Λέει, «δεν είναι εξίσου εκρηκτική η υποστελέχωση»» άρα αποδέχεται για άλλη μια φορά δημόσια ότι υπάρχει υποστελέχωση, δεν μπορεί να το αρνηθεί διότι υπάρχουν μελέτες δημοσιευμένες των προκατόχων του. Δεν απαντά, ως όφειλε σαν διοικητής και γιατρός, ποιά είναι η επίδραση της υποστελέχωσης στην υγεία των ασθενών. Δεν απαντά για την ευθύνη του κόμματος και της κυβέρνησης που τον διόρισε, ούτε για την προσωπική του ευθύνη. Γιατί αφού αναγνωρίζει το πρόβλημα δεν το λύνει; Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο ρόλος του, και όχι το να συγκρίνει το ποιά υπηρεσία είναι περισσότερο υποστελεχωμένη, ο ΕΟΠΥΥ ή το Νοσοκομείο; Η ίδια κυβέρνηση διοικεί και τον ΕΟΠΥΥ και το Νοσοκομείο, άρα δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, ο στόχος του είναι: η συρρίκνωση, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο τμημάτων, και η κοστολόγηση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αποδέχεται την τραγική κατάσταση του νοσοκομείου απλώς σημειώνει ότι είναι λιγότερο τραγική από του ΕΟΠΥΥ. Γιατί δεν αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί ως κυβερνητικού στελέχους; (αφού εξαίρει τον εθελοντισμό ας προσφέρει τις υπηρεσίες του στον ΕΟΠΥΥ).
«Υπάρχουν», λέει ο κύριος διοικητής, «ελλείψεις και προβλήματα που επί δεκαετίες επικρατούν αθεράπευτα όχι μόνο στου Ρεθύμνου (το Νοσοκομείο)». Η κυβέρνηση που τον έχρισε διοικητή, άρα και την υπηρετεί, καθώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ υλοποίησαν και συνεχίζουν να υλοποιούν την πολιτική της Ε.Ε. που συρρικνώνει την υγεία στο όνομα της κερδοφορίας αυτών που την λυμαίνονται. Αυτή η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια πολιτική πανελλαδικά, άρα τα προβλήματα ισχύουν για όλα τα νοσοκομεία. Σε αυτά τα πλαίσια, ο κάθε διοικητής, άρα και ο διοικητής του νοσοκομείου του Ρεθύμνου, είναι λογικό, να έχουν και προσωπικές ευθύνες.
Επισημαίνει, ο κ. διοικητής «παρά τα απαράδεκτα και τρομακτικά προβλήματα». Αποδέχεται, λοιπόν, ότι τα προβλήματα είναι απαράδεκτα και τρομακτικά, αλλά δεν μας λέει πώς μεταφράζονται στην υγεία των ασθενών;
«Η λειτουργία του (Νοσοκομείου) δεν αντιμετωπίζει αξεπέραστα εμπόδια». Αφού δεν είναι αξεπέραστα γιατί δεν τα λύνει; Εκτός από την πολιτική που πιστά υπηρετεί τον εμποδίζει κάτι άλλο; «Αυτό το μέγα συμπέρασμα και καίριο γεγονός, η Ερώτηση το παρακάμπτει» Ας λύσει τα απαράδεκτα και τρομακτικά προβλήματα που αναγνωρίζει ότι δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ) τις οποίες όμως, πιστά συνεχίζει να υπηρετεί και εμείς θα επανορθώσουμε.
«Σε κανένα τμήμα δεν λείπει τόσο προσωπικό», αναγνωρίζει ότι λείπει προσωπικό από όλα τα τμήματα, στο «πόσο» είναι η διαφωνία! λείπει τόσο προσωπικό (υπάρχει μελέτη του προηγούμενου διοικητή που τεκμηριώνει αυτές τις ελλείψεις), που δεν δίνονται ούτε οι άδειες ούτε τα ρεπό. Οι βάρδιες δεν βγαίνουν και κάποια τμήματα κλείνουν ή συρρικνώνονται. Με αυτό το σκεπτικό και με απόφαση της χειρουργικής υπηρεσίας και την σύμφωνη γνώμη του διοικητή, «προσωρινά» κλείνει το ένα… από τα δύο χειρουργικά κρεβάτια, δήθεν για να δοθούν οι άδειες και τα ρεπό, τα οποία ο κ. διοικητής ρητά αναφέρει στο κείμενό του ότι δεν χρωστώνται. Επιπλέον, όλα τα τμήματα υπολειτουργούν αφού λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.
