηλώσεις του νέου συνδυασμού, είναι προτιμητέες σε σχέση με την άποψή του ότι τα άτομα που απαρτίζουν αυτόν το συνδυασμό δεν έχουν ουσιαστικούς λόγους ύπαρξης, γιατί απλά δεν γνωρίζουν. Δεν χρειάζονται άλλοι -πλην ημών- στο Αμάρι γιατί εμείς γνωρίζουμε τα πάντα, δίνουμε λύσεις στα προβλήματα του τόπου και όλοι εσείς περισσεύετε. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον κ. πρόεδρο και στον υποβολέα του τι σημαίνει δημοκρατία και δημοκρατικό δικαίωμα.
Αλήθεια, από το μέλλον ήρθατε κύριε πρόεδρε. Τον Σεπτέμβριο του 2014, εγώ ως δήμαρχος και εσείς ως πρόεδρος του Δ.Σ., τότε που μαζί πορευτήκαμε στους πρώτους δύσκολους μήνες στη διοίκηση του δήμου Αμαρίου, είχατε μέχρι τότε επισκεφθεί ποτέ το δημοτικό κτίριο, γνωρίζατε τι σημαίνει ημερήσια διάταξη στο δημοτικό συμβούλιο και τώρα εμφανίζεστε ως πρύτανης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γιατί τέτοια απαξίωση και αλαζονεία.
Για τον όρο εθελοντής αντιδήμαρχος, κάποιος πρέπει να σας πει την αλήθεια. Το 2016 στον δήμο Αμαρίου ο νόμος προέβλεπε δύο άμισθους αντιδημάρχους και δύο με αντιμισθία. Όμως εσείς και ο υποβολέας σας, πείτε μας, για ποιο διάστημα και από ποια θέση λειτουργήσατε εθελοντικά στον δήμο. Απαντήστε μας, αν είστε ειλικρινής και μην ανακατεύεστε στα συνταξιοδοτικά των άλλων, που δεν σας αφορούν. Όσο για τις τιμές που μου αποδώσατε, όπως ισχυρίζεστε στα γραπτά σας, τις πήρατε πίσω αποπέμποντάς με από τη δημοτική ομάδα με τρόπο ανορθόδοξο, βασιζόμενοι σε ψεύτικα επιχειρήματα για τα οποία εσείς προσωπικά ζητήσατε συγγνώμη από μικροφώνου, γιατί η ευθύνη ήταν δική σας ως προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
Θα αντιπαρέλθω τα υπόλοιπα και θα σταθώ στην απαξίωσή σας για όσους κατέχουν πανεπιστημιακούς τίτλους -ψηλά ξινά σταφύλια. Αλήθεια, για ποιο λόγο απομακρύνατε από τη δημοτική σας ομάδα – πείτε μας τελικά πόσοι και ποιοι μείνατε- όλους αυτούς και γιατί. Μήπως επειδή δεν γνωρίζουν την αναγωγή στη μονάδα και τις επί τοις εκατό αναλογίες, που εσείς φαίνεται να γνωρίζετε καλά ή για άλλους λόγους. Μην αποθαρρύνετε, με αυτές τις απόψεις, τους νέους που είναι κοντά σας και που σήμερα προσπαθούν να κατακτήσουν την πανεπιστημιακή γνώση. Και βέβαια δεν πρόκειται να αναφερθώ σε όσα συνέβησαν πρόσφατα στο χωριό σας, γιατί απλά δεν ήμουν παρών. Όμως εσείς γνωρίζετε πολύ καλά.
Τέλος ήθελα να υπενθυμίσω σε σας και στον υποβολέα σας ότι τη Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014, πριν ακόμα ορκιστούμε ως νέα δημοτική αρχή, μετά από πρόσκληση της κ. Λιονή στην αντιπεριφέρεια, μαζί παρευρεθήκαμε στην παρουσίαση του έργου για το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης στο Αμάρι. Το είχε βέβαια πετύχει και κατοχυρώσει η προηγούμενη δημοτική αρχή -όχι εσείς όπως ισχυρίζεστε – που και αυτή ήταν παρούσα στη συνάντηση. Σας θυμίζω ότι για το συγκεκριμένο έργο μας είχαν ενημερώσει δυο εξαίρετοι επιστήμονες -παράκληση να μην απαξιωθούν και αυτοί ως κατέχοντες πανεπιστημιακούς τίτλους- ο κ. Νίκος Στυλιανίδης, διευθύνων σύμβουλος του ΕΣΔΑΚ πολιτικός μηχανικός με την αείμνηστη χημικό μηχανικό Βιργινία Μανασάκη. Όμως, δεν σας θυμάμαι εκείνο τον Αύγουστο στις επισκέψεις μας στον ΕΣΔΑΚ και ίσως γι’ αυτό θεωρείτε την ανακύκλωση, σε συνδυασμό με το παραπάνω έργο, ελάσσονος σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου. Κάποιον θα πρέπει να ρωτήσετε να σας μιλήσει για τις βασικές αρχές της αειφορίας, κύριε Γαλάτιε Μοσχονά.
Με τον πρέποντα σεβασμό στον θεσμό του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
* Ο Αδάμ Παραδεισανός είναι γεωλόγος-περιβαλλοντολόγος-MSc Χημείας, συνταξιούχος διευθυντής Γυμνασίου, δημοτικός σύμβουλος Αμαρίου – πρώην δήμαρχος