Στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Τεχνικών Έργων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης αναμένεται να δοθεί η σχετική γνωμοδότηση για τη μελέτη κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου, όπως προβλέπει η νομοθεσία για μελέτες ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπέρασαν τα 20 εκ. ευρώ. Ακολούθως η εκτελεστική επιτροπή του ΕΣΔΑΚ καλείται να δώσει την οριστική έγκριση για να σταλεί ο φάκελος στο υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ, θα αναρτήσει τον διαγωνισμό στην εφημερίδα ευρωπαϊκών κοινοτήτων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Χρειάστηκε να περάσει διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, μετά την ανακοίνωση της εξασφάλισης της χρηματοδότησης, ύψους 33 εκ. ευρώ, από το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) για το μεγάλο έργο κατασκευής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στον ΧΥΤΑ Αμαρίου, για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες προκήρυξης του διαγωνισμού, οι οποίες βρίσκονται πλέον στο τελικό στάδιο.
Η καθυστέρηση προκήρυξης του διαγωνισμού οφείλεται στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία και όχι στον ΕΣΔΑΚ, τονίζει ο Χάρης Μαμουλάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο οποίος ωστόσο επισημαίνει ότι ο ΧΥΤΑ θα μπορέσει για τα επόμενα δυόμιση χρόνια να συνεχίσει αποτελεσματικά τη λειτουργία του εξυπηρετώντας χωρίς προβλήματα τους πέντε δήμους του νομού μετά το έργο επέκτασης του ενεργού κυττάρου του ΧΥΤΑ Αμαρίου, το οποίο υλοποιήθηκε με κονδύλια της περιφέρειας Κρήτης και παραδόθηκε πριν λίγες ημέρες σε χρήση.
Στο έργο προσωρινής παρέμβασης περιλαμβανόταν η επέκταση του ενεργού κυττάρου κατά 8 περίπου στρέμματα, η στεγανοποίησή του, η κατασκευή έργων διαχείρισης βιοαερίου, η κατασκευή δικτύου συλλογής και μεταφοράς όμβριων υδάτων, η κατασκευή νέας δεξαμενής συλλογής στραγγισμάτων, καθώς και διάφορα συνοδά έργα περιβαλλοντικής βελτίωσης του σημείου.
Χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: ««Η γνωμοδότηση δίνεται από το Συμβούλιο των Τεχνικών έργων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και η εκτελεστική επιτροπή του ΕΣΔΑΚ που θα συνεδριάσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο έχει αποφασιστικό ρόλο. Μετά από αυτή τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, η μελέτη θα σταλεί στο υπουργείο, το οποίο θα δημοσιεύσει τον διαγωνισμό του έργου στην εφημερίδα ευρωπαϊκών κοινοτήτων. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Η αλήθεια είναι έχει περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που ανακοινώθηκε η ένταξη του έργου μέχρι να φτάσουμε στο σημείο της δημοπράτησης. Αυτό βέβαια συμβαίνει για το σύνολο των έργων σε επίπεδο χώρας καθώς κανένα έργο δεν έχει δημοπρατηθεί από όσα έχουν ενταχθεί τώρα και ένα χρόνο. Εμείς θα είμαστε μάλλον από τους πρώτους φορείς που θα δημοπρατήσουμε έργο τον Σεπτέμβριο. Μέχρι να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο το υπάρχον κύτταρο με το έργο επέκτασης που κάναμε, το οποίο «δίνει μια ζωή» τουλάχιστον για ενάμιση δύο χρόνια ακόμα. Αυτός θα είναι ο χρόνος γέφυρα έως ότου να ολοκληρωθεί η μονάδα».
«Ολιστική αντιμετώπιση στη διαχείριση των απορριμμάτων του Ρεθύμνου»
Αναφερόμενος στο μεγάλο έργο του εργοστασίου στο Αμάρι ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ το χαρακτήρισε πρωτοποριακό σε επίπεδο χώρας και τόνισε πως η ολοκλήρωση του αναμένεται να δώσει οριστική και ολιστική αντιμετώπιση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Ρεθύμνου.
Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο κ. Μαμουλάκης τόνισε:
«Σε ότι αφορά το μεγάλο έργο του εργοστασίου και από περιβαλλοντικής άποψης και από οικονομικής άποψης, γενικότερα είναι ένα σοβαρό αναπτυξιακό έργο το οποίο δίνει μια άλλη διάσταση. Είναι ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο εξαιρετικής τεχνολογίας, όπου αυτό που θα συμβαίνει με την περάτωση του είναι να ανακτάται ενέργεια δια των απορριμμάτων μέσω του βιοαερίου. Νομίζω ότι είναι κάτι καινοφανές για τη χώρα. Είναι το μεγαλύτερο έργο στο νησί, σε επίπεδο διαχείρισης απορριμμάτων και αυτό είναι εξαιρετικό. Θα λύσει το πρόβλημα του Ρεθύμνου επί σειρά ετών, οριστικά και ολιστικά».
Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο της εγκατάστασης επεξεργασίας απορριμμάτων και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ Αμαρίου) περιλαμβάνει μέτρα αποκατάστασης και επικινδυνότητας του υφιστάμενου ΧΥΤΑ, κατασκευή μονάδας αναερόβιας χώνευσης σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων και προδιαλεγμένου οργανικού συνολικής δυναμικότητας 43.000 τόνους τον χρόνο, καθώς και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου, τη μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου, την αναβάθμιση της μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων, την κατασκευή συμπληρωματικών έργων υποδομής, την προμήθεια του απαραίτητου κινητού εξοπλισμού, τα απαραίτητα νέα έργα υποδομής και αναβάθμιση υφιστάμενων. Τονίζεται ότι η μελέτη κατασκευής εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2014 από το αρμόδιο υπουργείο.
Αναλυτικά, το έργο περιλαμβάνει τη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Αναερόβιας Χώνευσης και τον νέο ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Όλο το έργο θα αναπτυχθεί στο ίδιο οικόπεδο των υφιστάμενων ΧΥΤΑ στο Αμάρι, σε όμορη θέση.
Στη μονάδα θα εισέρχονται τα προδιαλεγμένα ανακυκλώσιμα (μπλε κάδος) και το προδιαλεγμένο οργανικό (νέος καφέ κάδος) όλης της Π.Ε. Ρεθύμνου, καθώς και τα σύμμεικτα (σημερινός πράσινος κάδος).
Στη μονάδα θα διαχωρίζονται με μηχανολογικό εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας όλα τα ανακυκλώσιμα σε χωριστά ρεύματα (χαρτί, πλαστικό, σίδηρος, αλουμίνιο και γυαλί). Θα γίνεται αναερόβια χώνευση του οργανικού (προδιαλεγμένου και μη σε δύο ξεχωριστές γραμμές), κατά την οποία διαδικασία θα παράγεται βιοαέριο που στη συνέχεια θα μετατρέπεται σε ρεύμα. Τέλος το χωνεμένο προδιαλεγμένο οργανικό θα υφίσταται τη διαδικασία της ανοικτής κομποστοποίησης, από όπου θα προκύπτει εδαφοβελτιωτικό α’ ποιότητας προς χρήση στη γεωργία.
Συνοπτικά τα προϊόντα που θα προκύπτουν από τη μονάδα είναι τα ανακυκλώσιμα, τo compost και το ρεύμα.
Τα υπολείμματα που θα προκύπτουν από την επεξεργασία θα διατίθενται στον νέο ΧΥΤΥ. Τα υπολείμματα αυτά θα είναι αδρανοποιημένα και σε ποσοστό στο σύνολο των εισερχομένων θα πρέπει να είναι κάτω από το 25%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης που χρηματοδότησε η Περιφέρεια με πίστωση 100.000 ευρώ και αφορά τη μελέτη για την εξεύρεση νέου χώρου για τη δημιουργία ΧΥΤΥ στο Αμάρι εκτός του χώρου του ΧΥΤΑ Αμαρίου, γεγονός που αποτελεί και πάγιο αίτημα των κατοίκων της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου, που είναι και η περιοχή που επιβαρύνεται κατά κύριο λόγο από την λειτουργία.