Σχετικά με το ακτινολογικό. Πρόσφατα με εισαγγελικές απειλές επικαλούμενη η διοίκηση του νοσοκομείου απόφαση της εισαγγελίας Ρεθύμνου επιστράτευσε προσωπικό για να δουλέψει το ακτινολογικό. Πάλι πρόσφατα για να δουλέψει το ακτινολογικό, ο διοικητής του Νοσοκομείου και ο Πρόεδρος της Ιατρικής Υπηρεσίας μπούκαραν φωνάζοντας και απειλώντας σε σπίτι εργαζομένου στο ακτινολογικό για να τον πάρουν να καλύψει κενή βάρδια. Έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και η αστυνομία για να βρεθεί προσωπικό. Ταυτόχρονα, για τον ίδιο σκοπό αποδυναμώνονται τα ΚΥ. Σε όλα αυτά χρειάζεται να συνυπολογιστούν η τρομοκρατία, οι απειλές και οι ραδιουργίες σε βάρος των εργαζομένων. Έτσι λειτουργεί το ακτινολογικό. Δεν μας λέει ο κ. διοικητής τα παραπάνω έχουν επιπτώσεις στην υγεία του προσωπικού και των ασθενών; Ποιές είναι αυτές; πάντως ταλαιπωρία και οικονομικές επιπτώσεις είναι το ελάχιστο…
Συνεχίζει, «Είναι αναληθέστατο εξάλλου ότι περικόπτονται κανονικές άδειες». Είναι αληθέστατο, απαντάμε εμείς, ότι οι κανονικές άδειες που χρωστώνται συμπληρώνουν πολλά χρόνια. Υπάρχουν πολλές οφειλές ακόμα από το 2011. Δεν συζητάμε για το 2012-2013. Επιπλέον, τα χρωστούμενα ρεπό μετρούνται σε πολλές εκατοντάδες. Μόνο σε ένα τμήμα τα χρωστικά είναι 295.
«Περικοπές δεν είναι ποτέ δυνατόν η διοίκηση να επιβάλλει, αφού παραβιάζουν δικαιώματα και νομοθεσία, είναι δηλαδή εντελώς παράνομες». Ο κύριος διοικητής μιλά για δικαιώματα! Η κυβέρνηση που υπηρετεί δεν έχει αφήσει σαν δικαίωμα των εργαζομένων πέτρα πάνω στη πέτρα. Θέλει να πιστέψουμε ότι δεν έχει αντιληφθεί τον πόλεμο στα εργασιακά δικαιώματα, που στο ακέραιο και συνειδητά συμβάλει. Για πιο λόγο νομίζει ότι τον έχρησαν διοικητή;
«Κανένας σχεδόν τομέας δεν λειτουργεί χωρίς εθελοντισμό». Δηλαδή, μας λέει ευθέως, ότι το μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό χρειάζεται να αντικατασταθεί από εθελοντές; Αυτό ευαγγελίζεται και ο εκάστοτε επιχειρηματίας, είτε επενδύει στον τομέα της υγείας είτε άλλου, το προσωπικό του να αποτελείται από εθελοντές και συμβασιούχους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν θα έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα στην εργασία. Δηλαδή, οι εθελοντές άνεργοι δεν σκέφτονται καθόλου για εργασία και μόνιμη δουλειά; Ας μην μιλήσουμε καθόλου, για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που θα προσφέρεται. Αυτά προωθεί η συγκυβέρνηση και η Ε.Ε. Με αυτό τον τρόπο, ο κ. διοικητής επιβεβαιώνει τις προθέσεις του, έτσι αντιλαμβάνεται την αλληλεγγύη.
«Ο εθελοντισμός προστρέχει ανέκαθεν, παντού, σε καπιταλισμό και κομμουνισμό». Το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εξ ανάγκης είχε αναγνωρίσει και παραδεχτεί τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ένωσης στην υγεία. Ας μελετήσει περισσότερο, ο κ. διοικητής, τα επιτεύγματα στο σύστημα υγείας της Κούβας.
«Οι προσλήψεις δεν γίνονται δι’ αυτής της οδού, (το δέλεαρ της πρόσληψης)». Αλλά δια της οδού που όλοι έχουν ακούσει το περιβόητο «κατόπιν ενεργειών μας» του Γιάννη Κεφαλογιάννη. Για τον κύριο διοικητή το ρουσφέτι είναι άγνωστο! Και το διακωμωδεί.
«Οι εθελοντές πλαισιώνουν συνειδητά, με αυτογνωσία, αυτενέργεια, αυτεξούσιοι». Επιβεβαιώνει συνεχώς την επιθυμία του για το τί εργαζόμενους θέλει και επιχειρηματολογεί ότι έτσι είναι παγκοσμίως. Συμφωνούμε, αυτός είναι ο καπιταλισμός. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκες, δεν έχουν δικαιώματα; Στην ουσία κάτι τους προσφέρεται για να μην πεθάνουν… «μετά βίας 7-8-10 ευρώ ημερησίως». Αυτό το εργασιακό καθεστώς ετοιμάζουν στη νεολαία.
«Παράδειγμα οι εθελοντές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004». Έστω και αργά όλοι αναγνωρίζουν ότι τις επιπτώσεις των Αγώνων θα πληρώνουν ακόμη και τα δισέγγονά μας. Επίσης είναι κοινώς παραδεκτό, κάποιοι τσέπωσαν δισ.
Και αυτά τα λίγα «καταβάλλονται από ταμείο της Εκκλησίας». Καταβάλλονται από το ταμείο της εκκλησίας ομολογεί ευθαρσώς! Οι προκάτοχοι του το είχαν για προσβολή και απειλούσαν με ΕΔΕ όσους έλεγαν για χρήματα από την εκκλησία. Να ξέρει και ο κάθε πιστός που πάνε τα χρήματα που αφήνει στο παγκάρι! Ο κ. διοικητής δεν βλέπει! Φτώχεια, πείνα, ανεργία, εξαθλίωση, ανασφάλιστοι, ταλαιπωρία και αγανάκτηση ασθενών, ξύλο στο νοσοκομείο με σπασμένες πόρτες και παράθυρα, έντονοι και συχνοί καυγάδες, δικαστήρια, κοινωνικά ιατρεία, παντοπωλεία, συσσίτια, κλπ., ή λέει «για μάς τέτοιοι ψόγοι αποτελούν τιμή».
Λέει, «ΕΥΓΕ σε όλους εκείνους… (για το) πλατύτατο κοινωνικό έργο», «το παγκάρι της εκκλησίας είναι η αλληλεγγύη των εχόντων». Αυτό το έργο, στο οποίο αναφέρεται, είναι ευθύνη της κυβέρνησης στο οποίο δεν ανταποκρίνεται. Αντί, λοιπόν, να απαιτηθεί από αυτή να παίξει το ρόλο της, οι εκάστοτε τρύπες καλύπτονται από οποιουδήποτε είδους φιλανθρωπίες … Ας βγάλει ο καθένας τα πολιτικά του συμπεράσματα.
Προτρέπει ο «δύσμοιρος λαός» να «προσβλέπει σταθερά στους ευεργετούντες». Τέτοιο λαό θέλει ο κ. διοικητής, γονατισμένο, να παρακαλεί αντί να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Αυτά είναι τα πρότυπά του.
Μας λέει, «η Ερώτηση γενικεύει για όλα τα νοσοκομεία», λογικό ακούγεται αφού όλα είναι ενταγμένα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η ερώτηση σε κανένα της σημείο δεν απομακρύνεται από αυτά που στόχο έχει να τονίσει. Αλλά αν είναι απομακρυσμένη προς τί η αγωνία για απάντηση; Μήπως οι ρυθμοί για παραπέρα ιδιωτικοποίηση, καθυστερεί και θα έχει επιπλήξεις;
«Τα περί κόστους σίτισης» κλπ. που μας λέει, ανταποκρίνονται στο ακέραιο. Και ιδιωτικοποιημένα είναι τα τμήματα και πολλαπλάσιο είναι το κόστος και πολλαπλάσια μειωμένη είναι η ποιότητα για όσους θυμούνται.
Συνεχίζει λέγοντας, «ούτε καν λίγες φορές οι ελλείψεις εξαναγκάζουν ασθενείς να ταξιδεύουν στην Αθήνα». Ταξιδεύουν και στην Αθήνα και σε όλη την Κρήτη ακόμα και για ζητήματα Α’βάθμιας φροντίδας λόγω έλλειψης γιατρών (π.χ. για αλλαγή ουροκαθετήρα, για αμυγδαλίτιδα, ωτίτιδα κλπ., τρέχουν σε Χανιά και Ηράκλειο), ή δεν γνωρίζει ότι στέλνονται ασθενείς στο ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης για να εξεταστούν και να προμηθευτούν τα φάρμακά τους λόγω της σχεδιασμένης συνειδητά πολιτικής μείωσης παροχής υπηρεσιών. «Ουδέποτε βασίλευαν εξυπηρέτηση και άνεση δυνατοτήτων περίθαλψης».
Ο κ. διοικητής ψεύδεται ασύστολα. Ξεχνάει τις προσοχές και το ραγιαδισμό που επιδεικνύει όταν τύχει να προσέλθει έστω και για λίγο κάποιος παράγοντας ή πέσει τηλέφωνό του…
Οι αντιφάσεις έχουν την τιμητική τους.
Κλείνοντας, αναφέρει: «Τέλος, για όλα όσα ζητούνται χάριν του Νοσοκομείου μας, ασφαλώς και μάς βρίσκουν σύμφωνους, εξαρχής θέτουμε τα ίδια»! Αφού συμφωνούμε και θέτουμε τα ίδια τότε προς τι το πόνημα; Υπάρχει διαφορά. Η διοίκηση του Νοσοκομείου πρόσκειται στην κυβέρνηση, άρα γιατί δεν παίρνει ότι χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος; Ή μήπως η εύρυθμη λειτουργία δεν είναι στόχος γιατί στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά της.
Λέει, «παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ κάθε υπηρεσία υγείας» Φαίνεται -προσποιείται συνειδητά- ότι δεν έχει σχέση με το χώρο που διοικεί, διαφορετικά θα γνώριζε τα αίσχη που συμβαίνουν. Οτιδήποτε θετικό και αν έχει μείνει ακόμη στη λειτουργία του Νοσοκομείου, είναι επίτευγμα των εργαζόμενων σε αυτό, οι οποίοι πολλές φορές βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους την υγεία. Ας μην το καρπώνεται!
Στη συνέχεα ο κύριος διοικητής μιλά για «μυστικές συνταγές» επί της ουσίας ξανά επιβεβαιώνει την ορθότητα και τον σκοπό της ερώτησης και δεν θα μπορούσε να κάνει και διαφορετικά.
Η διαφορά μας είναι ότι ο δρόμος που επιλέγει για να υπηρετήσει την υγεία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με αυτόν που προτείνει το ΚΚΕ, ο οποίος δεν χωράει στα όρια του συστήματος που υπηρετεί: Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δημόσια – δωρεάν – καθολική – υψηλού επίπεδου υπηρεσιών υγεία, βασισμένη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και στις ανάγκες των ασθενών.
Όσο για το «πείραμα Ρεθύμνου». Ανάξιο σχολιασμού!